#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Som mediechef lover jeg...

Hvis man virkelig gerne vil ændre en kultur som leder, tror jeg, man bliver nødt til at begynde med sig selv.

Den seneste uge har flere end 1.600 kvinder i mediebranchen skrevet under på, at de oplever sexisme i en eller anden grad på deres arbejdsplads. Ingen ved, hvilke konkrete oplevelser der ligger bag. Men når så mange har gjort sig den umage at sende en mail med deres navn og en støtteerklæring, så må det være et signal om, at vi har et systemproblem.

Hvis ikke både kvinder og mænd kan udfolde deres fulde potentiale på mediearbejdspladser, får læsere, lyttere og seere heller ikke den bedste journalistik. Så enkelt er det. Det gælder i medieverdenen som i alle andre brancher. Derfor skal der ske noget.

JEG TROR IKKE der findes nogen chef i Danmark, der ønsker at forskelsbehandle mænd og kvinder. Hverken i mediebranchen eller andre steder. Og ingen chefer, jeg kender, mener, at det ene køn skal have mere i løn end det andet, at kvinder bør bedømmes på deres udseende, eller at kvinder ikke bør have magt eller ledende positioner. Så langt, så godt.

Men hvordan kan det være, at vi chefer i medieverdenen alligevel står med arbejdspladser, hvor et stort antal kvinder oplever, at deres køn gør en – negativ – forskel på deres muligheder for lige løn eller for at blive respekteret og taget alvorligt? Hvordan kan alle disse gode viljer avle en kultur, der i årtier accepterer nedgørende bemærkninger om kvinder eller uønskede seksuelle tilnærmelser?

Jeg har stadig til gode at høre en mediechef erkende, at vi selv er en del af problemet. Derfor tror jeg heller ikke på, at der kommer nogen forandring.

Så nu starter jeg med mig selv. 

DET BEGYNDER MED, at jeg erkender, at jeg også er bærer af en kultur, der ikke stiller mænd og kvinder lige. At jeg bevidst og ubevidst bærer nogle forestillinger om køn. At de forestillinger ikke altid er lige hensigtsmæssige, hvis medarbejdere og medchefer af begge køn skal have samme muligheder for at udfolde deres potentiale bedst muligt.

Det gør mig ikke til sexist. Men det betyder, at mine handlinger kan have sexistiske konsekvenser.

Hvis man taler om sexisme som noget, der kun udføres af nogle få, liderlige mænd, så misser vi efter min mening fuldstændig pointen. Det er et kendt forsvar fra brancher med problemer at forsøge at isolere kritikken til at handle om nogle få, brodne kar. Det er en måde at undgå at tage ansvaret på sig. 

DET, DER FØRER TIL lavere løn og færre kvinder i ledelsen, er ikke lumre tilbud ved kopimaskinen.

Det er vores tillærte forestillinger om, at traditionel ’maskulin’ adfærd (koldblodighed, skråsikker tale og konkurrence) er mere kvalificerende for ledere end traditionel ’feminin’ adfærd (empati og evne til at samarbejde og lytte).

Det er beskrivelsen af kvinders udseende og mænds store viden.

Det er forventninger om, at det er kvinden, der rydder op i mødelokalet, skriver referatet eller laver andre trivielle opgaver. Mens mændene tillægges kompetencerne til at tænke de store, strategiske tanker eller lave den kloge analyse.

Det er kvinder, der formulerer sig så prøvende og usikkert, at alle i lokalet går ud fra, at hun ikke har forstand på det, hun taler om. Eller mænd, der tager patent på at udlægge sandheden på en så patroniserende måde, at det lukker for al diskussion eller divergerende opfattelser på mødet.

Det er anerkendelse af mænd med magt (stærke ledere med gennemslagskraft). Og de negative reaktioner på kvinder, der bruger magt (kontrollerende, dominerende, tromlende).

Det er mænd og kvinder, der må gøre sig ekstra ’maskuline’ for at vise, at de er kvalificeret til et lederjob. Og kvinder, der ender med at diskvalificere sig til ledende stillinger ved at gøre sig umage med at indtage en traditionel, pleasende kvinderolle over for chefen og derfor virker som et menneske uden ’nosser’ eller ’hår på brystet’ eller evne til at tænke selv.

MIN PÅSTAND ER, at det også er alle disse mønstre, der – i sit mest ekstreme udtryk – betyder, at nogle få mænd mener, det er okay at optræde grænseoverskridende over for kvinder.

Jeg kan ikke forhindre mig selv i at falde i alle kønsfælderne og have de automatreaktioner, som hele min socialisering i dette samfund har kodet mig med. Men hvis jeg bliver bevidst om dem, har jeg i det mindste mulighed for at handle anderledes.

Tænk, hvis vi kunne gøre det til en fælles opgave – mænd og kvinder – at skærpe opmærksomheden på de mønstre uden at individualisere problemet eller dømme enkeltpersoner, når vi ubevidst kommer til at falde i eller krænke andre.

OG FOR THE RECORD: Ja, jeg har også som helt ung journalist oplevet en chef, der syntes, han gerne måtte tage mig på røven. Ja, jeg har også oplevet ældre, mandlige kolleger, der gav mig tilbud, jeg på ingen måde var interesseret i. Og mest pinligt: Ja, jeg har også oplevet, at kvindelige praktikanter var jaget vildt på en tidligere arbejdsplads, uden at jeg selv greb ind eller gik til chefen med det. Måske fordi den chef, hvis dør stod åben, selv deltog i løjerne.

Men for mig er det slet ikke det, dette opgør handler om. Jeg ønsker ikke hævn eller forsinket retfærdighed. Jeg ønsker forandring.Tanja Nyrup Madsen

LÆS MERE

Forrige artikel Inflation i partier – deflation i antal medlemmer Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.