Nej tak til konkurrerende e-bokse

KOMMENTAR: Staten risikerer at ramme sig selv i nakken på flere måder ved udbud af en digital postløsning. Det er vigtig og velfungerende fælles infrastruktur, der nu sættes i udbud. Og fordi vi alle er medejere af e-Boks gennem statens ejerskab af Post Nord, så vil tab af indtægter til det fælles system i sidste ende koste staten – og dermed skatteyderne – dyrt.

Når vi i Danmark rigtig skal prale med vores store digitale parathed, så henvises der gerne til godt 18 års målrettet offentlig digitaliseringsstrategi. Sig navnene Digital signatur, NemKonto, Virk.dk, Sundhed.dk, Borger.dk, Digital tinglysning, NemID, Digital Post og e-Boks. Så ved alle, hvad vi snakker om. I udlandet kigges der med beundring på, hvad det har betydet for den danske befolknings omgang med digitale værktøjer, at politikerne her har haft modet til at tvinge den slags fælles offentlige løsninger igennem.

I maj 2009 valgte Økonomistyrelsen e-Boks til at udvikle og drive en fælles offentlig digital post-løsning, der tillader alle myndigheder at kommunikere med borgere og virksomheder gennem én kanal. Folketinget vedtog i juni 2012 en lov om offentlig digital post. 1. november 2014 blev det obligatorisk for alle borgere i Danmark over 15 år at kunne modtage digital post fra det offentlige. Også for danske virksomheder er det obligatorisk.

E-Boks er en danskudviklet webapplikation. Funktionaliteten i e-Boks er løbende udvidet, så platformen i dag ud over digital post også kan anvendes til blandt andet tovejskommunikation, digitale underskrifter og onlinebetaling. Brugerne har desuden mulighed for at gemme egne dokumenter og billeder gennem upload.

Login