På vej mod fremtidens Odense

Odense er en af de kommuner, der er i gang med en grundlæggende gentænkning af de kommunale opgaver. Et massivt sparekrav på 450 millioner kroner og udsigt til en ny, smal økonomi i fremtiden, fik politikerne i Odense Kommune til at sætte velfærden på en ny formel. Kommunen leverer ikke længere service til borgerne, men…

Odense er en af de kommuner, der er i gang med en grundlæggende gentænkning af de kommunale opgaver. Et massivt sparekrav på 450 millioner kroner og udsigt til en ny, smal økonomi i fremtiden, fik politikerne i Odense Kommune til at sætte velfærden på en ny formel. Kommunen leverer ikke længere service til borgerne, men skaber velfærd sammen med dem. For eksempel er der på to år skåret 30 pct. af de sociale udgifter – og medarbejdere og ledere oplever samtidig, at borgernes velfærd er bedre.

Rapporten ser på Odense Kommune som et laboratorium for fremtidens velfærd. De erfaringer, Odense får nu, kan inspirere andre kommuner, der er i gang med eller står foran store forandringer. De kan også bidrage til, at vi alle som borgere gentænker, hvad det er for et velfærdssamfund, vi vil bo i og bidrage til.

Mandag Morgen har skrevet rapporten på opdrag fra Odense Kommune. I perioden august-december 2012 har Mandag Morgen besøgt en række institutioner og forvaltninger i kommunen, interviewet politikere, direktører, ledere, medarbejdere, borgere og interessenter i Odense Kommune. Alt sammen for at undersøge, hvordan strategien ’Ny virkelighed – ny velfærd’ påvirker udviklingen af kommunen, samt hvordan kommunen forsøger at ændre relationen mellem borger og kommune.

God læselyst.

Hent PDF

Forrige artikel Byliv der betaler sig - Gevinster ved investeringer i byliv og bykvaliteter Byliv der betaler sig - Gevinster ved investeringer i byliv og bykvaliteter Næste artikel Guide to Sustainia 2013 Guide to Sustainia 2013