Løkke skal passe på Trump

Hele Europas øjne vil hvile på Lars Løkke Rasmussen, når han møder Donald Trump i Det Hvide Hus. I Trumps inderkreds er Danmark først og fremmest beundret for sin EU-skepsis. Et interessant spørgsmål er, hvilke roller Anders og Henrik Fogh Rasmussen har spillet i forhold til besøget.
Claus Kragh

Hvorfor har Det Hvide Hus inviteret Lars Løkke Rasmussen på besøg på torsdag?

Svaret på det spørgsmål kender kun inderkredsen omkring præsident Trump. Men man kan ikke udelukke, at en tidligere dansk statsminister og hans søn har haft en finger med i spillet.

I normale tider ville vi med tilfredshed kunne konstatere, at amerikanerne stadig ser lille Danmark som et land, der ’bokser over sin vægtklasse’ – for nu at citere et youtube-berømt udtryk.

I tilfældet Trump er der imidlertid al mulig grund til, at statsministeren farer med lempe. Lars Løkke Rasmussens besøg hos Donald Trump er et af de vigtigste møder, en dansk statsminister har haft med en amerikansk præsident i rigtig mange år.

Trump-administrationen er stærkt uberegnelig, EU-fjendtlig og udspekuleret - ikke mindst Trumps allernærmeste rådgiver, chefstrategen Steve Bannon. Det kan meget vel være ham, der har fundet det opportunt at lade Trump møde statsministeren fra det lille land i Skandinavien, der er kendt for at være trofast over for USA, EU-skeptisk og hjemsted for et af Europas ældste og mest succesrige nationalkonservative partier.

Det er næppe fra det amerikanske udenrigsministerium, at initiativet til Lars Løkke Rasmussens besøg i Det Hvide Hus er kommet. Her er Danmark ikke øverst på dagsordenen, eftersom det trods ihærdige danske anstrengelser endnu ikke er lykkes at få arrangeret et bilateralt møde mellem Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen og den nye amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson. Samuelsen har måttet nøjes med et hurtigt håndtryk.

Bannon, der er Trumps nærmeste rådgiver, har uden tvivl et ganske godt kendskab til Danmark og ikke mindst Dansk Folkeparti, eftersom han i flere år var chefredaktør på det meget succesrige webmedie Breitbart, der har en klar nationalkonservativ og anti-islamisk profil. Breitbart har dækket Danmark intenst med særlig fokus på politikere som Martin Henriksen, Morten Messerschmidt, Mogens Camre og Inger Støjberg.

Hvis det er Bannon, der står bag Løkkes besøg, er det om muligt endnu mere vigtigt, at statsministeren får slået fast, at Danmark på ingen måde har tænkt sig at blive det næste land, der forlader EU. Donald Trump udtrykte netop ønske om, at flere lande ville forlade EU, da han modtog Storbritanniens premierminister Theresa May i Washington i januar, hvilket skabte stor furore i de toneangivende EU-lande Tyskland og Frankrig og i EU-institutionerne i Bruxelles.

Derfor vil Lars Løkke Rasmussens besøg hos Trump blive genstand for langt mere opmærksomhed i de andre EU-lande, end det er normalt, når en dansk statsminister er i Det Hvide Hus. Det vil være et europæisk og ikke kun et dansk anliggende.

Russerne og gassen

Mens det formentlig først bliver klart, hvordan mødet er kommet i stand, når de involverede begynder at skriver memoirer, kan man slå fast, at én dansk familie er usædvanligt stærkt personligt engageret i amerikansk politik lige nu.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og ikke mindst hans søn, Henrik Fogh Rasmussen, der ifølge dagbladet Politiken er i spil til en stilling i Trump-administrationen, er meget aktive i Washington og omegn i disse måneder.

Anders Fogh Rasmussen driver konsulentfirmaet Rasmussen Global, som efter eget udsagn leverer ’toppolitisk indsigt, strategisk rådgivning og eksekveringsstrategier til at håndtere geopolitske risici, transatlantiske relationer og erhvervsrisici og –muligheder’. Fogh Rasmussen, der tidligere advarede mod Donald Trump, skrev i januar et meget Trump-venligt indlæg i amerikanske medier om, hvordan Trump kan genskabe amerikansk lederskab, og hvorfor ’eliterne’ tager fejl.

Det er en smagssag, om man finder indlægget opportunistisk eller radikalt i den forstand, at det er tilladt at have et standpunkt, til man tager et nyt. Men der er ingen tvivl om, at det er blevet velvilligt modtaget i Trump-lejren, hvor der ikke har været mange varme velkomsthilsner fra europæiske toppolitikere – hverken nuværende eller tidligere, sådan som Fogh Rasmussen er det som både tidligere dansk statsminister og generalsekretær i NATO.

I sidste uge var Anders Fogh Rasmussen så på banen igen, denne gang i Wall Street Journal, hvor han opfordrede Trump til at føre en hård kurs over for Rusland i striden om Ukraine. Fogh Rasmussen blev i maj 2016 hyret som global toplobbyist af Ukraines præsident Petro Porosjenko.

”Amerikansk-russiske relationer bliver måske nødt til at blive værre, før de kan blive bedre. At skifte til en hårdere kurs er den eneste vej for Washington til at sikre sig indflydelse over for Moskva og til at ændre dynamikkerne i Ukraine og til at sikre støtte i Kongressen til Trumps udenrigspolitik. Mr. Trump har et eksempel at følge. Selv mens den kolde krig rasede, øgede præsident Ronald Reagan USA’s militære tilstedeværelse i Europa. Reagan talte fra en position af styrke, da han opfordrede Sovjetunionens leder, Mihail Gorbatjov, til at ’rive den mur ned’,” skriver Anders Fogh Rasmussen med følgende afsluttende bemærkning:

”For præsident Trump kunne det blive den satsning, der endelig lægger de russiske dæmoner i seng og viser ham som den reagan’ske leder, han længes efter at være.”

Anders Fogh Rasmussen varetager her nationale interesser for sin ukrainske kunde, ligesom han også har gjort det i DR i denne uge, hvor han har været ude med en meget klar opfordring til Lars Løkke Rasmussen om at gøre alt, hvad han kan for at stoppe den russiske gasrørledning Nord Stream 2, som Gazprom ønsker at bygge gennem blandt andet dansk territorialfarvand.

Man kan bestemt ikke udelukke, at sagen om Nord Stream 2 kommer op under mødet mellem Løkke og Trump – ikke mindst fordi amerikanske energiselskaber i øjeblikket arbejder intenst på at kunne eksportere amerikansk såkaldt LNG-gas til Europa. Deres markedsmuligheder vil være langt større, hvis Nord Stream 2 ikke bliver til noget.

Men her befinder Danmark sig i en ubehagelig strid med Tyskland. Mens tyske myndigheder og politikere ikke ser nogen grund til at stoppe projektet, mener Danmark sammen med Sverige, Polen og en række andre EU-lande, at man i det mindste bør træffe en fælleseuropæisk beslutning om at sige ja eller nej til Nord Stream 2.

Milliardærdatteren i midten

Mens Anders Fogh Rasmussen spiller åbent spil som lobbyist i Washington og København, opererer sønnen Henrik Fogh Rasmussen i kulissen af Trump-administrationen, hvor særligt hans amerikanske hustru, Kristina, har gode forbindelser.

Kristina Rasmussen er daglig leder af den stærkt konservative tænketank Illinois Policy Institute, der gennem de senere år har fået adskillige millioner kroner i støtte af den meget velhavende Mercer-familie, der stod bag udnævnelsen af Steve Bannon til posten som Donald Trumps chefstrateg.

Rebekah Mercer, datter af milliardæren Bob Mercer, har lige siden valget af Donald Trump spillet en vigtig rolle i det såkaldte transitionsteam, der er i færd med at finde egnede kandidater til de mange hundrede job, som skal besættes med politisk udpegede kandidater.

Hvis Henrik Fogh Rasmussen vitterligt er i spil til en vigtig stilling i Trump-administrationen, kan forbindelsen meget vel være skabt gennem Rebekah Mercer, der er Steve Bannons fortrolige og har været det i en årrække.

Om det også er ad denne vej, at Lars Løkke Rasmussens overraskende besøg i Det Hvide Hus er kommet i stand, er ikke til at sige. Men uanset hvordan tingene hænger sammen, er der al mulighed grund til at ønske statsministeren held og lykke i Washington.

LÆS OGSÅ: Milliardærdatteren i midten: Højrepopulismens globale netværk

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu