Politisk sæsonstart: Det konservative boligskatparti

Er man ikke optaget af boligskatterne, så er det svært at finde de konservative hegnspæle lige i forhold til efterårets højspændte politiske sæson. Om det er klogt, når man kun har 2,7 procent i meningsmålingerne, eller stilen burde være mere aggressiv og målrettet til flere og nye vælgergrupper må vise sig.
Lisbeth Knudsen

Salig Erhard Jakobsen og Centrumdemokraterne kunne vinde folketingsvalg på at forsvare den lille mands hus og den lille mands bil med overbevisende passion. Nu har Liberal Alliance snuppet kampen mod registreringsafgiften, men det med boligskatterne, der ikke skal drive familier fra hus og hjem, det er de konservatives mærkesag til efterårets forhandlinger om 2025-planen.

Man må forstå partiets sommergruppemøde sådan, at kommer der ikke en aftale om lavere boligskatter med i den store 2025-plan fra regeringen, så er de konservative ikke med i et stort forlig. Der er ingen trusler i luften i forhold til at vælte regeringen, sådan som Liberal Alliance har valgt at positionere sig. De konservative gør det klart, at de ikke vælter en borgerlig regering, men at de til gengæld ikke kan tælles med for en samlet løsning, hvis boligejerne ikke får nogle lempelser. Så melder de konservative sig ud af forhandlingerne. Så vidt Løkke ved.

Her kommer en guide til de konservatives sommergruppemøde:

Partiets positionering: De konservative har netop høstet den dårligste meningsmåling hos Megafon nogensinde med 2,7 procent af vælgerne, men i det vægtede gennemsnit af målinger ligger partiet sådan nogenlunde på valgresultatet på 3,4 procent. Trods konservativ enegang og stor manifestation i medierne af partiets holdning vedrørende landbrugspakken og indkøbet af nye fly til forsvaret, så har vælgerne ikke belønnet de aktioner i målingerne. De konservative fik kun en meget kortvarig berømmelse på de aktioner og presses på vælgerfronten både af Liberal Alliance og Det nye Højre.

Iscenesættelse af mødet:  Pressemødet efter sommergruppemødet hos de konservative var henlagt til en hyggelig, privat villahave med en velplejet græsplæne i Lejre for at illustrere, at husets pensionist-ejere skal betale 35.000 kr. i årlige boligskatter.

Formand:  De konservatives formand, Søren Pape, har ikke været særlig synlig hele sommeren, men har overladt vagten til sine fodfolk. Med sommergruppemødet er han tilbage i lederrollen og ser ikke ud til at ændre kursen med at satse på nogle ganske få udvalgte, konservative mærkesager.

Det talte de om: Boligskatter, boligskatter og boligskatter, grundskyld og skat.

Det talte de ikke om: Vækst og erhvervspolitik, velfærd og krav på flygtningeområdet.

Sommergruppemødets betydning: Det har muligvis på de indre linjer skabt en kurs og en strategi for efterårets forhandlinger om 2025- planen, men der kom ikke nogen store nye dagsordener eller forslag på banen. De konservative har koncentreret sig om nogle få udvalgte ting på den politiske palette. Er man ikke optaget af boligskatterne, så er det svært at finde de konservative hegnspæle lige i forhold til efterårets højspændte politiske sæson. Om det er klogt, når man kun har 2,7 procent i meningsmålingerne, eller stilen burde være mere aggressiv og målrettet til flere og nye vælgergrupper må vise sig.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu