Ny industriel revolution på vej

Den tredje industrielle revolution er ved at bryde løs i store dele af verden. Det kan blive et vendepunkt for den danske jobskabelse, men det kræver politisk mod og handling nu, hvis vi ikke skal tabe mulighederne på gulvet.

I sidste uge var jeg til det årlige topmøde i DI. Og hvis der er én ting, alle kunne blive enige om, så er det, at der skal skabes private arbejdspladser i Danmark. Det kan kun gå for langsomt.

Vi har i det seneste årti været vidne til, hvor sårbar Danmark er i den nye globale arbejdsdeling.  Op mod 300.000 arbejdspladser, især i det private, er under den økonomiske krise forduftet. Enten er de helt nedlagt, eller også er de flyttet ud af landet til andre verdensdele, hvor bl.a. lønvilkårene er markant anderledes.

Den globale arbejdsdeling gør ondt på Danmark, fordi vi ikke er konkurrencedygtige nok. Vi har ganske vist et højt uddannelses- og kompetenceniveau og et fleksibelt arbejdsmarkedssystem, som vi bryster os af.

Men vi har også høje leve- og lønomkostninger, der gør, at vi langsomt, men sikkert glider ned ad ranglisterne over de rigeste, mest produktive og konkurrencedygtige lande. Vi mister vores konkurrencekraft.

Revolutionen er på vej

Men måske er der håb forude. Det britiske magasin The Economist har for nylig beskrevet det fænomen, som forskere kalder for ”den tredje industrielle revolution”, og som ser ud til at kunne vende eller i det mindste bremse den massive investeringsflugt fra vestlige løntunge lande som Danmark til lavlønsområder i bl.a. Asien.

I den tredje industrielle revolution er produktionen for alvor digitaliseret og automatiseret, hvilket betyder, at lønomkostninger udgør en stadig mindre del af et produkts kostpris. Dermed vil lavtlønlandenes omkostningsfordel ved masseproduktion gradvist bliver reduceret og den globale konkurrence drejet over på, hvem der giver forbrugerne de smarteste produkter og bedste muligheder for kundetilpasning.

Revolutionen er allerede i gang, og flere danske og europæiske virksomheder er begyndt at hive oversøisk produktion hjem. Automatisering og digitalisering giver bedre mulighed for at ændre produkterne i forhold til forbrugernes ønsker, og flere og flere indser, at produktion og produktudvikling ofte er forbundne kar, som derfor bør samles ét sted eller tæt på hinanden.

Den udvikling er vi nødt til at styrke i Danmark, og derfor har vi brug for, at politikerne og arbejdsmarkedets parter tager skeen i den anden hånd.

Ikke enten-eller

I dag er det sådan, at rød blok alene sætter sin lid til, at uddannelse skal bringe Danmark ud af vækstkniben, mens blå blok hovedsagelig følger en opskrift med skatte- og afgiftsnedsættelser som hovedingredienser.

Den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen, har for nylig i Børsen udtrykt skellet mellem blokkene meget klart: ”Ude i virksomhederne handler det ikke om fancy ord som innovation, uddannelse og logistik. Der handler det om økonomi, økonomi og økonomi.”

I den politiske verden er det ofte et ”enten-eller”, men i virkeligheden er det et ”både-og”. Skal den nye industrielle revolutions glød for alvor flamme i Danmark, må drypvise politiske udspil erstattes med seriøse reformer, som vi har set i Tyskland og Sverige.

Reformér erhvervsuddannelserne

For det første skal der gennemføres radikale reformer på vores erhvervsuddannelser. De skal levere fremtidens talentfulde faglærte, som kan betjene og medvirke til udvikling af de automatiserede processer i produktionsvirksomhederne.  Vi har brug for dygtigere elever og undervisere og mere visionære ledelser på skolerne.

For det andet skal vi have udviklet vores voksen- og efteruddannelsessystem (VEU), der nok vedligeholder kompetencer, men slet ikke, som DEA for nylig har påvist, opkvalificerer ufaglærte og faglærte i det omfang, der er brug for.

Den tredje industrielle revolution er også afhængig af flere dygtige højtuddannede samt forskning i kultur, organisation og højteknologiske spydspidser. I de seneste par år har flere undersøgelser fra bl.a. DI peget på, at virksomhederne ikke synes, at danske kandidater er dygtige nok. Derfor skal vi have skabt en asiatisk motivation og sult hos både de unge og deres undervisere, så vi får dygtigere studerende og mere kvalitet i undervisningen.

Endelig kommer vi ikke uden om, at omkostningerne ved at drive virksomhed i Danmark skal reduceres markant.  Ingen ved deres fulde fem kan være enige i, at det er en langtidsholdbar strategi for Danmark at have et væsentligt højere omkostningsniveau end vores nabolande.

Går revolutionen uden om os?

Den tredje industrielle revolution kan blive et vendepunkt for dansk jobskabelse. Hvis vi vil.

Men politisk kræver det mod. Mod til at reformere vores rustne uddannelses- og efteruddannelsessystem og mod til at skabe et råderum til at mindske omkostningerne for både danske og udenlandske virksomheder, der vil etablere sig i Danmark.

Hvis ikke det lykkes, vil revolutionen gå uden om Danmark, og så fortsætter vi med sikkerhed ned ad den glidebane, som dansk konkurrenceevne og jobskabelse har befundet sig på de seneste år. Dét bliver et fattigere Danmark.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu