Nu må de voksne forsvare demokratiet

KOMMENTAR: Det digitale samfund har gjort det nemt for polariserende figurer at skabe støj og samle følgere – og alt for nemt at blive opstillet til Folketinget.

Dagen efter Donald Trumps sensationelle valgsejr i USA kaldte Facebook-stifteren Mark Zuckerberg det for ”en temmelig skør tanke”, at falske nyheder på Facebook kunne have påvirket valgresultatet.

Den udtalelse beklagede han et år senere, og i dag ved alle, at sociale medier på godt og ondt har spillet en væsentlig rolle i en række demokratiske valg i den vestlige verden.

I Danmark har vi set, hvordan den helt ukendte Pernille Vermund takket være dygtig brug af sociale medier har skabt et nyt parti, der ifølge de fleste målinger ligger til at blive valgt ind i Folketinget.

Tilsvarende har den langt mere kendte Klaus Riskær Pedersen skabt et nyt parti i eget navn, som opfylder kravene til at blive opstillet i hele landet.

Og nu ser det ud til, at den ekstremistiske politiker Rasmus Paludan kan nå at indsamle de 20.109 vælgererklæringer, der er nødvendige for at komme på stemmesedlerne og – nok så vigtigt – få lov at deltage i de store debatter på landsdækkende tv.

Det giver anledning til en vigtig og vanskelig debat om både sociale mediers og traditionelle mediers rolle og ansvar. Men det mest tankevækkende er måske, at det faktisk er en omgåelse af loven, der baner vejen for både Riskær og Paludan.

DET VAR ET HELT ENIGT FOLKETING, der i 2013 indgik et forlig om at indføre digitale vælgererklæringer.

”Det er en grundpille i vores demokrati at stille op til valg. (…) Derfor glæder det mig, at alle Folketingets partier i dag bakker op om, at vi kan gøre det lettere at indsamle vælgererklæringer og dermed stille op til valg,” sagde en tilfreds indenrigsminister Margrethe Vestager.

SF’s ordfører mente, at det nye forslag ville ”forstærke folkestyret gennem digitale løsninger”. ”Bøvl og procedurer er aldrig fremmende for demokratisk deltagelse,” lød det fra De Radikale, og Venstre kaldte ligefrem forliget ”en sejr for vores demokrati”.

Kun Dansk Folkeparti hejste et forsigtigt advarselsflag, da ordfører Morten Marinus sagde, at det heller ikke måtte blive alt for nemt at stille op, og at det er vigtigt at holde øje med misbrug af indsamling af e-mailadresser.

Det nye system betød, dels at partierne sparede flere hundrede tusinde kroner på porto, når vælgererklæringer skulle sendes frem og tilbage, dels at vælgerne slap for at oplyse deres cpr-nummer, hvilket mange tøver med. I stedet kan man godkende sin vælgererklæring ved hjælp af Nem-Id.

For alligevel at sikre en vis betænkningstid blev det besluttet, at der skal gå syv dage, fra en vælger giver sin e-mail til et parti, før vælgeren må godkende sin vælgererklæring.

Denne regel har både Klaus Riskær Pedersen og Rasmus Paludan valgt at se stort på. Oplyser man sin e-mail til Paludans parti, Stram Kurs, bliver man straks ledt over på en side, hvor man kan godkende sin vælgererklæring med NemId.

Indenrigsministeriet har slået fast, at det er en omgåelse af reglerne, men da vælgererklæringen er gyldigt afgivet med NemId, har omgåelsen ingen konsekvenser.

Kombinationen af sociale medier og digitale vælgererklæringer har vist sig at være meget effektiv. Omtalen af Rasmus Paludan eksploderede, da han blev angrebet under en demonstration på Nørrebro, og på godt to uger har han indsamlet mere end 10.000 vælgererklæringer, og han nærmer sig nu målet.

FORLØBET MÅ FØRE TIL EN NY DEBAT om betingelserne for at stille op til demokratiske valg. På den ene side er det indlysende vigtigt, at nye strømninger i befolkningen også kanaliseres ind i det parlamentariske arbejde. Omvendt er ingen tjent med at ekstrem opførsel og ulovlige metoder kan udnyttes til at kapre hele det politiske system.

I debatten om ytringsfrihed risikerer vi, at de mest polariserende figurer får lov til at fordreje samtalen og splitte det demokratiske Danmark. Her har partierne fra højre til venstre et stort ansvar for at stå sammen om ytringsfrihed, mod vold, mod racisme og mod hadefuld tale.

Men det er også på tide, at de voksne træder ind på scenen og bliver enige om, at digitaliseringen ikke skal have lov at føre vores samfund ud på vanviddets overdrev. En mand, der afbrænder koraner svøbt i bacon og uddeler tegninger, hvor profeten Muhammed bliver penetreret analt af en hund, mens han udfører analsex på en orne, har ingen plads i den brede demokratiske samtale.

Hvis Rasmus Paludan på få uger kan samle nok vælgererklæringer til at blive opstillet til Folketinget, så er der noget galt med systemet.Jakob Nielsen@jakobnielsen

Chefredaktør på Mandag Morgen og Altinget. Tidligere indlandsredaktør, politisk redaktør og korrespondent i Bruxelles og Washington for Politiken.

LÆS MERE
Forrige artikel Er demokratiet blevet for oldnordisk? Er demokratiet blevet for oldnordisk? Næste artikel Lav en samlingsregering – for Danmarks skyld Lav en samlingsregering – for Danmarks skyld

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.