Roskilde samarbejder sig til færre anbragte børn

Færre børn bliver fjernet fra deres hjem, efter at socialrådgiverne i Roskilde Kommune er begyndt at samarbejde med de udsatte familier om en bedre hverdag i hjemmet. De nye, enkle metoder sparer millioner i en række af landets kommuner, og børnene bliver boende hos deres forældre. "Vi lykkes lidt mere, det er meget motiverende," siger en socialrådgiver i Roskilde. Et flertal af kommunerne anbringer nu færre børn, mens 41 kommuner anbringer stadigt flere børn uden for hjemmet. På landsplan er antallet af anbringelser faldende.

Jens Reiermann

Når socialrådgiver Jens Henrik Sørensen arbejder, kan han finde på at tegne små tændstikmænd med talebobler over deres hoveder. Han erkender blankt, at det ikke er stor tegnekunst, men tændstikmændene på papiret anskueliggør de planer og mål, han aftaler med børnene og deres familier.

”Det er ikke meget avancerede tegninger, og det har været udfordrende for mig at tegne sammen med klienterne – jeg har jo ikke tegnet, siden jeg gik i skole – men det virker rigtig godt, både over for børnene og over for de voksne i familien. Nogle gange beder de mig ligefrem om en kopi,” siger Jens Henrik Sørensen, der er konsulent i Roskilde Kommune.

Tegningerne med de små tændstikmænd er et eksempel på den meget konkrete og tydelige arbejdsmetode, han anvender i arbejdet med familier, hvor børnene er truet af anbringelse.

”Vi fokuserer meget på løsninger i samtalerne, og vores metode er nem at anvende. I samtalerne bruger vi ikke længere socialfaglige begreber, men forsøger at tale et sprog, som både forældre og børn kan forstå. Det er vigtigt, at de kan forbinde det, vi taler om, med deres egen virkelighed ,” siger Jens Henrik Sørensen.

Den konkrete tilgang bliver godt modtaget hos de børn og unge, der har oplevet den i praksis og kan sammenligne den nye praksis med den gamle. Og forskere fra Professionshøjskolen Metropol er i gang med et treårigt forskningsprogram om arbejdsmetoden i Roskilde Kommune.

Roskilde anbringer færre børn – og sparer millioner" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/edebd-jre_fig02_kommune_anbringer_faerre_bor.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/edd83-jre_fig02_kommune_anbringer_faerre_bor.png | Forstør   Luk

Stadig færre danske børn bliver anbragt uden for hjemmet. Fra 2007 til 2011 er det årlige antal anbringelser faldet med 30 pct. I 2011 besluttede kommunerne at anbringe 2.634 børn uden for hjemmet.

Kilde: Roskilde Kommune, Familie og Børn. [/graph]

”Når jeg sad inde på kommunen, syntes jeg, sagsbehandlerne følte sig hævet lidt op over mig, som om de vidste det hele,” siger en pige på 16 år i sin evaluering af samtalerne. Hun fortsætter: ”Nu vejleder min sagsbehandler og giver gode råd i stedet for at kommandere med os. Det er derfor, jeg lytter til min sagsbehandler, fordi hun ikke kommanderer.”

Den nye samtaleform har allerede vist sit værd. Hvor Roskilde Kommune for to år siden anbragte 195 børn uden for hjemmet, er tallet nu reduceret med godt 20 pct. til 154. 

”Vores undersøgelser viser, at anbragte børn klarer sig dårligere end deres jævnaldrende, når man ser på centrale indikatorer som uddannelse, beskæftigelse og helbred,” siger Turf Böcker Jakobsen, seniorforsker på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Hans konklusioner er udledt på baggrund af en SFI-undersøgelse fra 2011, der afdækker langtidsvirkningerne af at have været anbragt uden for hjemmet som barn.

Samtidig kan økonomerne i Roskilde Kommunes regnskabsafdeling se, at Jens Henrik Sørensen og hans kollegers meget konkrete tilgang skærer mere end 10 millioner kr. af de årlige udgifter til anbringelser. Se figur 1.

Genopretning af familier

Et blik i Ankestyrelsens årlige statistik over anbringelser viser, at kommunerne samlet set anbringer stadig færre børn uden for hjemmet. Faldet er ikke sket helt så hurtigt som i Roskilde, men siden 2007 er antallet af nyanbringelser faldet med i alt 30 pct. Se figur 2.

Turf Böcker Jakobsen forklarer den markante udvikling med en stadig mere udbredt forståelse for, at anbringelserne ikke altid er det bedste alternativ, at der er mere fokus på forebyggelse, og så er der selvfølgelig det helt kontante, økonomiske argument. I gennemsnit kan en anbringelse koste en kommune omkring 1 million kr. om året.

Hvor gode grunde der end er til at anbringe færre børn uden for hjemmet, så er det ikke lykkedes for alle kommuner at nedbringe antallet. Siden 2007 har 41 kommuner anbragt flere og ikke færre børn. Når det samlede antal anbringelser alligevel falder, er det, fordi kommuner som Roskilde sætter ekstra ind over for problemet og hjælper med at genopbygge familierne.

[graph title="Kommuner anbringer færre børn" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Anbringelsesstatistikken 2011. 

”Anbringelse er ikke nødvendigvis den eneste løsning, når der opstår vanskeligheder i en socialt udsat familie. For nogle børns vedkommende er det mere meningsfuldt at se på, hvordan man kan støtte familien som helhed, i stedet for at gribe til anbringelse,” siger Turf Böcker Jakobsen.

Kort vej fra bekymring til indsats

Jens Henrik Sørensen og Roskilde-kollegernes nye arbejdsmetode hedder Signs of Safety og stammer oprindeligt fra Australien.

Signs of Safety er ifølge Jens Henrik Sørensen ”en meget lavpraktisk tilgang”.  Når han rykker ud til en familie, sker det på baggrund af velbeskrevne bekymringer for et barn. Misbruger moren stoffer eller alkohol, kan en bekymring være, at barnet efterlades alene eller hos tilfældige andre, fordi moren er påvirket eller måske bliver depressiv og indlagt.

”Vi er meget direkte og kontante, når vi beskriver vores bekymringer. Det er vigtigt for vores arbejde, at bekymringen er formuleret, så alle kan forstå det. Nogle gange siger vi også, at hvis der ikke sker ændringer, så kan det ende med, at barnet skal anbringes uden for familien. Det er lidt som at sætte en pistol for panden, så de voksne ved, at de virkelig har noget på spil,” siger Jens Henrik Sørensen.

Den tydeligt formulerede bekymring udgør det første af metodens i alt tre trin. Trin nummer to handler om det, der fungerer godt i barnets og familiens liv.

”Vi prøver at samle alle gode kræfter i et barns liv for at skabe en forandring. Vi kan f.eks. sidde sammen med moren eller faren og gå kontakterne i deres mobiltelefon igennem og nogle gange har vi held til at finde personer her, der kan løse nogle af de opgaver, der er brug for,” siger Jens Henrik Sørensen.

Det kan f.eks. være en ældre bror eller søster, der kan træde til, når moren er indlagt på psykiatrisk afdeling. Det kan være en nabo, der kører barnet til fodbold. Eller det kan være en af morens eller farens søskende, som barnet kan flytte over til, hvis der er konflikter i hjemmet.

Ressourcedanmark

Mandag Morgen gennemfører i øjeblikket projektet Ressourcedanmark sammen med 26 kommuner, frivillige organisationer og interesseorganisationer.

Projektets arbejdstese er, at Velfærdsdanmark har flere ressourcer, end man kunne forledes til at tro, når man hører nyheder. Ressourcerne findes overalt, og de kan være med til at skabe endnu bedre velfærd. Det gælder frivillige organisationer, velfærdsmedarbejdere, private og socialøkonomiske virksomheder og mange flere. Og det gælder ikke mindst aktive borgere, der gør mere for sig selv og andre.

I projektet udvikler og diskuterer deltagerne sammen viden og veje til et velfærdssamfund, hvor langt flere ressourcer sættes i spil. Til gavn for den enkelte og for hele samfundet.

Projektet afsluttes fredag d. 1. marts 2013, hvor publikationen "Veje til Ressourcedanmark" udgives.

”Vi går bogstaveligt talt hele vejen rundt og leder med lys og lygte efter gode kræfter i netværket,” siger han.

Når bekymringerne er beskrevet og forstået, og når ressourcerne er afdækket, kan Jens Henrik Sørensen sammen med barnet og familien gå i gang med trin tre og beskrive, hvad der så skal ske.

Også her er der tale om meget konkrete og jordnære beskrivelser. Det kan f.eks. være at hjælpe det udsatte barn med, hvordan man taler ordentligt til sine kammerater, så kontakten ender med den aftale om at lege, barnet håber på, og ikke med en konflikt. Det kan også være hjælp til at få morgenerne derhjemme til at fungere bedre, så barnet kommer i skole på fuld mave og med en madpakke i skoletasken.

”Det skal både være enkelt og så realistisk, at hele familien føler, at den kan se lys for enden af tunnelen. De må ikke få opgaver, de ikke kan løse,” siger han.

Efter nogle uger samles familien og Jens Henrik Sørensen og taler om, hvor langt man er nået.

”Vi er blevet bedre til at få tingene til at lykkes, og det er meget motiverende for os som socialarbejdere,” siger Jens Henrik Sørensen.

”Vi løser problemerne sammen”

I Roskilde Kommune arbejder alle familiesagsbehandlere helt på samme måde som Jens Henrik Sørensen med Signs of Safety.

”Vi har bevidst valgt at flytte vores fokus fra anbringelse til forebyggelse, så vi sætter ind tidligere, og vi arbejder med fokus på løsninger og resultater,” siger familiechef Margit Næsby. Hun betegner Signs of Safety som ”en ny måde at tænke på”.

Men overgangen fra den gamle til den nye praksis er ikke kommet af sig selv.

”Vi evaluerede vores indsats på alle punkter og undersøgte, hvordan vi brugte vores tid, hvordan vi arbejdede med de unge, og hvordan vi talte med dem og deres familier. Vi spurgte, hvad de unge fik ud af vores indsats. Det var en meget grundig kortlægning, så vi kunne se, hvad der virkede, hvad vi skulle holde op med at gøre, og hvad vi skulle gøre mere af,” siger hun.

Kortlægningen blev første skridt i en forandringsproces, hvor det næste blev kompetenceudvikling af alle ansatte, både frontmedarbejdere som Jens Henrik Sørensen og de ansatte i forvaltningen.

”Det er en udfordring at skabe en kulturforandring i en hel organisation, og det er vigtigt, at hele organisationen flytter sig. Undervejs skal man som leder sætte dagsordenen og hele tiden gå foran,” siger Margit Næsby.
Nu siger hun, at hendes afdeling ”samarbejder med dem, der ejer problemet. Vi løser problemerne sammen, vi kan ikke løse problemerne for dem.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu