Ørsteds strategiske chef: Den grønne omstilling har fået nyt momentum

KOMMENTAR: Tiden til snak uden handling er ved at rinde ud. Derfor er der brug for, at alle lande, byer, virksomheder og organisationer leverer konkret handling i overensstemmelse med anbefalingerne fra videnskaben. Nu.

Jakob Askou Bøss
Strategi- og kommunikationsdirektør, Ørsted

Vi har de kommende ti år til at halvere udledningen af drivhusgasser, hvis vi skal begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader. Sidst i september kom endnu en rapport fra FN’s klimapanel, der igen bekræfter, at verden bliver varmere, og at det sker hurtigere end hidtil antaget.

Klimatopmødet i New York leverede ikke de ambitiøse mål og konkrete initiativer fra verdens ledere, som skal til for at bremse klimaforandringerne. Men selv om vi ikke fik det gennembrud, som mange havde håbet på, da verdens ledere mødtes til FN-generalsekretær Guterres’ Climate Action Summit, så stod erkendelsen af, at vi som verdenssamfund er nødt til at handle nu, heldigvis stærkt ved de flere hundrede tilknyttede events under Climate Week NYC, som jeg selv deltog i flere af.

Jeg deltog først og fremmest i en række møder, hvor det stod klart, at der mellem progressive politikere, virksomheder og investorer er en klar og fælles forståelse for, at vi har behov for at accelerere den grønne omstilling, og at vi ikke kan løse udfordringen, medmindre vi arbejder sammen. Politikerne skal sætte ambitiøse mål, industrien skal investere i grøn infrastruktur og fremme skala og innovation, og investorerne skal bidrage med kapital til at realisere de milliardstore investeringer, der er brug for.

Derfor er jeg rejst hjem med en pæn portion optimisme i bagagen. Fornemmelsen af et positivt momentum og ikke mindst en oplevelse af øget folkeligt pres, som, jeg håber, fører til, at alle lande accelererer deres indsats for at begrænse udledningerne af drivhusgasser.

Stafetten går videre til København

Nu ser vi frem mod endnu en uge i klimaets tegn med C40 World Mayors Summit, der afholdes i København fra 9.-12. oktober. Borgmestre fra mange af verdens mest fremtrædende byer har sammen med andre internationale topfolk meldt deres ankomst. Efter en uges fokus på klimaet i New York er timingen for det danske værtskab optimal. 

Også Danmarks indsats giver grund til optimisme. Den danske målsætning om en 70 procents reduktion af drivhusgasudledningen i 2030 tiltrak stor opmærksomhed under klimaugen i New York. Målsætningen er blandt de mest ambitiøse globalt og støttes både af et bredt flertal i Folketinget og af dansk erhvervsliv. Under klimatopmødet kom meldingen fra de danske pensionsselskaber om, at de frem mod 2030 vil investere 350 milliarder kroner ekstra i grøn omstilling.

Lægger man eksempelvis de 200 milliarder kroner som vi i Ørsted sidste år meldte ud, at vi vil investere i grøn energi frem mod 2025, står det klart, at vi i Danmark mener det alvorligt og er parate til at levere konkret handling. Også på den korte bane. Og det er helt afgørende. For verdenssamfundet har kun de kommende ti år til at bevise, at vi er i stand til at vende udviklingen og halvere de globale emissioner.

Med det ambitiøse danske lederskab er vi i Danmark med til at sætte barren for, hvad der skal til, hvis vi skal gøre noget reelt ved klimaproblemerne. Under klimatopmødet i New York var det derfor dejligt som dansker at opleve den respekt, det aftvinger rundtomkring i verden, at vi går foran og er blandt de absolutte foregangslande på klimaområdet. Og for de danske virksomheder, der arbejder med klima- og energiløsninger, herunder Ørsted, er det med til at positionere vores løsninger endnu stærkere, når vi er ude på de globale markeder for at sælge vores løsninger.

Danmark har et særligt ansvar

Et konkret eksempel på, hvordan det danske lederskab på klimaområdet gennem mange år er med til at omsætte sig til muligheder for danske virksomheder, er Danmark og Ørsteds samarbejde med staten New York. Under ledelse af guvernør Andrew Cuomo har staten New York sat sig et ambitiøst mål om at have 100 procent grøn elektricitet i 2040. En vigtig del af den plan er at bygge 9 gigawatt havvind i 2035. Det er op mod dobbelt så meget havvind, som Danmark forventes at have i 2030.

Staten New York underskrev sidste år en samarbejdsaftale med Danmark om havvind, fordi New York ser Danmark og danske virksomheder som ideelle samarbejdspartnere på grund af vores globale førerposition inden for havvind. Under klimaugen i New York blev samarbejdet udvidet yderligere.

I Ørsted vandt vi for et par måneder siden, i konkurrence med store globale energiselskaber, retten til at opføre en stor havmøllepark på 880 megawatt i New York. Vindmølleparken skal stå færdig i 2024. Derfor var det også en stor fornøjelse, at jeg og andre kolleger fra Ørsteds amerikanske organisation sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod under klimaugen i New York kunne åbne vores nye kontor i New York City, hvorfra vi skal styre byggeriet af den nye havvindmøllepark.

Danmarks særlige rolle

Den internationale anerkendelse, vi i Danmark har opnået, kommer dog også med et ansvar om konstant at skubbe på i den globale grønne omstilling. Det ansvar skal vi også løfte i den kommende uge i København. For som New York har vist, så har byer og delstater en fantastisk mulighed for at sætte ambitiøse mål, levere konkrete mål og resultater og være drivende i den grønne omstilling.

Jeg vælger derfor efter klimaugen i New York at fokusere på det positive momentum og være optimist på den grønne omstillings vegne. Både klimaugen i New York og C40-topmødet i København understreger, at selvom Danmark er et lille land i en global sammenhæng, så ”slår vi hårdere, end vores vægtklasse berettiger”, i kampen mod klimaforandringerne.

Jeg håber, at vi kan inspirere ugens prominente gæster til, at det er summen af vores lokale, regionale og nationale handlinger, der gør en forskel, og at det er muligt at gøre en stor forskel, selv om man ikke er blandt de største. 

Forrige artikel Frederiksens røde kursskifter Frederiksens røde kursskifter Næste artikel Verdens kedeligste udlændingepolitik Verdens kedeligste udlændingepolitik

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Arbejdsgangene og jobbeskrivelserne i retsvæsenet står over for en gennemgribende forandring, når kunstig intelligens og automatisering i de kommende år rykker ind. I første omgang vil det effektivisere sagsbehandlingen i retssystemet, der i dag er notorisk langsom og kostbar. På længere sigt vil computerne sidde med, når der skal afsiges domme.

Velkommen til den digitale advokatur

Velkommen til den digitale advokatur

Legaltech – digitale løsninger til retsvæsenet – er i hastig udvikling, og en hel lille industri af nye digitale forretningsmodeller er blomstret op de seneste to-tre år. Det åbner for et væld af nye muligheder for privatpersoner og små virksomheder. Og skaber en række nye udfordringer.

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

En informationskrig om klimaet udspiller sig på de sociale medier og i åbne breve til FN. I sidste uge trak det overskrifter verden over, da FN modtog et opråb fra 11.000 klimaeksperter. Men kort forinden landede et andet brev underskrevet af 700 mennesker, der også kalder sig klimaforskere og fagfolk med budskabet: Der er ingen klimakrise. Her får de klimaskeptiske budskaber et grundigt eftersyn.

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

KOMMENTAR: Udlændingeområdet er ved at udvikle sig til et mareridt for Venstre, og den nye formand kan ikke i længden spille på to heste, skriver Mandag Morgens chefredaktør.

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Hvis en komponent i en maskine går i stykker, er det dumt at erstatte den med en reservedel, der er magen til. I stedet burde man lave en ny del, der er designet, så den ikke går i stykker igen.

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens tre globale giganter, Uber, Airbnb og WeWork, er alle voldsomt udfordrede, præcis fordi deres forretningsmodel bygger på, at de kan sætte sig ud over de begrænsninger og regler, som deres traditionelle konkurrenter må leve med.

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Klima og bæredygtighed er også blevet et nøgleord i den maritime industri, og det præger i høj grad det voksende samarbejde mellem de maritime virksomheder i Danmark og Korea – to af verdens førende søfartsnationer.

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Samarbejde på tværs af nationale og kulturelle grænser er i dag en realitet for stadigt flere ledere. Håndteret forkert kan det resultere i dyre misforståelser, lav produktivitet og afbrudte samarbejder. Men de kulturelle forskelle kan også skabe drive, innovation og nye perspektiver. Her får du seks tips til at håndtere udfordringerne og udnytte mulighederne.

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Anne Lawaetz Arhnung har læst om Poul Schlüters kloge betragtninger, set en udstilling om Andy Warhol i San Francisco og ville gerne have hørt John Mayer i Royal Arena.

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Udenlandske selskaber som danske Ørsted skal ikke løbe med hele det overskud, der opstår, når Storbritannien investerer milliarder i havvindmøller, mener den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn. Derfor lover han de britiske vælgere, at det offentlige fremover skal eje 51 procent af de 37 havvindmølleparker, han vil bygge inden 2030.

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Grøn omstilling kræver offentlig-privat samarbejde i milliardklassen. Det vil derfor være i god tråd med rød politik, hvis regeringen tager den blå Brian Mikkelsen på ordet og etablerer en grøn statsfond med de 120 milliarder, der kan tjenes på at sælge aktiemajoriteten i Ørsted.

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU ser ud til at nå sine 2020-mål om at forbedre beskæftigelsen og skabe smart, bæredygtig og inkluderende vækst. Til gengæld kniber det med socialområdet, energiforbruget og forskningen.

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge og migranter har skabt grobund for et nyt europæisk marked for multinationale virksomheder, kapitalfonde og private investorer, der omsætter milliarder på alt fra sikkerhed og drift af asylcentre til social- og sundhedsydelser.

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

De sociale tilbud og strukturer i samfundet skal konstant nytænkes for at følge med den teknologiske udvikling. Britiske Geoff Mulgan, der har et enestående indblik i, hvordan man skaber den nødvendige forandring, deler sine erfaringer i bogen ’Social innovation’.

Innovationens mentor

Innovationens mentor

Britiske Geoff Mulgan har i snart 20 år drevet arbejdet med offentlig innovation i Storbritannien. Han har ofte besøgt Danmark og også her skubbet til innovationsarbejdet. Det giver direktør for Dansk Design Center Christian Bason tre eksempler på.

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

INTERVIEW: Da Marie Stærke første gang blev borgmester, var hun blot 27 år gammel og den yngste kvindelige borgmester nogensinde. Nu er hun 40 år og en helt anden type leder. Fire år i opposition gav hende tid til at se indad, tænke sig om og til at øve sig i at være leder for den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Danmark får sit første behandlingsråd, som skal prioritere nye behandlinger. Resultatet kan blive et ja til nogle behandlinger og et nej til andre. Regionerne er snart klar med et nyt udspil og overhaler dermed S-regeringen. Det nye råd kommer til at få mindst lige så svære prioriteringsopgaver som Medicinrådet og kan måske danne international skole.

Klimadebat med flere nuancer af grøn

Klimadebat med flere nuancer af grøn

KOMMENTAR: Klimamål og handlingsplaner skal på plads på en afbalanceret og realistisk måde med respekt for vores danske samfundsmodel. Klogt af statsministeren og erhvervslivet at finde sammen om løsningerne.

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Hele Danmark er klar til den grønne omstilling, men det kommer til at koste penge og kræve store omlægninger af de incitamentsstrukturer, der får egeninteresse til at falde sammen med samfundets interesser. Det centrale spørgsmål er: Hvordan får Danmark sat mere fart på den grønne omstilling?

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods økonomisk fremgang i samfundet har udsatte unge sværere ved at klare sig. Mange kæmper med misbrug eller psykiske lidelser, og færre får en ungdomsuddannelse. Det har enorme menneskelige, sociale og økonomiske omkostninger. Derfor er et af de helt centrale politiske spørgsmål lige nu: Hvordan får man udsatte unge i job eller uddannelse?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Ti år efter finanskrisen er det, som om en række traditionelle økonomiske sammenhænge er sat ud af kraft. Lav vækst ser ud til at blive den nye normal. Men hvad betyder det for udviklingen i vores samfund? Og for de liv, vi lever? Mandag Morgen har talt med en række økonomer om udsigten til et lavvækstsamfund.

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

KOMMENTAR: I tre årtier har Mandag Morgen levet af at fortælle andre, hvordan de skulle omstille sig. Nu står vi selv midt i en stor omstilling, der skal sikre os 30 år mere som uundværligt værktøj for dem, der ikke møder op på arbejde for at passe et job, men som går forrest og arbejder for at forme fremtiden.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Han startede Mandag Morgen 6. november 1989, få dage før Muren faldt, og Europa forandrede sig. Erik Rasmussen mener stadig, at Mandag Morgen har en vigtig berettigelse som et begavet korrektiv til en mainstream nyhedsstrøm. Som det medie, der konstant overrasker og udfordrer og forbereder sine læsere bedst på forandringer. Og læsere hedder i øvrigt kunder i Erik Rasmussens univers.

Kommer du over eller under algoritmen?

Kommer du over eller under algoritmen?

Skal vi bestemme over maskinerne, eller kommer de til at bestemme over os? Fremtiden vil blive præget af stadig stærkere og mere intelligente computere. De vil aflaste og understøtte os, og de vil komme med gode råd og anbefalinger – men de vil også kunne styre og kontrollere os.

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

ANALYSE: Danmark og de øvrige nordiske lande er dygtige til at skabe gode rammer for det gode liv. Det inspirerer resten af verden, der nu måler på lykkeniveau fremfor udelukkende at se på økonomiske nøgletal. Men der er en risiko for, at vi i lykkerusen glemmer dem, der føler sig hægtet af, skriver Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning.

De politiske brudflader rykker sig

De politiske brudflader rykker sig

ANALYSE: Det seneste folketingsvalg gav ganske vist fremgang til de etablerede partier. Men politikerne skal navigere i en politisk virkelighed, der er under hastig forandring, vurderer politisk kommentator og journalist Noa Redington.

Den sunde forvandling af dansk økonomi

Den sunde forvandling af dansk økonomi

ANALYSE: I løbet af tre årtier har dansk økonomi lagt systemfejl, arbejdsløshed og udlandsgæld bag sig, så den i dag fremstår sund og robust. Det er Danmarks evne til at vedtage større økonomiske reformer, der har gjort forskellen – og som forhåbentlig kan sikre en fornuftig kurs gennem de udfordringer, der viser sig forude, skriver økonom og professor Torben M. Andersen.

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

ANALYSE: I 1970'erne skabte oliekriserne grundlaget for en gennemgribende forandring, der skubbede olien ud af energiforsyningen. I dag bliver ambitionen om markante reduktioner af C02-udledningerne mødt med en lignende beslutsomhed og målrettethed, vurderer tidligere direktør i Dong Energy Anders Eldrup. 

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

KOMMENTAR: Toplederens betydning for virksomhedernes brand er stigende, og ledelsesopgaven meget mere sensitiv både indadtil og udadtil. Finansielle resultater er ikke længere nok.

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Dårlig ledelse er suverænt det største problem i arbejdslivet. Det fortæller 128 seniorer om i ny bog. Her får new public management tørt på, og manglende respekt for faglighed udstilles. Indfør selvstyrende teams, og lyt til medarbejderne, lyder opfordringen fra de erfarne.

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Liverpools manager, Jürgen Klopp, rider på en bølge af succes, og nu skeler mange ledere til den tyske træner, der vækker begejstring med sin begejstring. Han er livsglad, autentisk og ærlig, og det er noget, erhvervsledere kan lære af. Men tag ikke fejl. Klopp er ikke kun sit brede smil.

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Find den gode stol frem, tag en af klassikerne ned fra hylden, og lad fortællingen illustrere en leders dilemmaer. ”God faglitteratur om ledelse blegner ved siden af fortællinger som Moby Dick,” siger Klaus Majgaard, der i mere end 20 år har arbejdet med offentlig styring og velfærdsudvikling

Energien flytter bjerge

Energien flytter bjerge

Bjergbestigning er ikke et ledelsesredskab for Lars Lyse, CEO i møbelkæden Bolia. Men det er en passion, der har gjort mere for den måde, han leder Bolia på vej mod milliardomsætning, end noget ledelseskursus, han nogensinde har været på. Ledelse handler om personen, siger han, ikke om lederen som figur.

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Særligt to jobskifter har sat sit præg på, hvordan Marianne Dahl, vice president i Microsoft Western Europe, agerer som leder i dag. Begge gange har hun forladt en stilling uden at have en anden på hånden, og det gav hende tiden til at finde ud af, at ledelse ikke er en position. Det er en væremåde.