Sådan får en innovationsafdeling luft under vingerne

Når en virksomhed etablerer en ny innovationsafdeling, er det afgørende, hvordan man får lagt fra land. Her er seks gode råd.

I løbet af en almindelig arbejdsuge får jeg rejst en del, og for nylig sad jeg i flyet fra Rom til München. Ved siden af mig sad en tysk direktør, og vi faldt i snak, mens personalet tjekkede de sidste ting, lukkede overhead-kabinerne, og kaptajnen styrede ud mod startbanen.

Min medrejsende viste sig at arbejde i et større tysk firma, og han havde netop skiftet job internt i organisationen. Fra at være souschef i en større afdeling var han nu netop blevet ansvarlig for at opbygge en innovationsenhed, som naturligvis skal skabe vækst snarest muligt.

Det var en rejse, de i firmaet havde været på i over et år, men som ikke havde fået flyvehøjde endnu. Og det gav anledning til en spændende snak om, hvordan de første 100 dage af sådan en innovationsrejse kan og bør se ud.

Jeg har de seneste par år arbejdet meget med etablering af nye innovationsenheder og -afdelinger i nordiske virksomheder, og internt i den virksomhed, jeg selv arbejder i, har vi stort set gjort det samme, skabt en afdeling med primær fokus på innovation.

Da flyet endelig havde nået sin maksimale flyvehøjde på 10 km, diskuterede vi ivrigt, hvad det præcis er, en innovationsenhed skal kunne. Hvordan er den organiseret, hvordan hænger den sammen med resten af organisationen, og hvilke kompetencer kræver den? Hvordan skaber og tester man ideer, hvad er formålet, og hvordan bliver ideerne til virkelighed og kommer ud over rampen?

Efter vi landede i München, og jeg havde sagt pænt farvel til min rejsemakker, har jeg tænkt over, at de råd, jeg gav ham den dag, egentlig kan sammenlignes med en flyrejse: Der er starten, tiden i luften og til sidst landingen. Lad mig uddybe:

STARTEN – PÅ VEJ OP I LUFTEN. Mens vi langsomt kommer op i fart, og lyden fra motoren fylder kabinen, taler min rejsemakker og jeg om de første to elementer af en sådan innovationsrejse.

Visualiser rejsen. At starte en ny afdeling er en både spændende og udfordrende opgave, der kræver grundig forberedelse. Derfor kan det være en stor hjælp at visualisere, hvordan afdelingen skal se ud, og hvordan arbejdet skal gøres. Saml et par af dine nærmeste sparringspartnere uden for virksomheden til et par timers brainstorm om, hvad der skal opnås i de første 100 dage. Visualiser dernæst rejsen: Brug en tusch, tegn rejsen med alle de udfordringer, du forestiller dig kan opstå undervejs.

Brand formålet. Hvor meget profit den nye innovationsenhed indbringer for resten af firmaet, betyder formentlig mindre for dine medarbejdere end det konkrete innovationsarbejde, I skal i gang med nu. Gør formålet med afdelingen klart for kollegerne, sælg ideen, og hold fast i den.

I LUFTEN. Vi letter til lyden af accelererende motorer og den velkendte stilhed blandt passagerne, mens vi stiger opad. Efter få minutter er vi i luften. Nu bevæger min sidemands og min snak sig i retning af, hvad der skal fokuseres på, når først innovationsafdelingen er oppe at flyve. Jeg foreslog ham følgende:

Projekttalenter. Ja, det er det, jeg kalder de folk, der er stærkest på innovation. For manges vedkommende er fast løn, arbejdstider og rutiner ikke det vigtigste, det er derimod selve projektet. Disse talenter foretrækker ofte at være freelancere på spændende projekter. Et godt eksempel er LinkedIn, der ansætter folk i 12-18 måneder og bagefter sørger for at hjælpe dem ordentligt videre, når projektet er afsluttet.

Hvor skal din innovationsafdeling være placeret? Er det bedst at være adskilt fra det store moderskib, skal I måske bo i en garage, ligesom mange af verdens største brands gjorde det i deres første år? Sørg for at finde det rigtige sted, hvor der er plads til bevægelse, store tanker og albuerum.

LANDINGEN. Tiden er gået hurtigt, og kaptajnen fortæller, at vi snart lander i München. Kabinepersonalet oplyser os om transfergates, og vi får vådservietter til hænderne. Kort sagt føler vi os godt behandlet, og det minder mig om mine to sidste råd til, hvordan de første 100 dage med innovation kan se ud.

Kunderne er jeres førsteprioritet. Altid. Derfor skal der sprintes, der skal tænkes agilt, og I skal være hurtige med prototyperne, som kunderne kan teste. Ideerne skal udvikles hurtigt, og de skal blive ved med at komme.

Kommuniker jeres succeser. Tweet, e-mail, brug LinkedIn, gør det hele, både til kolleger, kunder og alle andre i jeres netværk. Den største fejl, man kan begå i en nystartet innovationsenhed, er at bruge for lang tid på at opbygge processer, der aldrig bliver brugt, eller hvis de gør, aldrig bliver fortalt om. Formidl jeres succeser, og fortæl omverdenen, hvad I laver og hvorfor.

I Münchens lufthavn siger jeg farvel til min tyske rejsemakker. Vi skulle videre ud i verden, til hvert vores sted, men vi aftalte, at han smider mig en mail, når han når til dag 101. Så tager vi en snak om, hvordan det så gik, og hvordan han og afdelingen overlever de næste 100 dage.

Det vil der helt sikkert kunne komme en ny, spændende blogpost ud af.

Forrige artikel En bryllupsgave til Disruptionsrådet Næste artikel Lad os få sat fut i den lokaldemokratiske diskussion
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.