Oles nye autobil kører forrest i transportrevolutionen

Den spirende transportrevolution har mange ligheder med den gamle børnesang om Oles nye autobil. I fremtiden har borgere ikke kørekort, bilerne kører ikke på benzin, og man ejer ikke sin egen bil.

”Oles nye autobil kører i timen otte mil, bilen den er rød og fin, dufter aldrig af benzin …”

Læs en af barndommens børnebøger, og de fleste illustrationer og hverdagsskildringer er umiddelbart genkendelige fra nutidens gadebillede. Hvis vi ser bort fra tendensen til, at alle voksne ser fraværende ned i deres smartphones, imens de går, står eller sågar cykler, så deler bedsteforældre og børnebørn i dag et fælles billede af travle gader, hvor vi kører vores små biler og busser til og fra arbejde i tæt trafik. Den grundlæggende trafikale samfundsorden har ligget stille i snart et århundrede. Men ikke meget længere.

Vi står ved begyndelsen af en teknologisk revolution af vores transportsektor, der fundamentalt vil ændre både vores hverdagsrutiner, vores gadebillede og vores børnebøger. Lad os med inspiration fra den profetiske tekst i ”Oles nye autobil” se på tre markante overgange, som allerede er undervejs.

Morgendagens Ole får aldrig brug for et kørekort

Bemærk, at Ole kører i en autobil, og at det er bilen selv, der kører, det er ikke Ole. Morgendagens bil er selvkørende, og på samme måde som vi i dag ryster på hovedet ved tanken om en tid, hvor man røg i flyet, på toget eller på fødegangen, så vil man snart fnyse ved mindet om dengang, hvor vi tillod hundredevis af årlige dødsfald, fordi vi mennesker i grunden er ret elendige til at køre bil.

Udviklingen inden for selvkørende biler har i flere år været ledet af Google, der har forfinet teknologien til et niveau, hvor deres biler i dag har kørt over en million kilometer uden uheld og er godkendt til kørsel på offentlig vej i en lang række amerikanske stater. Udstyret med avancerede sensorer, hurtige computere og smarte algoritmer har de selvkørende biler allerede vist sig at være menneskelige chauffører langt overlegne. De kører nærmest helt uden uheld, de udnytter infrastrukturen bedre (de kan f.eks. køre tættere på hinanden, uden at det går ud over sikkerheden, de følger altid den hurtigste rute etc.), og de sætter den tidligere chauffør fri til at gøre andre ting – f.eks. læse avis, arbejde eller slumre. Det forventes, at Googles bildesign kommer kommercielt på markedet i stor skala inden for 3-5 år. Imens investerer verdens etablerede bilproducenter fra Mercedes og Audi til Volvo og Nissan også massivt i tilsvarende løsninger. Allerede i år vil man kunne købe en Volvo med Adaptive Cruise Control, der styrer bilen automatisk under køkørsel. Audi lancerer tilsvarende løsninger næste år.   

Morgendagens Ole kører ikke på benzin

Som teksten siger, dufter den fine bil ikke af benzin, fordi den bliver drevet af enten el eller brint. Elbilen har været længe undervejs, men er nu ved at få sit store gennembrud med Tesla S og Nissan Leaf som kommercielle topmodeller. I dag truer Tesla med at udkonkurrere gamle spillere som Mercedes og Audi, når det gælder luksusbiler med stor komfort og høj blæreværdi, og Nissan Leaf var den mest sælgende bil i Norge i januar 2014.

Fordelene ved at lægge benzinmotoren på hylden er mange. Foruden de klimamæssige goder undgår man den massive luftforurening, der i dag hjemsøger vores byer. Københavns Kommune vurderer f.eks., at 1-2 københavnere hver uge dør for tidligt pga. den lokale luftforurening. Der er rigtig mange liv at spare og massive besparelser at hente for sundhedsvæsnet.      

Morgendagens Ole ejer ikke sin egen bil

Den årvågne læser vil måske have hæftet sig ved, at Ole kører i en rød bil. Denne beskrivelse har imidlertid ikke noget med billakkens farve at gøre, men fortæller i stedet noget om Oles kollektivistiske opgør med det traditionelle privatejerskab af befordringsmiddel.

For hvad er egentlig rationalet bag at eje sin egen bil? Det er en kæmpe investering, som man reelt kun bruger relativt få timer om ugen i, og hvor ens skiftende transportbehov dårligt kan varetages af en enkelt bilmodel i garagen – en lille bil til den daglige pendlertur, en rummelig model til familieturen til Jylland og to gange om året en firehjulstrækker med motorkraft til, når båden eller campingvognen skal fragtes rundt. Det er både upraktisk og dårlig økonomi.

Den oplagte løsning er at deles om bilerne som en del af den trafikale infrastruktur, og der er mange modeller med stort potentiale. Fra den klassiske delebilsordning, hvor man betaler efter behov og kan vælge mellem flere forskellige modeller til smarte udlejningskoncepter og car sharing.           

I USA er servicen Uber på rekordtid blevet en kæmpe succes. Pointen er ganske enkelt, at private kører taxa for hinanden. Har du en ledig time på dagen og lyst til at køre en tur i din bil, så hjælper Uber dig hurtigt og enkelt med at finde en medborger, som har brug for et lift. Uber håndterer match-making, og betalingen er ultra nem og sikker. Virksomheden er blevet så stor en succes i USA, at frustrerede taxachauffører, der mærker, at deres gamle forretningsmodel er ved at forsvinde, truer med demonstrationer og retssager.   

Også fra Berlin kan man hente inspiration. Konceptet Drivenow er en kæmpe succes og tilbydes i et samarbejde mellem BMW og Sixt. Drivenow er en enkel service, hvor man vha. en lille chip på sit kørekort lejer biler for enkelte ture. Med en App finder man nærmeste bil (der er knap 1.000 af dem i Berlin), man låser bilen op med sin chip, og afregningen sker automatisk per kørt kilometer vha. GPS-data. Konceptet er ved at blive udbredt til andre storbyer, og vi må håbe, at København snart står for tur. Konceptet er et perfekt supplement til Metro og cykel i en tætpakket storby. På sigt bliver konceptet kombineret med selvkørende biler, således at bilen selv kører hen til dig, når behovet er der.

Fordele – og ulemper

Fordelene ved den igangværende revolution af vores forhold til biltransport er gigantiske. Vi hjælper klimaet, og vi kommer til at spare tusinder af menneskeliv og milliarder af sundhedsudgifter. Og vi får muligheder for at indrette vores byer meget mere hensigtsmæssigt, når der bliver behov for markant mindre plads til veje og parkering. Og som borgere får vi billigere og mere fleksible løsninger, der passer bedre sammen med tilværelsens skiftende behov.

Bagsiden af medaljen bliver at finde ny beskæftigelse til de folk, der mister deres arbejde, særligt taxa-, bus- og lastbilchauffører. Og så skal vi til at indstille os på at komme med gode forklaringer, når vi skal fortælle børn og børnebørn om, hvordan man i gamle dage var så dum og primitiv, at man både røg cigaretter, ejede biler og kørte hinanden over hele tiden. 

P.S. Og før vi bliver for optimistiske, så må vi ikke glemme, at det personlige bilejerskab for mange er en central identitetsskaber. Parallelt med den øvrige udvikling vil vi se en ihærdig, men langsomt aftagende, skare af fanatiske privatbilister, der stædigt vil fastholde, at rigtige biler bruger benzin, køres af mennesker og ejes personligt.

Læs flere indlæg af Ask Agger her 

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Holistisk design er fremtiden Næste artikel Danmark har brug for en fair gymnasiereform

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.