Nej, hr. departementschef, vi er ikke på vej mod Trump-tilstande i Danmark

Vi skal være bekymrede over Donald Trump, men vi skal ikke gå i panik. Og magthavere skal passe på med at beskylde deres kritikere for at stå i ledtog med USA’s aparte præsident, skriver chefredaktør Jakob Nielsen.

Jeg skal sent glemme den dag i januar 2017, da jeg på plænen foran Kongressen så Donald Trump blive indsat som USA’s præsident. Hans sorte og dystopiske tale indvarslede en helt ny tid for det amerikanske demokrati, der ellers altid har været præget af en ukuelig optimisme og tro på fremtiden, uanset om præsidenten var demokrat eller republikaner.

Siden da er mine bange anelser ikke bare blevet bekræftet, men overgået med mange længder. I min levetid har Vesten ikke oplevet nogen leder med så meget magt, der har gjort så meget for at underminere de demokratiske institutioner eller den regelbaserede globale orden.

Er der grund til at være bekymret? Afgjort, hvis du spørger mig.

Men der er også ting, der peger i den anden retning. Som den skarpe analytiker James Kirchick påpeger i et interessant essay i Mandag Morgen, tyder alt på, at de amerikanske institutioner er så stærke, at de vil være i stand til at afvise og overleve angrebet fra Donald Trump.

Der er altså ingen grund til panik. Tværtimod skal vi passe på, at vi ikke begynder at se Trumps skygge rundt om hvert et gadehjørne. Bare fordi der er en bølle løs i skolegården, betyder det ikke, at alle skal stoppe med at lege.

Tanken slog mig, da jeg forleden læste et interview i Politiken med Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard.

I EN AF SINE SJÆLDNE offentlige optrædener gik departementschefen ind i debatten om Finansministeriets omstridte regnemodeller. Hans hovedbudskab var enkelt og helt reelt, nemlig at der skal være tillid til de beregninger, der foretages i Finansministeriet. Hvis forslag beregnes forskelligt afhængig af regeringens partifarve, er beregningerne selvsagt ubrugelige.

Så langt, så godt.

Det interessante var imidlertid Martin Præstegaards forsøg på at gøre kritikken af Finansministeriet til et led i en global, populistisk dagsorden.

”Internationalt kan man se det i skikkelse af den amerikanske præsident, Donald Trump, der går meget systematisk op imod etablerede institutioner. Vi ser det i Europa, hvor den tendens også hersker. Det kan også dreje sig om et fagligt ministerium eller en styrelse, som træffer beslutninger, der i højere grad bliver debatteret som værende rigtige eller forkerte. Det er en udvikling og et rammevilkår, vi arbejder med. Den kan man så forsøge at modvirke, og vi prøver at få opbygget den tillid, som det er nødvendigt at have i befolkningen,” sagde Martin Præstegaard.

Men her knækker filmen. Der går simpelthen ikke nogen lige linje, faktisk ikke engang en stiplet, fra Donald Trumps uhørte angreb på det system, han selv er chef for – CIA, FBI, domstolene og mange andre – til den danske debat om Finansministeriets økonomiske modeller.

Heller ikke selv om kritikken af Finansministeriet i sidste uge kom fra to fremtrædende folketingsmedlemmer fra det største oppositionsparti, Socialdemokratiet.

TRUMPS UDFALD MOD DET AMERIKANSKE statsapparat – og mod EU, NATO og andre grundpiller i den regelbaserede verdensorden – er, som James Kirchick også konstaterer, et forsøg på at underminere det liberale demokrati og dets institutioner.

Kritikken af Finansministeriets regnemodeller er, uanset om man er enig i kritikken eller ej, et forsøg på at rejse en helt relevant debat om præmisserne for en kvalificeret offentlig diskussion om prioriteringen af de midler, staten fordeler på vegne af alle skattebetalende borgere.

Man kan sagtens leve sig ind i, at det må være irriterende for fagligt dygtige embedsmænd at blive beskyldt for at regne skævt, fordi der medtages dynamiske effekter af skattelettelser, men ikke for ansættelsen af 1.000 nye skolelærere.

Især hvis kritikken får en undertone af, at embedsmændene skulle have et ønske om at fremme bestemte partier på bekostning af andre. Skåret over en kam er danske embedsmænd oprigtigt optagede af at udfylde deres rolle som folkestyrets upartiske og loyale tjenere.

Men magtens institutioner – hvad enten det er politiet, domstolene eller sågar Finansministeriet – skal kunne tåle og tolerere kritik og turde tage debatten. Og de skal passe på, at de ikke falder i den fælde at beskylde kritikerne for at være i en slags intellektuelt ledtog med Donald Trump, når deres ærinde blot er en legitim, demokratisk debat.

Departementschef Martin Præstegaard gjorde ret i at bidrage til debatten om dynamiske effekter. Men han burde have holdt Donald Trump ude af diskussionen.Jakob Nielsen@jakobnielsen

Chefredaktør på Mandag Morgen og Altinget. Tidligere indlandsredaktør, politisk redaktør og korrespondent i Bruxelles og Washington for Politiken.

LÆS MERE
Forrige artikel Det nødvendige skifte: Fra markedsøkonomi til klimaøkonomi Det nødvendige skifte: Fra markedsøkonomi til klimaøkonomi Næste artikel Aarup: Lav bedre socialt arbejde i stedet for en investeringsfond Aarup: Lav bedre socialt arbejde i stedet for en investeringsfond

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.