Pandora: Fortsæt gennem flammerne

2017-årsregnskabet for Pandora blev pænt. Fremover bliver det amerikanske marked afgørende for, om karakteren bliver højere. Og så skal formand Peder Tuborgh frem på banen.

Pandoras topchef, Anders Colding Friis, har ikke haft det nemt med aktiemarkedet, der har vendt tommelfingeren nedad, næsten uanset hvad han har sagt og gjort.

Aktiemarkedet er den ubarmhjertige censor, som han og smykkeproducentens bestyrelsesformand, Peder Tuborgh, skal forholde sig til. Og ligesom ved en eksamen er det censor, der bestemmer, hvis der er uenighed mellem censor og eksaminator.

Tirsdag i sidste uge fremlagde Pandora så sit årsregnskab for 2017, der viste en omsætning på 22,8 mia. kr. med en bundlinje på 8,505 mia. kr. EBITDA. Det er ikke prangende, men stadig over middel. Det bliver til et 7-tal på 12-skalaen.

Den stramme censor, aktiemarkedet, lagde hårdt ud efter offentliggørelsen. Pandora-kursen fik endnu en nedtur under indtryk af den røde udvikling på Wall Street aftenen før og om natten i Asien. Senere blev kurserne bedre og endte med et mindre plus.

Lige nu er der to opgaver, som ligger tungt på Anders Colding Friis’ skuldre. Det gælder om at skaffe resultater på både kort og langt sigt. Det tager tid, før resultaterne viser sig, så lige nu skal han bruge tiden på at kommunikere med aktionærerne. 

Desværre har Anders Colding Friis et voldsomt pres på kalenderen. CFO’en bliver snart skiftet ud: Peter Vekslund opsagde selv jobbet hos Pandora efter fire år. Han afløses af Anders Boyer, som dog først træder ind ad døren efter sommerferien. Hertil kommer en stribe underdirektører, der har forladt finansafdelingen. 

Det betyder, at der ikke er helt den samme styrke at hente fra den finansielle ledelse i det næste halve år, som hvis den nuværende CFO fortsatte. Til gengæld er Anders Boyer allerede god bekendt af Pandora: Han sidder i bestyrelsen nu, indtil han udtræder ved næste generalforsamling. 

Også chefen for det vigtige amerikanske marked, Scott Burger, har efter ti år valgt at stoppe i løbet af februar. Headhunterne er i gang, og i løbet af andet kvartal forventer Pandora at have afløseren parat. Indtil da fungerer Anders Colding Friis også som president for Pandora Americas.

Det amerikanske detailmarked er under voldsom forandring lige nu, hvor ikke mindst Amazon er med til at præge udviklingen. De digitale platforme bliver derfor en afgørende brik for Pandoras strategi.

Fravær sender tvetydigt signal

Anders Colding Friis har hidtil stået i forreste række, når øretæverne skulle uddeles. Her har han stået meget alene, og bestyrelsesformand Peder Tuborgh har sjældent været på banen.

Det mediemæssige pres på topchefen er stort, og derfor er det oplagt, at bestyrelsesformanden træder stærkere frem i medierne og meddeler, at bestyrelsen står 100 pct. bag Colding Friis. Det nuværende signal, eller mangel på samme, om man vil, kan dog også tolkes modsat, som at nedtællingen er i gang.

Derfor kræver det både elegance, taktik og taktfuldhed, hvis Tuborgh skal på banen. Han skal holde tungen lige i munden, så det ikke kan udlægges som, at bestyrelsesformanden nu tegner den daglige drift, eller at han er ved at varme op til en afskedigelse af topchefen. Hvis Anders Colding Friis fratræder nu, vil det skabe endnu mere uro omkring Pandora. Det vil også være urimeligt, eftersom Pandora har en robust forretningsmodel. 

Kapitalmarkedsdagen den 17. januar var et af redskaberne, som blev taget i brug for at skabe ro. Her trådte Peder Tuborgh frem i lyset og sagde, at Pandora vil forbedre kommunikationen. Det er bare ikke nok. Der er brug for mere af det samme. Et holdkæftbolsje på 4 mia. kr. i form af et aktietilbagekøbsprogram og et udbytte på 2 mia. kr. er ikke nok til at stabilisere tilliden til Pandora. 

Til daglig står Peder Tuborgh som adm. direktør i spidsen for Arla Foods. Det er også en opgave, der kræver konstant kommunikation til andelshaverne og markedet, så han har hænderne fulde i forvejen. Derfor kan det være, at Pandora ikke får den opmærksomhed, virksomheden har brug for. Bestyrelsesarbejde er krævende, når en virksomhed er under pres. 

Amerikanere har trådt på koblingen

I løbet af 2017 er Pandoras aktiekurs faldet med 40 pct. Normalt er det udtryk for, at en virksomhed går dårligt. Grundlæggende er Pandora dog en sund virksomhed, hvor man har forstået at opbygge en produktportefølje, som har et bredt marked, i modsætning til konkurrenterne Cartier og Tiffany, som befinder sig øverst i fødekæden. 

De amerikanske forbrugere har trådt på koblingen, og dermed har efterspørgslen ikke været så stor som tidligere på dette vigtige marked. Det er ikke længere indkøbscentrene, som er magneten for smykkeindkøb. Flere og flere vandrer over til Amazon, og alene deres størrelse betyder, at Amazon bliver svære at forhandle med. Den faldende dollar trækker også tallene i den forkerte retning.

Derfor er der brug for to ting lige nu. Peder Tuborgh skal træde ud af den tilbagetrukne rolle og mere ind på scenen. Det vil være utraditionelt at lade Peder Tuborgh og Anders Colding Friis medvirke i dobbeltinterview i medierne, men det vil være med til at sende det rigtige signal til aktionærerne. 

Pandora er under pres. Det har de været før. ’If you’re walking through fire – keep on walking’ bør være den sætning, der er styrende for Anders Colding Friis og Peder Tuborgh de kommende måneder.

Forrige artikel Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi Næste artikel Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere
Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har siden 2013 ført en skånselsløs kamp mod sin gamle politiske mentor og islamistiske allierede, Fethullah Gülen. Mandag Morgens europaredaktør giver her et overblik og en forklaring på de to politikeres ærkefjendskab.

Europa hænger på autoritær Erdogan

Europa hænger på autoritær Erdogan

Præsident Erdogan krænker menneskerettigheder og ytringsfrihed og afvikler skridt for skridt demokratiet i Tyrkiet. Alligevel tager EU med fløjlshandsker på det store naboland, der på EU’s regning har over 3,5 mio. syriske flygtninge boende.

Whistleblowerens bedste ven under anklage

Whistleblowerens bedste ven under anklage

KOMMENTAR: Hvis en retsstat vælger at gå efter undersøgende journalister, der bærer whistlebloweres væsentlige afsløringer af svindel og magtmisbrug videre, så lukker man ikke alene munden på pressen men også på de whistleblowere, der ikke har andre steder at gå hen.

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.