Nyt job: Niels Fenger bliver Folketingets ombudsmand

Niels Fenger skal som Folketingets mmbudsmand sikre borgernes retssikkerhed i en tid, hvor mere og mere af den offentlige forvaltning digitaliseres. 

Foto: Jens Dresling/Politiken Ritzau Scanpix
Jens Reiermann

Nyt job

Hvem?
Niels Fenger

Hvilket job?
Folketingets ombudsmand

Hvorfra?
Landsdommer ved Østre Landsret og juraprofessor på KU

Baggrund

Landsdommer, Østre Landsret
Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet
Direktør i EFTA i Bruxelles
Kontorchef i Indenrigsministeriet
Fuldmægtig i Justitsministeriet
Dommerfuldmægtig
Uddannet jurist i 1992.
Forfatter til 10 bøger og 80 artikler om forvaltningsret.

Største udfordring?

Ombudsmanden repræsenterer en af de mest respekterede institutioner i Danmark. For mange borgere er han den sidste mulighed for hjælp, hvis de på den ene eller anden måde er kommet i klemme, når en sagsbehandler eller et team i en kommune foretager en afgørelse, der kan være i strid med for eksempel serviceloven.

I en tid med hårdt pres på kommunernes økonomi vil der ikke blive færre af den type sager.

Det er værd at notere, at afgørelserne i den type sager foretages af en sagsbehandler. Det kan lyde som en selvfølge, men vil ikke være det i de kommende år, hvor alle offentlige myndigheder arbejder med digital forvaltning.

De kontroversielle afgørelser kan fremover blive truffet af robotter eller i vid udstrækning ved hjælp af kunstig intelligens. Det kræver en forudsigelighed, der ikke altid er til stede.

Den problemstilling rejste Niels Fenger selv på en konference om digitalisering, som Kammeradvokaten arrangerede i foråret.

”En computer kræver, at man på forhånd kan forudse alle de sager og problemstillinger, som kan dukke op. Den klassiske måde, jura udvikler sig, er gennem uforudsete sager, og hvad sker der med et it-system, når praksis skal justeres hen ad vejen?” sagde han dengang.

Nedenunder lurer spørgsmålet om, hvad der sker med borgernes retssikkerhed, når afgørelser træffes med hjælp fra kunstig intelligens eller udelukkende af kunstig intelligens.

Netop borgernes retssikkerhed har Ombudsmanden i særlig grad stået vagt om. Jo mere forvaltningen digitaliseres, des vigtigere kan den opgave blive.

Niels Fenger har en baggrund som professor i forvaltning, og gennem en årrække har han haft en særlig interesse for digitaliseringens konsekvenser for forvaltningen og dens afgørelser.

En faglig viden, han i allerhøjeste grad vil få brug for i sit kommende virke.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu