Nyt Job til  
Lars Husum

Nyt job: Lars Husum fortsætter trend med forfattere som taleskrivere

Forfatter Lars Husum skal være ny taleskriver for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Han bliver dermed den tredje i rækken af forfattere, som skal prøve kræfter med diplomatisk prosa for en S-minister.

Foto: Morten Holtum
Jeppe Sahlholdt

Baggrund

• Bodilnomineret manuskriptforfatter til biograffilmen ’De Frivillige’ med Anders Matthesen i hovedrollen i 2019
• Udgav romanen ’Jeg er en hær’ i 2010
• Forfatterdebut med romanen ’Mit venskab med Jesus Kristus’ i 2008
• Dramatiker hos det aarhusianske teaterkompagni Von Baden siden 2004
• Uddannet cand.mag. i dansk og dramaturgi fra Aarhus Universitet i 2003
• Født 21. juni 1974 i den vestjyske by Tarm.

Nyt job

Hvem?
Lars Husum

Hvilket job?
Taleskriver for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Hvorfra?
Dramatiker og forfatter

Største udfordring?

Ansættelsen af forfatteren Lars Husum som taleskriver for børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, er udtryk for en trend, der startede tilbage i 2008, da daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard ansatte forfatteren Kristian Ditlev Jensen som taleskriver.

Siden sommerens folketingsvalg har først klimaminister Dan Jørgensen ansat forfatter Kaspar Colling Nielsen, der i 2014 udgav romanen ’Den Danske Borgerkrig 2018-24’, som beskriver et velfærdssamfund i dyb krise. Siden har miljøminister Lea Wermelin ansat forfatter Peder Frederik Jensen, som i 2014 udgav novellesamlingen ’Banedanmark’, der udtrykker en indignation over samfundets uligheder. Lars Husum bliver dermed den tredje forfatter, som skal bruge sine færdigheder med ord til at skrive diplomatisk prosa for en S-minister.

Lars Husum er indlysende dygtig med ord, men kan han også skrive i andres navn? Som taleskriver skal han agere ghostwriter, finde ind til ministerens sprog og sætte sig selv fuldstændig til side.

Lars Husum bliver ministeriets taleskriver og bliver formelt hængende, når magten skifter. Som taleskriver er rigtig mange mennesker involveret, og vetoer kan blive kastet fra både chefer og minister. Ved større meldetaler kan der endda være flere højere oppe i regeringshierarkiet, som har noget at skulle have sagt.

Arbejdsprocessen kunne næppe være mere forskellig fra den, der finder sted i en forfatters isolerede skrivehule. Kristian Ditlev Jensen holdt kun i jobbet i et år. Det bliver spændende at se, hvor længe det nye kuld af forfattere klarer sig – ti år senere.

Omtalte personer

Lars Husum

Taleskriver for Børne- og Undervisningsministeriet, forfatter, dramatiker
cand.mag, i dramaturgi og nordisk sprog (Aarhus Uni. 2003)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu