Nyt Job til  
Ulrik Wilbek

Nyt job: Wilbek rykker op

Ulrik Wilbek skal som ny formand for KL’s socialudvalg tage fat der, hvor det gør ondt: Behovene stiger, og på det specialiserede socialområde løber udgifterne år efter år fra budgetterne.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jens Reiermann

Nyt job

Hvem?
Ulrik Wilbek

Hvilket job?
Formand for KL’s socialudvalg

Hvorfra?
Næstformand, KL’s socialudvalg

Baggrund

• 2018–: Borgmester i Viborg, Næstformand for KL’s socialudvalg
• 2012–2016: Sportschef Dansk Håndbold Forbund
• 1997–2001: Formand for socialudvalget, Viborg
• 2006–2014: Landstræner, håndbold, herrerne
• 1991–1998: Landstræner, håndbold, kvinderne

Største udfordring

Det er de færreste borgere, der kan navnet på borgmesteren i nabokommunen, men med Ulrik Wilbek er det anderledes. Han er landskendt. Ikke for sit kommunalpolitiske virke, men som landtræner i håndbold.

Ikke desto mindre er han en erfaren politiker. Og som ny formand for KL’s socialudvalg kan han trække på solid erfaring fra arbejdet med socialpolitikken. Han har været formand for socialudvalget i Viborg Kommune og i tre år været næstformand i det udvalg, han nu skal lede.

Derfor ved han om nogen, hvor skoen trykker på netop det sociale område: 

Behovene stiger, og på nogle områder har borgerne ligefrem et retskrav på bestemte ydelser. Det er en af grundene til, at budgetterne på det specialiserede socialområde stort set aldrig holder. År efter år løber udgifterne fra budgetterne. 

Opgaven bliver ikke lettere af, at kommunerne laver fejl i næsten hver anden ankesag, ifølge en rapport fra Ankestyrelsen. Der er blevet sagt nej til tilskud eller personlig assistance til handicappede på et forkert grundlag. I debatten spørger aktører, om kommunernes praksis skyldes de pressede budgetter. 

Et af behovene handler om borgere med psykiatriske problemer. Dem er der flere og flere af, og som konsekvens vil regeringen lave en tiårsplan for psykiatrien. Den skal både omfatte den egentlige behandling på regionernes sygehuse og møderne i den kommunale socialpsykiatri. 

Helt som på andre områder skal regioner og kommuner samarbejde om løsninger til borgernes bedste. Det har de indtil nu haft svært ved, blandt andet fordi regioner og kommuner ofte begynder hele diskussionen med, hvem der skal lave hvad, og ikke med, hvad der gavner borgeren mest.

Ulrik Wilbek får en kæmpeopgave med at sætte borgeren før institutionerne, også når det gælder hans egne institutioner, de 98 kommuner. Og så skal han selvfølgelig sikre, at budgetterne giver plads til de løsninger, der er behov for.

Omtalte personer

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu