Politisk sæsonstart: Et DF-pletskud til kernemålgruppen

Løkke skal bruge DF’s 37 mandater til store opgaver, som venter i efteråret, og det står nu klart, hvad prisen bliver: Nye stramninger på udlændingeområdet.
Lisbeth Knudsen
Politisk sæsonstart

Mandag Morgen rapporterer fra partiernes sommergruppermøder i en blogserie skrevet på skift af Lisbeth KnudsenTorben K. Andersen og Jens Reiermann. Denne blog er den første i rækken.

Så er den politiske efterårssæson skudt i gang. Dansk Folkepartis sommergruppemøde markerer den første af en række rituelle partipositioneringer, der skal på plads, før Christiansborgmaskinen igen kommer op i omdrejninger.

I dette efterår er der alle muligheder for, at maskinen bliver overophedet, og selv erfarne politikere har svært ved at se, hvordan 10-15 store og komplicerede politiske dagsordener plus et tilsvarende antal mindre kan køres igennem uden betydelig valgtummel.

På den anden side kan lysten til et valg af forskellige årsager ligge et meget lille sted hos de fleste af partierne, hvilket taler for, at der vil blive fundet løsninger. Og jo tættere vi kommer på forhandlingerne - med 2025-planen som det centrale basisdokument for, hvad der er råd til - desto mere taktiske bliver udmeldingerne da også.

Her et bud på, hvordan DF’s sommergruppemøde og udmeldinger til sæsonstarten skal forstås:

Partiets positionering: Dansk Folkeparti har en absolut nøglerolle i efterårets forhandlinger. De skal være støtteparti for den siddende regering, men vil af Socialdemokratiet blive holdt op på tidligere politiske udsagn om nej til topskattelettelser og ja til styrket indsats på en række velfærdsområder. Løkke er nødt til at have DF’s 37 mandater med om bord til nogle af de store opgaver, som venter, og det ligger nu klart, hvad prisen bliver: Nye stramninger på udlændingeområdet. Ingen ultimative meldinger på andet end det område lige nu.

Iscenesættelse af mødet: DF er sædvanligvis ekstremt gode til at iscenesætte deres sommermøder og særlige udmeldinger. Strategisk har partiet lavet en helgardering, hvis efteråret skulle ende i et valg. I det tilfælde foreligger der et klart og enkelt udlændingeudspil på fem punkter (se nedenfor), og der foreligger et markant kulturpolitisk udspil, der skal gøre op med DR’s størrelse og med det finkulturelle københavneri. Allerede inden mødet i Svendborg lykkedes det partiet at få sat dele af disse udspil på dagsordenen i medierne, som har givet den gas med bred omtale.

Formanden: På trods af en del opsigtvækkende udmeldinger hen over sommeren både i og uden for folketingsgruppen lykkedes det DF-formanden at styre helt uden om at blive konfronteret med de mere kulørte af disse. Kristian Thulesen Dahl holdt sig til kernebudskabet og DF’s egne udmeldinger og lod sig ikke rive med af, at medierne gerne ville have klart svar på, om han var villig til kompromiser på topskatten. Budskabet var, at skal der tales med DF i efterårets forhandlinger, så er udlændingestramningerne på bordet som det vigtigste.

Den politiske retorik: Kristian Thulesen Dahl har fundet en ny talestil. Han stiller spørgsmålene og kommer selv med svarene på dem. Bemærk, at han gjorde det tre-fire gange under pressemødet i forbindelse med sommergruppemødet. Han har også ladet sig kraftigt inspirere af den amerikanske valgkamp og præsidentkandidaten Trump, der har slået sig op på at sige, at ”vi må genvinde kontrollen med vores land”. Et slogan, som også gik igen hos de britiske Brexit-fortalere. Vi skal genvinde kontrollen med vores land, og vi skal have styr på indvandringsspørgsmålet. Det er den vigtigste udfordring de næste 10 år og ikke topskattelettelser og alt muligt andet, siger han.

Det talte de om: De fem punkter til en stramning af udlændingepolitikken, som regeringen sikkert allerede er ved at dissekere og analysere, er: 1) Permanent grænsekontrol. 2) Straksbehandling af asylansøgere ved grænsen. 3) Repatrieringsplaner i stedet for integrationsplaner. 4) Opgør med konventionerne, så kriminelle kan udvises, familiesammenføring afvises i konkrete situationer og dansk statsborgerskab nægtes. Og endelig 5) Fjernelse af muligheden for at optjene dagpenge for folk i integrationsforløb med midlertidigt ophold.

Faktisk er der ikke meget nyt i fempunktsplanen, for det er holdninger, som DF også tidligere har luftet. Men nu har planen karakter af en totempæl i efterårets forhandlinger, hvor DF har slået fast, at kommer de her punkter hjem, så betyder det mere end alt andet.

Det talte de ikke om: Fraværende var al snak om, hvordan vi får gang i væksten i Danmark, så vi kan skabe en positiv økonomisk udvikling og sikre fremtidens velfærd. Det er til gengæld ikke en overraskelse, for DF plejer ikke at gøre erhvervspolitikken eller den økonomiske politik til et slagnummer i deres politiske udmeldinger. Men for en gang skyld blev der ikke engang talt om nye goder for de ældre. Det er mere usædvanligt.

Sommermødets betydning: Sommermøderne i de politiske partier har – når de er vellykkede – en mobiliseringskraft i forhold til baglandet og vælgerne. Når budskaberne er klare og enkle, behøver de ikke at være spritnye. Udlændingepolitik, DR og kulturpolitisk værdikamp, antikøbenhavneri og beskyttelse af nationalstaten skal nok ramme lige ind i kernemålgruppen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu