Mellem 10.000 og 22.000 huse i Danmark skal rives ned for 3 mia. kr.

Der er formodentlig et sted mellem 10.000 og 22.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Regningen for oprydning ligger på 1½-3 mia. kroner, og problemet vokser, fremgår det af ny analyse.

Over de seneste 15 år er andelen af tomme huse i gennemsnit vokset med 50 % i landsogne langt væk fra de større byer. Op mod 22.000 af husene er nedrivningsparate - og problemet vokser. Det vurderer Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning i en ny analyse.

Andelen af nedrivningsparate huse er højest på Lolland-Falster, øerne (bl.a. Bornholm og Langeland) og i det nordvestlige Jylland.

Rapporten fremskriver en prognose for, hvordan udviklingen i tomme og nedrivningsklare huse vil være i perioden fra 2015 til 2020. Prognosen viser, at udviklingen vil fortsætte, men forværringen fra 2015 til 2020 sker ikke i de store byer og mindre på Sjælland og Fyn end i Jylland. Problemet gælder primært for landsogne længere væk fra de større byer.

Rapporten anbefaler blandt andet, at de kommuner, der ikke allerede er i gang, bør overveje en strategi for nedrivninger. Tiltag som flexboligordning og ophævelse af bopælspligt kan (måske) være med til at reducere omfanget af tomme boliger.

Hent PDF
Forrige artikel Danmark har den mest ligeligt fordelte regionale ledighed Danmark har den mest ligeligt fordelte regionale ledighed Næste artikel Nyt samarbejde hjælper borgere med handicap tættere på job Nyt samarbejde hjælper borgere med handicap tættere på job