Når jeg blir gammel...

Danskernes interesse for deres egne pensionsopsparinger befinder sig på et absolut bundniveau. Det viser en ny analyse, som Industriens Pension har fået gennemført.

Tusindvis af danskere ville ikke spare op eller kun have en meget begrænset pensionsopsparing, hvis de ikke automatisk var omfattet af en pensionsordning som led i deres ansættelse. Det viser en ny analyse, som Industriens Pension har fået gennemført sammen med otte andre arbejdsmarkedspensionsselskaber, der dækker et bredt udsnit af den offentlige og private sektor.

300 tilfældigt udvalgte medlemmer fra hvert selskab er blevet interviewet. 1,5 mio. lønmodtagere i Danmark har deres pension i disse ni selskaber. Det gør undersøgelsen til den hidtil mest omfattende medlemsundersøgelse af arbejdsmarkedspensionsordninger.

Undersøgelsen viser, at der er stor opbakning til den pensionsmodel, arbejdsmarkedets parter har aftalt. 6 pct. af lønmodtagerne er utilfredse med deres pensionsordning. Flertallet er tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejdsmarkedspension, og en stor del er neutrale.

I pensionsdebatten fremføres det jævnligt, at pensionsopsparing bør overlades til den enkelte. Det lyder umiddelbart sympatisk, men konsekvensen ville være en samfundsøkonomisk katastrofe og medføre en dramatisk nedgang i levestandard for en stor del af landets fremtidige pensionister. Det skyldes, at over 40 pct. af medlemmerne under 40 år siger, at de slet ikke eller kun i mindre omfang ville have sparet op til pension, hvis ikke de havde været med i en pensionsordning som led i deres ansættelse og overenskomst.

Der er derfor grund til at kippe med Dannebrog for den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter har været så fremsynede at sikre lønmodtagerne arbejdsmarkedspensionsordninger. Uden pensionsordningerne ville Danmark have stået med et uoverskueligt forsørgelsesproblem og en langt mere presset økonomi.

Undersøgelsen bekræfter desværre det, vi oplever i det daglige, at store dele af alle lønmodtagergrupper slet ikke eller kun i meget begrænset omfang interesserer sig for deres egen pension, selv om de og deres arbejdsgiver typisk indbetaler mellem 3.000-6.000 kr. om måneden, og selv om arbejdsmarkedspensionen bliver den største indtægtskilde for langt de fleste. Arbejdsmarkedspensionen bliver helt afgørende for, hvad det er for en levestandard disse 1,5 mio. lønmodtagere får som pensionister.

Pensionsselskaberne gør meget for at styrke medlemmernes interesse for deres pension. Selskaberne kommer ud på virksomhederne og samarbejder med tillidsmænd og fagforbund om at udbrede kendskabet og gøre pension nærværende og interessant. Antallet af rudekuverter er blevet skåret ned, og den skriftlige information gjort kortere og mere forståelig. Samtidig kommunikerer selskaberne langt mere over nettet. Det er med til at holde omkostningerne nede, og mulighederne for at lagdele informationen, kommunikere målrettet og bruge film og grafik er langt bedre.

Trods denne indsats er der fortsat mange, der ikke interesserer sig ret meget for deres pension – og det gælder uanset uddannelse og faggruppe. Mange arbejdsmarkedspensionsselskaber tilbyder i dag medlemmerne at tilpasse deres pensionsordning til deres individuelle behov, men kun ganske få benytter sig af mulighederne. Derfor er det måske heller ikke så overraskende, at undersøgelsen viser, at medlemmerne ikke tillægger valgmulighederne særlig stor betydning. Det der er vigtigst for medlemmerne er, at deres pensionsselskab får opsparingen til at vokse og kommunikerer, så det er til at forstå.

Så frem for at udbrede valgfriheden på pensionsområdet, som tidens tendenser ellers tilsiger, ser det ud til, at pensionsselskaberne fortsat bør fokusere på kerneforretningen og sikre landets lønmodtagere en god og overskuelig pensionsordning, hvor de ikke behøver at foretage sig noget som helst, fordi deres pensionsselskab tager hånd om deres opsparing og deres forsikringsdækninger.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu