Historien i tal

Robotter giver udskiftning i arbejdsstyrken

Antallet af stillinger falder ikke trods automatisering. Blandt de 10 jobtyper, hvor indholdet var mest velegnet til automatisering, steg antallet af beskæftigede faktisk med knap 20.000 personer fra 2010 til 2015, fremgår det af analyse.

I de senere år er der sket markante ændringer i hvem, der har de job, der er mest velegnede til at blive overtaget af robotter og nye digitale løsninger.

Udviklingen går i retning af, at der bliver stillet højere krav til medarbejdernes kompetencer.

Men der er ikke blevet færre job. Det viser en ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond.

I de grupper af job, hvor mange opgaver kan klares af robotter eller digitale løsninger, sker der en betydelig udskiftning i hvem, der bliver ansat i og kan holde fast i jobbet. Den overordnede tendens er, at kvalifikationskravene stiger

Langt de fleste, der havde job i 2010, var også i beskæftigelse i 2015. Men en væsentlig del – godt 30 pct. – skiftede jobkategori fra 2010 til 2015.

En del af disse skift var til en type af job, hvor færdighedsniveauet generelt var lavere sammenlignet med det tidligere job. Det er kan ses ved, at de jobkategorier, der blev skiftet over til, havde overvægt af ufaglærte blandt de beskæftigede. Og sådanne skift skete oftest for dem ansat i job, hvor en stor del af jobindholdet kan klares af robotter eller digitale løsninger, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Læs hele analysen her.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu