Læren af Mays Brexit-kaos: Selvbestemmelse kan gøre dig magtesløs

KOMMENTAR: Man kan ikke have globalisering, demokrati og suverænitet på samme tid. Den smertefulde erkendelse har nu ramt Theresa May, men der er fortsat for mange britiske politikere, der tror, de kan få det hele.

Der findes to slags lande i globaliseringens tidsalder: små lande, der ved, de er små. Og små lande, der tror, de er store.

Hvad vi oplever i Storbritannien i disse dage, er den smertefulde proces, hvor et lille land – som ovenikøbet engang var et imperium – opdager sine egne begrænsninger.

Desværre for Storbritannien er læringskurven ikke særlig stejl. Derfor er der stadig overhængende risiko for, at britiske politikere påfører deres egen økonomi og deres egne borgere endnu større problemer, end de allerede har gjort.

Login

 • Anmeld

  Niels Ørskov

  Fasldende GDP

  GDP væksten har været faldende i Storbritannien siden de trådte ind i EU.
  https://d33wjekvz3zs1a.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/05/British-GDP-Growth-since-1949.jpg
  Det er svært at have vækst samtidig med at det offentlige(stat, EU m.m.) kræver stigende skatter, afgifter, medlemsgebyrer m.m.
  Mon ikke briterne nok skal klare sig udenfor EU, det kræver blot handelsaftaler, som jo også var det der var den oprindelige mening med det Europæiske samarbejde.

 • Anmeld

  Jytte Kaltoft Bendixen · Cand.jur., ph.d.

  Til Niels Ørskovs bemærkning:

  Forhandlinger om nye handelsaftaler tager oftest meget lang tid at få på plads og UKs styrkeposition er jo langt svagere alene.

 • Anmeld

  Niels Ørskov

  Jytte.

  Englænderne er stor aftager af f.eks. tyske biler. Briterne må udnytte presset der hvor de har stor import fra EU i forhandlingerne.