Merkel løfter innovationspolitik til et nyt niveau

Forbundskansler Angela Merkels International German Forum giver os en ny model for, hvordan vi kan løse globale problemer i fællesskab.
Christian Bason

Forestil dig en verdensleder, der er ambitiøs nok til at definere vanskelige politiske spørgsmål med det formål at sætte en global dagsorden. En leder, der er ydmyg nok til at bede om nye indsigter fra hele planeten i en samskabende proces. Og en leder, der er åben nok til at dele denne nye viden med offentligheden i realtid.

De seneste fire år har Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, faciliteret et bemærkelsesværdigt initiativ. Under titlen The International German Forum har Merkel personligt været vært for en gruppe på omtrent 120 eksperter og professionelle fra hele verden, som hun har inviteret til at informere sig og sin regering om, hvordan de skal forholde sig til komplekse samfundsproblemer. Forummets tilgang og format kan være en ny model for en mere ambitiøs, fælles og effektiv innovationspolitik i global skala.

Det første møde fandt sted i 2013, det andet to år senere, og i februar i år var Angela Merkel for tredje gang vært for The International German Forum. Det er i sin essens en 24-timers-workshop, hvor en deltagerorienteret tilgang anvendes til at adressere komplekse politiske udfordringer.

Sundhed på dagsordenen

I år var udfordringen defineret som en række presserende globale sundhedsspørgsmål: fra kampen mod tropiske sygdomme, over forsøg på at reducere brugen af antibiotika, til de risici og muligheder, som digitaliseringen af sundhedssektoren medfører. Med inputs fra forummet vil den tyske regering anvende de bedste ideer til at skabe en global sundhedsagenda, blandt andet i kraft af Tysklands aktuelle rolle som leder af det netop overståede G20-topmøde.

Mange nationale og internationale aktører, herunder offentlige institutioner, universiteter og virksomheder, arbejder med samme problemstillinger. Det er ikke desto mindre sjældent, at nogle af verdens ypperste eksperter er samlet i ét rum på samme tid, og endnu sjældnere, at de får professionel støtte til at samarbejde om at skabe fælles løsninger. Endelig er det en ekstrem sjældenhed, at de indsigter og ideer, som arbejdet afstedkommer, bliver præsenteret direkte og ufiltreret for en verdensleder, der har kapaciteten og midlerne til at få dem gennemført.

Simpel opskrift

På en måde er det en ganske simpel opskrift, The International German Forum bygger på. Den består af fire nøgleingredienser:

For det første: Identificér en kompleks politisk udfordring, som er vigtig for værten (Tyskland), men som samtidig er en global problemstilling. The International German Forum har bl.a. undersøgt, hvordan man måler og fremmer velfærd, hvordan man driver innovation i erhvervslivet og samfundet, og senest altså hvordan man håndterer de mest presserende globale sundhedsspørgsmål.

For det andet: Invitér de fremmeste eksperter inden for området fra alle kontinenter og på tværs af internationale institutioner, regeringer, universiteter og den private sektor.

For det tredje: Skab et skarpt format, der sikrer en klar indramning af problemerne, systematiseret vidensdeling og tilstrækkelig tid (omtrent tre timer) til rent faktisk at praktisere fælles brainstorming og udformning af nye løsninger på tværs af ekspertgrupperne. For eksempel blev der i år anvendt metoder såsom scenarie- og visionsteknikker, designtænkning og adfærdsøkonomi.

For det fjerde: Formuler en konkret efterspørgsel efter arbejdets resultater ved at afslutte med en personlig samtale mellem deltagerne og værten. Ved International German Forum varer slutsessionen med kansler Merkel omkring 90 minutter, den livestreames og dækkes af nationale og internationale medier.

Den femte ingrediens

Selv om opskriften umiddelbart synes simpel, er der en femte ingrediens, som ikke må undervurderes, og som i sidste ende er det, der gør The International German Forum unikt: Det er deltagernes helt klare oplevelse af, at begivenheden ikke er til pynt eller publicity. Seminaret afholdes med en klar intention om virkelig at indsamle ny viden og med afsæt i kanslerens stærke ønske om at blive udfordret, overrasket og inspireret. Jeg har selv observeret to af sessionerne på helt nært hold. Der opstår en unik fokus og energi i rummet, når eksperterne pitcher deres ideer til en verdensleder, og når denne leder stiller intelligente og nuancerede spørgsmål tilbage. Man får en uomtvistelig følelse af, at hun er oprigtigt interesseret i svarene.

Tænk, hvis flere politiske ledere udviste denne kombination af ambition og ydmyghed. Tænk, hvis vi skabte flere globale fora som dette, hvor vi kan adressere de mange presserende og komplekse problemer, vi står over for i dag. Kansler Merkel har sat standarden og givet os opskriften. Den er hermed din, Lars Løkke Rasmussen, hvis du altså vil have den.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu