Mangel på chips bremser produktionen

DIGITAL OMSTILLING Forsyningerne af computerchips kan ikke holde trit med efterspørgslen, og det er begyndt at gå ud over produktionen, især bilfabrikkerne er hårdt ramt. Problemet har synliggjort verdensøkonomiens store afhængighed af en enkelt komponent, som kun nogle få selskaber kan levere. 

Det er ikke på grund af covid-19, at 1500 arbejdere i GM’s bilfabrik i Kansas City må gå hjemme i disse uger. De er sendt hjem, fordi fabrikken mangler nogle af de vigtigste byggesten til at producere biler: computerchips.

Situationen er den samme hos de fleste andre bilfabrikanter, eksempelvis VW, Ford, Honda og Fiat, og det gælder både fabrikker i USA, Europa og Kina: Man er simpelthen nødt til at stoppe samlebåndene.

Det er et stort problem. Ifølge Financial Times har mangel på computerchips påvirket produktion af en million biler alene i første kvartal, og de fleste forventer, at manglen vil fortsætte mindst et halvt år endnu. Bloomberg skønner, at det samlede tab for bilindustrien i 2021 kan løbe op i 61 milliarder dollars.

Login