Omsorgsmålingen

Mere end hver fjerde barn eller ung har inden sin 25-års fødselsdag haft alvorlig sygdom eller død helt tæt inde på livet. De bliver selv alvorligt syge og oplever langvarige indlæggelser. Eller de ser deres forældre eller søskende blive syge og måske endda dø. Vi ved, at det er en livskrise, der kan true deres…

Mere end hver fjerde barn eller ung har inden sin 25-års fødselsdag haft alvorlig sygdom eller død helt tæt inde på livet. De bliver selv alvorligt syge og oplever langvarige indlæggelser. Eller de ser deres forældre eller søskende blive syge og måske endda dø.

Vi ved, at det er en livskrise, der kan true deres positive udvikling. At det kan få alvorlige konsekvenser for deres skole- og familieliv. At det kan give stress og endda alvorlige følger som selvmordstanker og depression, nu og senere i livet.

Men hidtil har vi ikke haft dokumenteret viden om, hvordan de voldsomme hændelser påvirker børnenes og de unges tanker og hverdag, deres venskaber og deres familieliv. Vi har heller ikke haft tilstrækkeligt overblik over, hvilken støtte de får, eller hvilken hjælp de allerhelst vil have.

Det vil Egmont Fonden og Mandag Morgen lave om på. Med Omsorgsmålingen har vi inddraget forældre, fagfolk og eksperter – men først og fremmest har vi givet ordet til de børn og unge, som har oplevet sygdom og død helt tæt på. Og der er nok at blive klogere af.

Omsorgsmålingen er et oplæg til debat, og vores håb er, at den giver inspiration til alle, som er i berøring med børn og unge med sygdom og død helt tæt på. Der er helt sikkert flere, der kan gøre en større forskel, end de selv tror. To ting skal vi især huske: Disse børn og unge har brug for omsorg og samtaler, også i det lange løb, og også selv om de er stærke og ikke selv råber os op. Og disse børn og unge har brug for at leve. De skal ikke påtage sig en voksens ansvar. De skal først og fremmest være netop børn eller unge.

God læselyst.

Hent PDF

Forrige artikel Medarbejder med vilje Medarbejder med vilje Næste artikel Fremtidsbilleder Fremtidsbilleder