Politisk sæsonstart: Gaven fra de ældre til de unge

De radikale gør sig klar til efterårets forhandlinger og har en pose med penge med sig, når de får invitation. Det er mere sandsynligt, at de radikale deltager i forlig med blå blok, end at de gør det sammen med Socialdemokraterne, deres tidligere regeringspartner.
Jens Reiermann

Efter et år med stramning på stramning af udlændinge- og flygtningepolitikken, vejrer Radikale Venstre igen morgenluft. I modsætning til Socialdemokraterne og de andre partier i opposition er de radikale klar til blå bloks skattelettelser – også i toppen. Det kan åbne for forlig, hvor de radikale til Socialdemokraternes store fortrydelse kan være med.

Før skattelettelser vil de radikale dog hellere tale om investeringer i uddannelse og forskning. Og pengene – ja, de skal komme ved at hæve pensionsalderen med endnu et år.

Og så vil de radikale have fokus på, hvordan energipolitisk afhængighed af Rusland og mellemøstlige oliestater er den største sikkerhedspolitiske trussel mod Danmark. Løsningen hedder bl.a. flere vindmøller.

Her kommer en guide til Det Radikale Venstres sommergruppemøde:

Partiets positionering: De seneste 12 måneder har været som en kold tyrker for de radikale. Valget sidste år betød et farvel til ministerposter, et farvel til indflydelse og goddag til en tilværelse i opposition, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke har været afhængig af de radikale stemmer. De radikale har stået uden for en række afgørende forlig.

En forklaring er, at tilstrømningen af flygtninge har stået helt i top på den politiske dagsorden. Efter stramning på stramning har der ikke været plads til de radikales krav om en europæisk løsning på flygtningekrisen. En løsning, der både indebærer kontrol ved de ydre grænser og så en fordeling af flygtningene mellem EU-landene.

Det forslag kunne være med til at løse flygtningekrisen – det er fremsat af EU-kommissionen, men støttes ikke af et flertal af EU-landene. Det levner ikke et enkelt land mange andre muligheder end de forslag om stramninger og grænsekontrol, som de radikale bare ikke bryder sig om.

Efterårets dagsorden med fokus på en 2025-plan og det økonomiske råderum ligger mere til de radikale. På sit fundament af en hårdt tilkæmpet økonomisk-politisk ansvarlighed håber de radikale på ny luft.

I modsætning til Socialdemokraterne har de radikale ikke meldt sig ud af efterårets reformdiskussioner.

Iscenesættelse af mødet:  På dagen for sommergruppemødet lykkedes det energiordfører Martin Lidegaard at komme i nærkamp med Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Det var forslaget om at udskyde tilladelsen til den russiske gasledning nummer to ud for Bornholm, der gav anledning til Espersens bekymring for, at det ville øge risikoen for en ny kold krig.

Den diskussion blev en nyttig anledningen til at sætte lighedstegn mellem energi og sikkerhedspolitik. De radikale mener, det vil skabe tryghed at udbygge vindmøller og anden vedvarende energi. Også her fik partiet markeret sig som det eneste parti, der mener, at EU er en del af løsningen: De radikale vil bidrage til udbygningen af den europæiske energiunion – og igen fordi det vil give Danmark en mere tryg energiforsyning, så der f.eks. ikke bliver behov for import af gas fra Rusland.

Selv gentog Morten Østergaard partiets kendte forslag om at hæve pensionsalderen med et enkelt år og på den måde finde penge til investeringerne i uddannelse og forskning. Denne gang var forslaget dog pakket pænere ind, og Østergaard supplerede det med et ønske om samtidig at give flere mulighed for at trække sig på seniorførtidspension.

”Vi har en generationsgave for dem, der har noget at give. Dem, der ikke kan arbejde, de skal selvfølgelig ikke,” sagde Morten Østergaard.

En generationsgave. Det er den hidtil bedste måde at sælge en forhøjelse af pensionsalderen på.

Politisk ordfører:  Morten Østergaard har talt mod den arrogance, partiet ifølge ham ofte forbindes med. Det kan skyldes forgængeren Margrethe Vestager, der trak på skuldrene over de mange tusinder, der kom i klemme som følge af dagpengeperiodens forkortelse til to år. ”Sådan er det jo,” fik hun sagt.

Nu vil Østergaard forhøje pensionsalderen og samtidig undtage nedslidte borgere med sit forslag om udvidet adgang til seniorførtidspensionen.

”Vi kan blive bedre til at erkende, at tingene indimellem udvikler sig anderledes, end vi havde forventet,” siger han.

Det talte de om: De radikale vil reformer – og ikke nedskæringer. På pressemødet gentog Østergaard igen og igen, at der skal være penge til uddannelser, så der f.eks. ikke skal fyres gymnasielærere for at få råd til mere politi, sådan som det var tilfældet i foråret.

Og så taler de radikale mod regeringens slingrekurs på vedvarende energi og for vindmøller.

Det talte de ikke om: Flygtninge.

Sommergruppemødets betydning: De radikale spiller sig på banen til efterårets forhandlinger, markerer sig tydeligt som et både grønt og europæisk parti. Og så er forslaget om seniorførtidspensionen et opgør med den tidligere formand Margrethe Vestagers entydige – og vil kritikere sige – enøjede fokus på økonomiske reformer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu