Oles nye autobil kører forrest i transportrevolutionen

Den spirende transportrevolution har mange ligheder med den gamle børnesang om Oles nye autobil. I fremtiden har borgere ikke kørekort, bilerne kører ikke på benzin, og man ejer ikke sin egen bil.

”Oles nye autobil kører i timen otte mil, bilen den er rød og fin, dufter aldrig af benzin …”

Læs en af barndommens børnebøger, og de fleste illustrationer og hverdagsskildringer er umiddelbart genkendelige fra nutidens gadebillede. Hvis vi ser bort fra tendensen til, at alle voksne ser fraværende ned i deres smartphones, imens de går, står eller sågar cykler, så deler bedsteforældre og børnebørn i dag et fælles billede af travle gader, hvor vi kører vores små biler og busser til og fra arbejde i tæt trafik. Den grundlæggende trafikale samfundsorden har ligget stille i snart et århundrede. Men ikke meget længere.

Vi står ved begyndelsen af en teknologisk revolution af vores transportsektor, der fundamentalt vil ændre både vores hverdagsrutiner, vores gadebillede og vores børnebøger. Lad os med inspiration fra den profetiske tekst i ”Oles nye autobil” se på tre markante overgange, som allerede er undervejs.

Morgendagens Ole får aldrig brug for et kørekort

Bemærk, at Ole kører i en autobil, og at det er bilen selv, der kører, det er ikke Ole. Morgendagens bil er selvkørende, og på samme måde som vi i dag ryster på hovedet ved tanken om en tid, hvor man røg i flyet, på toget eller på fødegangen, så vil man snart fnyse ved mindet om dengang, hvor vi tillod hundredevis af årlige dødsfald, fordi vi mennesker i grunden er ret elendige til at køre bil.

Udviklingen inden for selvkørende biler har i flere år været ledet af Google, der har forfinet teknologien til et niveau, hvor deres biler i dag har kørt over en million kilometer uden uheld og er godkendt til kørsel på offentlig vej i en lang række amerikanske stater. Udstyret med avancerede sensorer, hurtige computere og smarte algoritmer har de selvkørende biler allerede vist sig at være menneskelige chauffører langt overlegne. De kører nærmest helt uden uheld, de udnytter infrastrukturen bedre (de kan f.eks. køre tættere på hinanden, uden at det går ud over sikkerheden, de følger altid den hurtigste rute etc.), og de sætter den tidligere chauffør fri til at gøre andre ting – f.eks. læse avis, arbejde eller slumre. Det forventes, at Googles bildesign kommer kommercielt på markedet i stor skala inden for 3-5 år. Imens investerer verdens etablerede bilproducenter fra Mercedes og Audi til Volvo og Nissan også massivt i tilsvarende løsninger. Allerede i år vil man kunne købe en Volvo med Adaptive Cruise Control, der styrer bilen automatisk under køkørsel. Audi lancerer tilsvarende løsninger næste år.   

Morgendagens Ole kører ikke på benzin

Som teksten siger, dufter den fine bil ikke af benzin, fordi den bliver drevet af enten el eller brint. Elbilen har været længe undervejs, men er nu ved at få sit store gennembrud med Tesla S og Nissan Leaf som kommercielle topmodeller. I dag truer Tesla med at udkonkurrere gamle spillere som Mercedes og Audi, når det gælder luksusbiler med stor komfort og høj blæreværdi, og Nissan Leaf var den mest sælgende bil i Norge i januar 2014.

Fordelene ved at lægge benzinmotoren på hylden er mange. Foruden de klimamæssige goder undgår man den massive luftforurening, der i dag hjemsøger vores byer. Københavns Kommune vurderer f.eks., at 1-2 københavnere hver uge dør for tidligt pga. den lokale luftforurening. Der er rigtig mange liv at spare og massive besparelser at hente for sundhedsvæsnet.      

Morgendagens Ole ejer ikke sin egen bil

Den årvågne læser vil måske have hæftet sig ved, at Ole kører i en rød bil. Denne beskrivelse har imidlertid ikke noget med billakkens farve at gøre, men fortæller i stedet noget om Oles kollektivistiske opgør med det traditionelle privatejerskab af befordringsmiddel.

For hvad er egentlig rationalet bag at eje sin egen bil? Det er en kæmpe investering, som man reelt kun bruger relativt få timer om ugen i, og hvor ens skiftende transportbehov dårligt kan varetages af en enkelt bilmodel i garagen – en lille bil til den daglige pendlertur, en rummelig model til familieturen til Jylland og to gange om året en firehjulstrækker med motorkraft til, når båden eller campingvognen skal fragtes rundt. Det er både upraktisk og dårlig økonomi.

Den oplagte løsning er at deles om bilerne som en del af den trafikale infrastruktur, og der er mange modeller med stort potentiale. Fra den klassiske delebilsordning, hvor man betaler efter behov og kan vælge mellem flere forskellige modeller til smarte udlejningskoncepter og car sharing.           

I USA er servicen Uber på rekordtid blevet en kæmpe succes. Pointen er ganske enkelt, at private kører taxa for hinanden. Har du en ledig time på dagen og lyst til at køre en tur i din bil, så hjælper Uber dig hurtigt og enkelt med at finde en medborger, som har brug for et lift. Uber håndterer match-making, og betalingen er ultra nem og sikker. Virksomheden er blevet så stor en succes i USA, at frustrerede taxachauffører, der mærker, at deres gamle forretningsmodel er ved at forsvinde, truer med demonstrationer og retssager.   

Også fra Berlin kan man hente inspiration. Konceptet Drivenow er en kæmpe succes og tilbydes i et samarbejde mellem BMW og Sixt. Drivenow er en enkel service, hvor man vha. en lille chip på sit kørekort lejer biler for enkelte ture. Med en App finder man nærmeste bil (der er knap 1.000 af dem i Berlin), man låser bilen op med sin chip, og afregningen sker automatisk per kørt kilometer vha. GPS-data. Konceptet er ved at blive udbredt til andre storbyer, og vi må håbe, at København snart står for tur. Konceptet er et perfekt supplement til Metro og cykel i en tætpakket storby. På sigt bliver konceptet kombineret med selvkørende biler, således at bilen selv kører hen til dig, når behovet er der.

Fordele – og ulemper

Fordelene ved den igangværende revolution af vores forhold til biltransport er gigantiske. Vi hjælper klimaet, og vi kommer til at spare tusinder af menneskeliv og milliarder af sundhedsudgifter. Og vi får muligheder for at indrette vores byer meget mere hensigtsmæssigt, når der bliver behov for markant mindre plads til veje og parkering. Og som borgere får vi billigere og mere fleksible løsninger, der passer bedre sammen med tilværelsens skiftende behov.

Bagsiden af medaljen bliver at finde ny beskæftigelse til de folk, der mister deres arbejde, særligt taxa-, bus- og lastbilchauffører. Og så skal vi til at indstille os på at komme med gode forklaringer, når vi skal fortælle børn og børnebørn om, hvordan man i gamle dage var så dum og primitiv, at man både røg cigaretter, ejede biler og kørte hinanden over hele tiden. 

P.S. Og før vi bliver for optimistiske, så må vi ikke glemme, at det personlige bilejerskab for mange er en central identitetsskaber. Parallelt med den øvrige udvikling vil vi se en ihærdig, men langsomt aftagende, skare af fanatiske privatbilister, der stædigt vil fastholde, at rigtige biler bruger benzin, køres af mennesker og ejes personligt.

Læs flere indlæg af Ask Agger her 

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Holistisk design er fremtiden Næste artikel Danmark har brug for en fair gymnasiereform

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

KOMMENTAR: Der er brug for drastiske ændringer, hvis vi skal væk fra den klima- og miljømæssige katastrofekurs. Det kan måske friste nogen til at gribe til hårde, mekaniske og optimerende styringsværktøjer for at rette skuden op. Men pas på, for det er de selvsamme værktøjer, der har bragt os i det nuværende uføre.

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Hvad har Christina Egelund, Joachim B. Olsen og Kenneth Kristensen Berth til fælles? De er alle gået fra at være folkevalgte folketingsmedlemmer til at være ansatte i egne partier.

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

De omdiskuterede kinesiske sociale pointsystemer følges fra næste år op af et langt mere avanceret pointbaseret monitoreringssystem for virksomheder – det såkaldte corporate social credit system. Systemet skal overvåge, styre og offentliggøre virksomheders adfærd – også udenlandske selskaber.

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU’s sikkerhedspolitiske ambitioner kan vise sig at blive en lige så væsentlig driver for EU’s kommende industri- og erhvervspolitik, som klimakrisen er det. EU-Kommissionen vil bruge 150 milliarder kroner på militære projekter. EU skal være strategisk autonomt og teknologisk suverænt, lyder visionen, som ikke længere kun er fransk.

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

EU er i gang med en historisk milliardsatsning på at skabe en europæiske forsvarsindustri. Danske virksomheder har på grund af forsvarsforholdet svært ved at få adgang til de mange udviklingsprojekter.

EU’s dansk-franske akse

EU’s dansk-franske akse

Margrethe Vestager og Thierry Breton er de to stjerner i den nye EU-Kommission. Den dansk-franske akse skal bane vejen for Europas strategiske industriers fremdrift på den globale scene. Men det kommer til at slå gnister mellem den frihandelsorienterede konkurrencekommissær og den franske industrikommissær, der advarer mod ”naivitet” over for kinesisk og amerikansk konkurrence.

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Verden har ifølge fremtrædende forskere totalt undervurderet omkostningerne ved at løse klimaproblemerne. Det gælder også danske politikere, som knytter helt urealistiske forventninger til prisen på den grønne omstilling. Vi må indse, at vi ikke undgår at træffe svære økonomiske valg.

En glemt dansk succeshistorie

En glemt dansk succeshistorie

Demokratiske virksomheder sender ofte flere penge i omløb i deres lokalsamfund og er bedre rustet til at tage hensyn til det omgivende samfund. De overlever bedre i krisetider og står faktisk for en betydelig del af de danske arbejdspladser. Alligevel er ejerformen en næste glemt størrelse i den offentlige samtale.

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

2019 har været et år med store følelser og mange ord om klimaet, men uden meget handling. Det samme gælder FN’s klimakonference COP25 i Madrid. Virksomheder ser dog i stigende grad økonomiske gevinster i grønne tiltag. FLSmidth og Landbrug & Fødevarer bruger topmødet til at spotte nye forretningsmuligheder.

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

ANALYSE: En stribe store udfordringer venter statsminister Mette Frederiksen i det nye år. På hendes to-do-liste står blandt andet fleksibel pension, ydelser til udlændinge, 2030-plan, kommunal udligningsreform og sundhedsreform. De vil for alvor teste, hvor stærkt sammenholdet er i rød blok.

Wammen blev den rød-grønne julemand

Wammen blev den rød-grønne julemand

KOMMENTAR: Statsministeren svinger godt med Trump, og finansministeren svinger godt med støttepartierne. Oppositionen leverer resten af Fredriksens første succesfulde måneder ved at køre ukoordineret rundt på flade batterier.

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Steen Thomsen har lyttet til sigøjnerjazz og opera, set efterkrigstidsfilm og læst science fiction om en fremtid med kunstig intelligens.

Beklager, men data har også et klimaaftryk

Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

KOMMENTAR: Der er desværre mange beslutningstagere, som ikke forstår eller anerkender den allervigtigste parameter, når der skal bygges ekstraordinært gode og nyskabende organisationer: tålmodighed.

For en leder skal alderen være usynlig

For en leder skal alderen være usynlig

Da Casper Frost Thorhauge som den yngste nogensinde blev leder af Dongs havvindmølleprojekt i Nordsøen, blev han påduttet en mentor af den øverste ledelse. Og han hadede det. Lige indtil han indså værdien i at have et ekstra ledelseshoved tæt på sig. Som ung leder har han lært at sætte sig i respekt ved at være grundigt inde i stoffet fra start.

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

KOMMENTAR: I debatten om bæredygtighed og FN’s verdensmål overser vi ofte, at det handler om meget andet og mere end klimaet. Vi skal forstå, at bæredygtighed er nødt til at være en styrende værdi på mange områder – også når det gælder politisk ømme områder som velfærdssamfundet, skriver Steen Hildebrandt.

Fremtidens design skabes af kreative computere

Fremtidens design skabes af kreative computere

Computational design ser ud til at være den næste store udvikling i design. Ved at bruge computerne som medskaber i designprocessen kan man udvikle løsninger med helt nye funktioner og en ny æstetik, der afspejler behovene og mulighederne i en intenst digital og højteknologisk tidsalder.

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

Når computerne bliver medskabere af fysiske genstande, er resultatet ofte ting, der har en meget speciel æstetik. Moderne og urgammel. High tech og organisk. Milevidt fra den stramme og forenklede geometriske stil, de klassiske danske designere som Arne Jacobsen brugte.

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

KOMMENTAR: Vi er ramt af en kollektiv apokalyptisk apati. Derfor kan klimaforskerne igen og igen ringe højere og højere med alarmklokkerne, mens livet i det store og hele går sin vante gang.

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

INTERVIEW: Ghettoplanens krav om færre almene familielejligheder kan få de mest ressourcestærke beboere til at flytte, advarer Søren Dalsgaard. Han må selv forlade sin bolig i Mjølnerparken, stik imod sit ønske. Hvis han genhuses udenfor ’ghettoen’, tager han en lang uddannelse og et job med sig. Alligevel er han langt hen ad vejen enig i de fleste af planens intentioner.

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Over 180 familier fra Taastrupgaard måtte flytte ud af deres boliger, da lejlighederne skulle jævnes med jorden. Genhusningen har været mere langsommelig og dyrere end forventet og kunne kun lade sig gøre, fordi andre boligselskaber hjalp til. Erfaringerne kan komme andre boligselskaber til gode.

Højteknologisk design efter naturens principper

Højteknologisk design efter naturens principper

TECHTENDENSER: Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Anne-Marie Levy Rasmussen skal som ny direktør i Innovationsfonden lede 60 medarbejdere, der er splittet op på fire forskellige lokaliteter, samtidig med at fondens internationale udsyn og europæiske forankring skal styrkes.

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ghettopakken griber drastisk ind i mange menneskers liv, erkender boligminister Kaare Dybvad Bek i dette interview med Mandag Morgen. Målet er at sikre, at børn i Vollsmose, Gellerup og andre af landets hårde ghettoer ikke starter et liv bag ved startblokken, men har samme muligheder som alle andre unge.

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken lægger beslag på så mange penge, at nødvendige renoveringer i helt almindelige boligområder risikerer at blive udskudt på ubestemt tid. Det frygter boligselskaberne. Bunken af ansøgninger fra de almene boliger omfatter 60.000 boliger og løber op i over 17 milliarder kroner. 

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Danmarks 15 hårde ghettoområder kan snart blive til 19, når boligminister Kaare Dybvad om få dage offentliggør den nye ghettoliste. Fire boligområder er i farezonen. Lige nu gør de alt, hvad de kan, for at vende udviklingen.

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

Den omstridte ghettopakke betyder, at over 11.000 mennesker skal forlade deres bolig de kommende år, og yderligere 5.500 lejere skal genhuses midlertidigt, viser Mandag Morgens kortlægning. Blandt boligselskaberne er der meget delte meninger om, hvorvidt ghettopakken kan knuse de massive problemer, som det efter årtier stadig ikke er lykkedes at få bugt med.

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Trods vidt forskellige vilkår stiller ghettoplanen krav til de samme indsatser i alle landets hårde ghettoer. I Aarhus og København tror man på planen, i Vejle er man skeptisk. Forskere efterlyser systematisk viden om ghettoplanen og dens virkemidler.

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

ANALYSE: Forhandlingerne om en ny klimalov går ind i sin afsluttende fase. Der er store principper på spil, for det er nu, politikerne for første gang skal vise, om de prioriterer klimamål eller vækstmål højest.  

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Alle virksomheder risikerer at nå et punkt, hvor hele den gamle forretningsmodel fundamentalt skal udskiftes – og det er ikke givet, at man er i stand til det. Vindmølleindustrien er aktuelt et skoleeksempel på, hvordan spillereglerne og logikken skifter.

Sådan leder du mod verdensmålene

Sådan leder du mod verdensmålene

Ledelse er komplekst og krævende, men også meningsfyldt og ubetinget nødvendigt. Det samme kan siges om FN’s verdensmål. Her er ti dogmer for verdensmålsledelse, der kan hjælpe dig med at komme i gang – og med ikke at blive knust under det svulmende ansvar.