Ørsteds strategiske chef: Den grønne omstilling har fået nyt momentum

KOMMENTAR: Tiden til snak uden handling er ved at rinde ud. Derfor er der brug for, at alle lande, byer, virksomheder og organisationer leverer konkret handling i overensstemmelse med anbefalingerne fra videnskaben. Nu.

Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix

Jakob Askou Bøss
Strategi- og kommunikationsdirektør, Ørsted

Vi har de kommende ti år til at halvere udledningen af drivhusgasser, hvis vi skal begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader. Sidst i september kom endnu en rapport fra FN’s klimapanel, der igen bekræfter, at verden bliver varmere, og at det sker hurtigere end hidtil antaget.

Klimatopmødet i New York leverede ikke de ambitiøse mål og konkrete initiativer fra verdens ledere, som skal til for at bremse klimaforandringerne. Men selv om vi ikke fik det gennembrud, som mange havde håbet på, da verdens ledere mødtes til FN-generalsekretær Guterres’ Climate Action Summit, så stod erkendelsen af, at vi som verdenssamfund er nødt til at handle nu, heldigvis stærkt ved de flere hundrede tilknyttede events under Climate Week NYC, som jeg selv deltog i flere af.

Jeg deltog først og fremmest i en række møder, hvor det stod klart, at der mellem progressive politikere, virksomheder og investorer er en klar og fælles forståelse for, at vi har behov for at accelerere den grønne omstilling, og at vi ikke kan løse udfordringen, medmindre vi arbejder sammen. Politikerne skal sætte ambitiøse mål, industrien skal investere i grøn infrastruktur og fremme skala og innovation, og investorerne skal bidrage med kapital til at realisere de milliardstore investeringer, der er brug for.

Derfor er jeg rejst hjem med en pæn portion optimisme i bagagen. Fornemmelsen af et positivt momentum og ikke mindst en oplevelse af øget folkeligt pres, som, jeg håber, fører til, at alle lande accelererer deres indsats for at begrænse udledningerne af drivhusgasser.

Stafetten går videre til København

Nu ser vi frem mod endnu en uge i klimaets tegn med C40 World Mayors Summit, der afholdes i København fra 9.-12. oktober. Borgmestre fra mange af verdens mest fremtrædende byer har sammen med andre internationale topfolk meldt deres ankomst. Efter en uges fokus på klimaet i New York er timingen for det danske værtskab optimal. 

Også Danmarks indsats giver grund til optimisme. Den danske målsætning om en 70 procents reduktion af drivhusgasudledningen i 2030 tiltrak stor opmærksomhed under klimaugen i New York. Målsætningen er blandt de mest ambitiøse globalt og støttes både af et bredt flertal i Folketinget og af dansk erhvervsliv. Under klimatopmødet kom meldingen fra de danske pensionsselskaber om, at de frem mod 2030 vil investere 350 milliarder kroner ekstra i grøn omstilling.

Lægger man eksempelvis de 200 milliarder kroner som vi i Ørsted sidste år meldte ud, at vi vil investere i grøn energi frem mod 2025, står det klart, at vi i Danmark mener det alvorligt og er parate til at levere konkret handling. Også på den korte bane. Og det er helt afgørende. For verdenssamfundet har kun de kommende ti år til at bevise, at vi er i stand til at vende udviklingen og halvere de globale emissioner.

Med det ambitiøse danske lederskab er vi i Danmark med til at sætte barren for, hvad der skal til, hvis vi skal gøre noget reelt ved klimaproblemerne. Under klimatopmødet i New York var det derfor dejligt som dansker at opleve den respekt, det aftvinger rundtomkring i verden, at vi går foran og er blandt de absolutte foregangslande på klimaområdet. Og for de danske virksomheder, der arbejder med klima- og energiløsninger, herunder Ørsted, er det med til at positionere vores løsninger endnu stærkere, når vi er ude på de globale markeder for at sælge vores løsninger.

Danmark har et særligt ansvar

Et konkret eksempel på, hvordan det danske lederskab på klimaområdet gennem mange år er med til at omsætte sig til muligheder for danske virksomheder, er Danmark og Ørsteds samarbejde med staten New York. Under ledelse af guvernør Andrew Cuomo har staten New York sat sig et ambitiøst mål om at have 100 procent grøn elektricitet i 2040. En vigtig del af den plan er at bygge 9 gigawatt havvind i 2035. Det er op mod dobbelt så meget havvind, som Danmark forventes at have i 2030.

Staten New York underskrev sidste år en samarbejdsaftale med Danmark om havvind, fordi New York ser Danmark og danske virksomheder som ideelle samarbejdspartnere på grund af vores globale førerposition inden for havvind. Under klimaugen i New York blev samarbejdet udvidet yderligere.

I Ørsted vandt vi for et par måneder siden, i konkurrence med store globale energiselskaber, retten til at opføre en stor havmøllepark på 880 megawatt i New York. Vindmølleparken skal stå færdig i 2024. Derfor var det også en stor fornøjelse, at jeg og andre kolleger fra Ørsteds amerikanske organisation sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod under klimaugen i New York kunne åbne vores nye kontor i New York City, hvorfra vi skal styre byggeriet af den nye havvindmøllepark.

Danmarks særlige rolle

Den internationale anerkendelse, vi i Danmark har opnået, kommer dog også med et ansvar om konstant at skubbe på i den globale grønne omstilling. Det ansvar skal vi også løfte i den kommende uge i København. For som New York har vist, så har byer og delstater en fantastisk mulighed for at sætte ambitiøse mål, levere konkrete mål og resultater og være drivende i den grønne omstilling.

Jeg vælger derfor efter klimaugen i New York at fokusere på det positive momentum og være optimist på den grønne omstillings vegne. Både klimaugen i New York og C40-topmødet i København understreger, at selvom Danmark er et lille land i en global sammenhæng, så ”slår vi hårdere, end vores vægtklasse berettiger”, i kampen mod klimaforandringerne.

Jeg håber, at vi kan inspirere ugens prominente gæster til, at det er summen af vores lokale, regionale og nationale handlinger, der gør en forskel, og at det er muligt at gøre en stor forskel, selv om man ikke er blandt de største. 

Omtalte personer

Jakob Askou Bøss

Strategi og kommunikationsdirektør, Ørsted
MPA (Harvard Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2003)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu