Nyt job: Henrik Harder skal holde snor i Dragørs økonomi

Som kommende kommunaldirektør i Dragør Kommune overtager Henrik Harder en økonomisk særdeles presset kommune.

Foto: Greve Kommune

Nyt job

Hvem

Henrik Harder

Hvilket job

Kommunaldirektør, Dragør Kommune

Hvorfra

Direktør for velfærdsområderne, Greve Kommune

Baggrund

2018-19: Direktør for diverse velfærdsområder, Greve Kommune

2015: Master i offentlig administration og ledelse (MPA, MPG) fra CBS

2011-18: Skole- og dagtilbudschef og siden direktør for diverse velfærdsområder, Ringsted Kommune

2004-11: Skoleleder i først Gribskov Kommune og siden Karlebo Kommune

1995-04: Lærer, Ballerup Kommune

1995: Uddannet lærer

Største udfordring

Dragør Kommune står over for en række svære prioriteringer. Det samlede resultat for 2018 viste et underskud på 28,7 millioner kroner, hvilket kombineret med en lav kassebeholdning i sommeren 2019 udgjorde en ”alvorlig økonomisk situation” ifølge kommunens egen administration.

De økonomiske forhold har fået radikale og konservative lokalpolitikere til ligefrem at sætte spørgsmålstegn ved kommunens fremtidige selvstændighed, såfremt der ikke rettes drastisk op på økonomien. Frygten drejer sig umiddelbart om den såkaldte ”kassekreditregel”, der betyder, at kommuner kan blive sat under administration af Indenrigsministeriet, hvis den gennemsnitlige likviditet over de sidste 12 måneder har været negativ. Men også frygten for en eventuel kommunesammenlægning spøger.

I det seneste budget for perioden 2020-2023 – et forlig mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og lokallisten Tværpolitisk Forening – er driften efter en række besparelser i balance. Men der tages ikke højde for sandsynlige udgifter til for eksempel øget pres på ældre- og socialområdet, kystbeskyttelse og ændret kommunalt udligningssystem. Likviditeten er på kort sigt forbedret med et lån på 20 millioner kroner hos Kommunekredit.

Det er dermed en presset kommune, som Henrik Harder nu skal overtage den daglige styring af.

"Ud fra solid økonomistyring og med politiske visioner og mål som kompas skal vi udvikle vores ydelser sammen med kommunens engagerede borgere – i bedste Dragør-stil," udtaler Harder selv i en pressemeddelelse fra kommunen om den nye ansættelse.

Givet den prekære økonomiske situation, må man antage, at trykket vil ligge på solid økonomistyring – ellers tyder noget på, at der kan blive mindre frirum til at gøre tingene i bedste Dragør-stil.

 

Rettelse 4. december 2019: Af artiklen fremgik oprindeligt, at kommunens driftsresultat for 2018 var et underskud på 28,7 millioner kroner. Der er tale om det samlede resultat inkl. anlægsudgifter. Driftsresultatet var samme år et overskud på 18,5 millioner kroner.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu