Mellem handlekraft og ydmyghed – Macrons svære balancegang

Det har været én lang sejrsmarch for Emmanuel Macron, siden han vandt det franske præsidentvalg. Senest demonstreret ved valget til Nationalforsamlingen, der gav Macrons parti absolut flertal. Men hvor der er vindere, er der også tabere, og sidstnævnte skal den parlamentarisk uprøvede Macron forstå at håndtere.

Onsdag i denne uge lød det reelle startskud til en ny æra i fransk politik. Her præsenterede Frankrigs nye præsident og stærke mand, Emmanuel Macron, sit fornyede ministerhold.

Der er tale om en præsident og et kabinet, der i parlamentarisk forstand står historisk stærkt. For når den Femte Republiks 15. Nationalforsamling på tirsdag d. 27. juni træder sammen for første gang, vil 350 af de 577 deputerede, eller godt 60 pct., kunne sætte sig til rette i de røde veloursæder i Palais Bourbon takket være én mand: Emmanuel Macron.

Jordskredssejren ved valget til Nationalforsamlingen i søndags sikrede Macrons parti, La République en marche (LRM), 308 deputerede, mens alliancepartneren Modem fik 42. LRM har selv uden Modem altså absolut flertal i Nationalforsamlingen.

Sammenholdt med sin knusende valgsejr ved præsidentvalget i maj har Macron nu et endog meget stærkt mandat til at omsætte sit valgprogram til virkelighed. Det bliver i sig selv spændende at følge, da mange af detaljerne for hans visioner stadig fremstår ganske uklare.

Når ’Macronmaniaen’ har lagt sig, vil den fremadstormende præsident skulle finde den rette balance mellem ufortrøden handlekraft og en vis portion ydmyghed overfor opgaven, der venter. Allerede nu møder han de benhårde realiteter, som følger med den politiske hverdag.

Umoralske ministre træder tilbage

Få dage efter de succesfulde parlamentsvalg skulle onsdagens præsentation af den nye regering have været en manifestation af Macrons styrke. Men i stedet blev den overskygget af præsidentens første politiske minikrise, efter at fire ministre i de seneste dage har meddelt, at de ikke længere vil være del af regeringen.

Tre af ministrene (justitsminister og partiformand François Bayrou, forsvarsminister Sylvie Goulard og europaminister Marielle de Sarnez) kommer fra Modem, der er i søgelyset for at have misbrugt EU-midler til at betale parlamentariske assistenter, som ikke arbejdede i Europaparlamentet, men for den nationale partiorganisation i Frankrig. Selv om der (endnu) ikke er rejst tiltale mod ministrene, og partiformand Bayrou har afvist alle anklager, valgte de tre alligevel at trække sig i utide.

Den fjerde afhopper, minister for territorial sammenhængskraft og LRM-generalsekretær Richard Ferrand, er involveret i en ejendomsaffære. Selv om Ferrand bedyrer, at han fortsat har præsidentens fulde opbakning og eftersigende sigter efter at blive LRM’s gruppeformand i Nationalforsamlingen, bliver det spændende at følge, om han har en politisk fremtid hos Macron.

For bølgen af ministerafgange hænger tæt sammen med et af de helt centrale elementer i Macrons politiske narrativ: Kampen for det man kan betegne som ’moraliseringen af det offentlige liv’.

Den indebærer bl.a., at præsidenten så hurtigt som muligt vil gennemføre lovgivning, som bl.a. begrænser parlamentarikere og borgmestres genvalg til politiske hverv, og forbyder parlamentarikeres ansættelse af nære familiemedlemmer for euro betalt af de franske skatteydere. Det skal være slut med den franske ’tradition’ for nepotisme og kreativ bogføring. Det gælder ikke mindst for medlemmerne af Macrons kabinet, hvis baggrund blev nøje gransket inden deres indsættelse.

Kvindeligt stjerneskud blev første offer

Men granskningen var åbenbart ikke tilstrækkelig. Særligt ’ofringen’ af forsvarsminister Sylvie Goulard er langt fra gratis. Som europæisksindet, tysktalende, yngre, kvindelig, centrumorienteret profil var hun blandt de franske politiske kommentatorers oprindelige topfavoritter til premier- eller udenrigsministerposten. Med udnævnelsen til forsvarsminister cementerede hun sin høje stjerne hos Macron.

Om den stjerne nu allerede er brændt ud, før den for alvor fik lov til at funkle, er uvis, men Goulards – og andre centrale Modem-skikkelsers – vej tilbage til kabinettet eller en lignende vigtig post vil kræve, at de renses helt fra alle anklager. Alt andet vil sætte spørgsmålstegn bag det signal, Macron ønsker at sende til sine landsmænd: Elyséet har fået en ny, stærk mand, der udover en startup-agtig valgkampagne, lækre hjemmesider og unge kandidater ikke viger tilbage for at vise handlekraft og lederskab.

For handlekraft får Macron utvivlsomt brug for, når de første politiske aftaler skal på plads. Særligt den til efteråret ventede reformproces af den tunge, franske arbejdsmarkedslov vil formentlig blive mødt af stærk – og formentlig også korporlig – modstand fra venstrefløjen og fagforeningerne, hvoraf nogle er klar til at indtage de franske gader i. Her kommer Macron for første gang til at skulle udvise politiske tæft. For trods sit overvældende flertal i Nationalforsamlingen vil også Macron vide, at det ikke altid er klogt at støde politiske modstandere for langt fra sig. Præsidenten bliver derfor nød til at anvende sin parlamentariske magt med en vis omhu og ydmyghed.

Hanelefanter tabte ansigt hos Macron – en strategi?

Netop ydmygheden eller mangel på samme har ikke været kendetegnende for Macrons første optrædener på den internationale scene. Mange husker måske Trumps knoer, der blev presset hvide, i de to præsidenters efterhånden famøse håndtryks-infight i periferien af NATO-topmødet i Bruxelles.

På samme måde blev Putin klædt af verbalt ved et pressemøde i Paris, hvor Macron betegnede de russiske medieplatforme Russia Today og Sputnik som ’agenter’, der aktivt havde forsøgt at undergrave hans valgkampagne.

Macron har i både ord og handling på bedste gaullistiske manér vist, at ingen skal koste rundt med det suveræne Frankrig. Han lægger dermed også afstand til forgængeren Hollandes noget vage og nærmest inspirationsløse facon. Men selv om præsidentens offensive stil over for macho-typer som Trump og Putin har vakt begejstring blandt franskmænd og europæere, der længes efter, at Europa viser mere tænder mod vest og øst, er hans selvsikre og meget direkte attitude ikke nødvendigvis kun positiv i det lange løb.

På trods af at både Trump og Putin om nogen respekterer begrebet ’den stærke mand’, vil man både i det Hvide Hus og i Kreml have noteret sig, at begge stormagters hanelefanter tabte ansigt i deres første møde med Macron. Så selv om Macron vandt første omgang i overbevisende stil, vil Elyséets rådgivere nok også minde den trods alt diplomatisk uprøvede præsident om, at prisen på visuelt stærke videoklip til twitter-profilen også kan blive for dyr.

Politisk kultur ændres ikke med et trylleslag

Også på den indenrigspolitiske scene skal Macron finde den rette ydmyghed til opgaven. Naturligvis kan man kun bifalde hans iver for at rydde og ryste op i den franske politiske klasse. Men bare fordi han forsøger at indlede en ny politisk kultur, betyder det ikke, at den tidligere bliver irrelevant eller forsvinder med et trylleslag.

Hundredevis af parlamentarikere til både højre og venstre har tabt deres valgkredse til nye LRM-kandidater. De vil lugte blod og forsøge at få ram på Macron og regeringen, så snart muligheden byder sig. Andre fra den gamle garde, der stadig sidder i magtfulde stillinger i enten parlaments- eller regeringskontorer, vil ikke tøve med at aktivere personlige netværk, hvis de føler sig truet af de nye vinde, der blæser i Paris.

Macron har på rekordtid skabt sig et hav af nye venner, men også en undergrund af kræfter, der vil modarbejde hans projekt.

Selv om en fransk præsident er meget mindre afhængig af det parlamentariske system, end det eksempelvis er tilfældet for en dansk statsminister, vil det parlamentariske arbejde komme til at gemme på uforudsete overraskelser. På trods af at oppositionen både til højre og venstre for LRM er sprængt i atomer, er der tale om rutinerede politiske spillere, som Macron nu står overfor. Med et politisk bagland der kun har lidt mere end ét år på bagen og en uprøvet parlamentarisk gruppe (hvoraf kun cirka 30 af de 350 deputerede, der støtter ham, har forudgående parlamentarisk erfaring), vil den politiske og parlamentariske hverdags potentielle faldgruber snart åbne sig.

For ikke at falde i dem må Macron nøje vægte forholdet mellem ambitiøst gåpåmod og en vis omfavnelse af de bestående institutioner og politiske modstandere, der på sigt ellers kan gøre livet surt for ham. For selv om Macron for tiden rider på en bølge af succes, har det seneste år vist, hvor hurtigt den politiske stemning i Frankrig kan skifte. Den nye præsident skal nu vise, at han mestrer balancen mellem fremtid og fortid, mellem handlekraft og ydmyghed.

Magter han også at løse den opgave, kan Frankrig, før første gang i mange år, se frem til bedre tider.

Forrige artikel Kultur er det afgørende parameter i en vindervirksomhed Næste artikel Klimakampens danske taberopskrift

Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Verdens rigeste må finansiere opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål gennem ekstra beskatning, mener dansk-iranske Djaffar Shalchi. Han er vokset op på bunden af det danske velfærdsamfund, men er i dag mangemillionær. ”Filantropien kan ikke redde vores verden. Det kan beskatningen.”

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Valget til Europa-Parlamentet 26. maj er det vigtigste nogensinde, fordi EU er under pres både internt og eksternt. Mens Brexit-processen har ført til voldsom kritik af Underhuset i London, har Europa-Parlamentet forvandlet sig fra et Mickey Mouse-Parlament til en central aktør i europæisk politik og en lovgivende forsamling med global rækkevidde.

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Fløjpartierne med EU-skepsis på plakaten bliver stærkere i Europa-Parlamentet ved det kommende valg. Det kan i yderste konsekvens ramme centrale EU-politikker. Men også den liberale midte kommer til at stå stærkere.

EU er afgørende for danske klimaambitioner

EU er afgørende for danske klimaambitioner

Europa-Parlamentet spiller i en nøglerolle i EU’s kollektive klimapolitik – som også fastlægger Danmarks nationale klimamål. Derfor er grøn omstilling et kerneområde for alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Udlændingepolitikken har siden 2015 været det mest eksplosive tema i europæisk politik. EU har gennem aftaler med tredjelande og oprustet grænsekontrol reduceret antallet af illegale indvandrere, men der er fortsat ikke enighed om en fælles asyl- og indvandringspolitik.

Skat får central rolle i EP-valg

Skat får central rolle i EP-valg

Skattepolitikken er det sidste politikområde, hvor medlemslandene har fuld vetoret. Men Europa-Parlamentet har fået en vigtig skattepolitisk rolle – ikke mindst i kraft af konkurrencekommissær Margrethe Vestagers fokus på, hvordan national skattepolitik forvrider konkurrencen i EU.

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Mandag Morgen har bedt Knud Aarup om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet 'Parasitterne' på Aarhus Teater og en bog om en kærlighedshistorie fra Auschwitz.

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lover i et stort interview med Mandag Morgen om sundhedsreformen flere penge til sundhed, øget inddragelse af patienter i beslutningerne og flere hårde prioriteringer med oprettelsen af nyt behandlingsråd. Han freder de 21 akutsygehuse og ændrer sin fortælling af reformens konsekvenser. 

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

KOMMENTAR: Danmarks rolle som grøn frontløber er alvorlig truet. Men løsningen ligger måske i et potentielt parløb mellem erhvervslivet og Socialdemokratiet, vurderer Erik Rasmussen på baggrund af en konference, hvor Mette Frederiksen og virksomhederne fandt sammen om klimaet.

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

ANALYSE: Det britiske parlaments beslutning om at bede om en udskydelse af landets exit fra EU giver startskuddet til en ny nervekrig, både i Westminster og på et EU-topmøde 21. marts. Trods det ene nederlag efter det andet har Theresa May stadig ikke opgivet at skræmme modstanderne i sit eget parti til at stemme for sin Brexit-aftale.

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Virksomheder og myndigheder i Storbritannien og resten af Europa er i fuld gang med at forberede sig på scenariet uden en Brexit-aftale den 29. marts. Et ’no deal’-scenarie byder især på nye toldafgifter, administrative byrder og tvivl om godkendelser.

Nej tak til konkurrerende e-bokse

Nej tak til konkurrerende e-bokse

KOMMENTAR: Staten risikerer at ramme sig selv i nakken på flere måder ved udbud af en digital postløsning. Det er vigtig og velfungerende fælles infrastruktur, der nu sættes i udbud. Og fordi vi alle er medejere af e-Boks gennem statens ejerskab af Post Nord, så vil tab af indtægter til det fælles system i sidste ende koste staten – og dermed skatteyderne – dyrt.

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

KOMMENTAR: Det er aldrig nemt at vende sin organisations tænkning på hovedet. I Aarhus Kommune arbejder vi på at vende det hele fra en indefra-og-ud-tankegang til en udefra-og-ind-tankegang. Det kræver tydelige værdier, nye begreber og – naturligvis – reformer.

Bare gå efter manden

Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Med bred opbakning fra Folketinget skal Den Sociale Investeringsfond fremme investeringer for at undgå anbringelser af børn, forebygge livsstilssygdomme, undgå langtidssygemeldinger og hjælpe børn i familier med misbrug. "Kan ekstern kapital løfte velfærden, vil det være fantastisk," siger fondens formand, den tidligere S-minister, Karen Hækkerup.

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Mandag Morgen har spurgt GoMore-stifter Matias Møl Dalsgaard om, hvad han har set, læst og hørt for nylig. Han anbefaler den afdøde musiker Jeff Buckley og en bog, der får ham til at mindes en tid, hvor hans liv drejede sig mere om kunst end om business.

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Da stemmeslugeren Jørgen Gaarde pludselig har valgt at trække sig fra borgmesterposten i Skanderborg, overtager socialdemokraten Frands Fischer snart kæderne. Frands Fischers største udfordring bliver at sikre fortsat vækst i en af landets mest fremgangsrige kommuner.

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Mandag Morgen er i forårshumør og deler denne uges nummer med alle, der er nysgerrige efter at se, hvad ugebrevet har at byde på. Du er også velkommen til at dele med dit netværk. Hent ugebrevet som PDF her. 

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP-formand erkender udfordringer med fair fordeling af pensionspenge. Pensionsgigantens modeller tilgodeser nemlig de længstlevende, og det har de svageste grupper ikke nødvendigvis så megen gavn af, bekræfter Torben M. Andersen. At opdele pensionssparerne i risikogrupper kunne være en løsning, mener eksperter.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

KOMMENTAR: Konkurrencen med Nye Borgerlige om en endnu strammere udlændingepolitik trækker DF væk fra positionen på midten af dansk politik. Duellen mellem Vermund og Thulesen Dahl torsdag syntes at foregå i sin helt egen politiske parallelverden. En verden langt fra kongemagerpositionen og regeringsmagten.  

Macron træder frem som Europas politiske leder

Macron træder frem som Europas politiske leder

ANALYSE: Statsministeriet var orienteret i forvejen, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag aften fremlagde sine ambitiøse visioner for EU-samarbejdet. Udspillet er først og fremmest et oplæg til europaparlamentsvalget 26. maj, hvor Macron vil samarbejde med den liberale gruppe, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager er forankret.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

KOMMENTAR: Med inspiration fra den såkaldte Heckman-kurve er der bred enighed om, at jo tidligere i livet sociale indsatser sker, jo bedre. Det har haft stor indflydelse på dansk velfærdspolitik. Men resultaterne af en empirisk efterprøvning foretaget af to newzealandske forskere stemmer ikke overens med Heckman-kurven. Langtfra.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Med syv partiledere i blå blok og fem i rød har danskerne udsigt til en af de mest kaotiske valgkampe i nyere tid. Det gør det svært for Lars Løkke og Mette Frederiksen at udstede konkrete løfter. Mandag Morgens analyse baseret på samtaler med centrale politikere og embedsfolk viser store forskelle mellem S og V på otte konkrete områder. Et centralt spørgsmål kan afgøre valget.

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

Det kan nogle gange virke, som om man skal have luppen frem for at se forskellen på Socialdemokratiets og Venstres politik. Men Mandag Morgens gennemgang viser, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen på otte afgørende politikområder anviser to meget forskellige veje for Danmark. Se forskellene her.

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Mandag Morgen har bedt Årets Leder 2018 Lasse Rich Henningsen om tre kulturanbefalinger. Han nævner blandt andet en fem år gammel Oscartale, der har gjort stort indtryk på ham.

Pas på den neutrale embedsmand

Pas på den neutrale embedsmand

KOMMENTAR: Forundersøgelser før en undersøgelseskommission kan være en god ting. Vel at mærke med en neutral, ekstern udspørger. Vi skal holde fast i, at ansvaret er ministerens og den neutrale embedsmand handler på ministerens ansvar.