Politisk sæsonstart: Enmandshær med en birolle

For et lille parti som SF uden den store indflydelse er det en gave at få den politiske hovedrolle i medierne for en dag. Det blev udnyttet maksimalt.
Torben K. Andersen
Politisk sæsonstart

Mandag Morgen dækker partiernes sommergruppermøder i en blogserie skrevet på skift af Lisbeth KnudsenTorben K. Andersen og Jens Reiermann.

Læs også:

Alternativets venlige visioner

Et DF-pletskud til kernemålgruppen

Løkke klar med indrømmelser

Topskat og lakridskugler


Hun ved det godt selv. SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, kommer kun til at spille en meget lille birolle i efterårets politiske forhandlinger.

Hun har mere fokus på at få genskabt tilliden til det trængte parti, køre den lille folketingsgruppe i stilling til næste valg og prioritere de områder, hvor partiet satser på at suge vælgere tilbage efter mere end to års tørke.

Partiets nye velfærds- og miljøudspil er et led i den strategi.

Her kommer en guide til SF’s sommergruppemøde:

Partiets positionering: SF er et presset parti. Partiets kernenedsmeltning i vinteren 2014, flugten af unge talenter som Thor Möger, Ida Auken og Astrid Krag til andre partier og det smertelige valgnederlag sidste år gør stadig ondt. Det har svært ved at suge flere vælgere til sig. Mange af SF’s potentielle vælgere finder tilsyneladende Alternativet og Enhedslisten mere attraktive. Nu er partiet i gang med en ny start. En lang og krævende genopbygning. SF kommer kun til at spille en lille birolle i efterårets politiske forhandlinger. Det er med i energiforliget og to velfærdspakker, så de bliver inviteret til forhandlinger. Men partiet har mere fokus rettet mod kommunalvalget til næste år og mod at få kørt en forholdsvis uerfaren folketingsgruppe i position til næste valg, i håb om en sejr til rød blok og stor indflydelse på en S-ledet regering.

Iscenesættelse af mødet: Inden Pia Olsen Dyhr begyndte pressemødet på Jørlunde Metalskole i Slangerup flankeret af den unge komet Jacob Mark og Karsten Hønge, var nyhederne brændt af. Partiets store sællert – et nyt velfærdsudspil – var også allerede skudt ned af både Socialdemokraterne og Venstre. Selv om partiets forslag om en skatteforhøjelse – et såkaldt velfærdsbidrag – ikke har en kinamands chance for at blive gennemført, har partiet fået markeret sine mærkesager.

Formanden: Det er op ad bakke for partiformand Pia Olsen Dyhr. Manglende erfaring blandt flere af de kun syv medlemmer af folketingsgruppen svækker partiets indflydelse. Jonas Dahls afgang for at blive direktør på regionshospitalet i Randers og Holger K. Nielsens nej til at genopstille har ikke gjort situationen bedre. Pia Olsen Dyhr kan til tider nærmest virke som en enmandshær i genopbygningen af SF’s troværdighed og en ny politisk platform. Hun står nu over for en kæmpe udfordring de kommende måneder med at styre partiet gennem en af de mest uforudsigelige perioder i dansk politik i mange år.

Det talte de om: Velfærd, skat og miljø blev de store temaer. Og specielt det første. Mens de fleste partier taler om, hvordan skatten skal lettes, går SF den modsatte vej. Partiet vil indføre en midlertidig skatteforhøjelse – et velfærdsbidrag – i 10 år, som for en almindelig LO-arbejder vil betyde 50 kr. ekstra om måneden. Sammen med en mere effektiv bekæmpelse af skattesnyd skal det finansiere et løft af velfærden på over 6 milliarder kr. om året. Pengene skal bruges til bl.a. flere voksne i daginstitutioner, bedre arbejdsmiljø og bedre hjælp til udsatte unge. Partiet præsenterede også en såkaldt grøn genopretningspakke på over 1 milliard kr. over de næste fem år. Pengene skal findes ved at reducere den direkte landbrugsstøtte og skal bruges til at løse en række miljøproblemer ved bl.a. at stoppe for dyrkning omkring drikkevandsboringer, fjerne det skadelige kvælstof fra vandmiljøet og begrænse ammoniakken.

Det talte de ikke om: Udlændinge og økonomisk vækst har været centrale temaer på flere af de andre partiers sommergruppemøder. Men ikke på SF’s sommermøde. Specielt udlændinge var ellers et af de store temaer i forbindelse med partiets landsmøde i februar.

Sommergruppemødets betydning: For et lille parti som SF uden den store indflydelse i disse år er det selvfølgelig en gave at få den politiske hovedrolle i medierne for en dag. Det blev udnyttet maksimalt. Partiformand Pia Olsen Dyhr var på alle flader. Og SF har med sine velfærds- og miljøudspil fået markeret sine kerneområder. Mødet er også brugt til at køre den smalle folketingsgruppe på syv medlemmer i stilling med nye ordførerskaber og prioritering af de vigtigste politikområder.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu