Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Under coronakrisen har jeg haft mulighed for at streame flere gode film og serier. Én serie, der gjorde stort indtryk, var Unorthodox, der baserer sig på instruktørens egne erindringer. Det er altid interessant og spændende at få et kig ind i en lukket verden som her det ultraortodokse jødiske miljø i New York. Men hvad der gjorde dybt indtryk, var den kolossale styrke, hovedpersonen Esther rummer. Hvis man ingen uddannelse eller midler har og aldrig har kendt anden virkelighed end et klaustrofobisk og undertrykkende samfund, er det en kraftpræstation overhovedet at have en egen indre stemme – og ikke mindst at kunne lytte til den. Esther formår at rejse væk og skabe sig et selvstændigt liv. At gøre sig fri af den slags lukkede samfund vil oftest betyde udstødelse og tab af hele den verden og familie, man kender. Tænk at måtte træffe det valg!  

Jeg hørte denne BBC-podcast første gang i forbindelse med 50-årsjubilæet for månelandingen. Månens vilde intensitet de forgangne måneder har stimuleret til et genhør. 13 minutes to the Moon’ er så eminent godt produceret, at det er spændende lytning, selvom vi jo alle udmærket kender resultatet af de sidste 13 minutter, fra Eagle frigør sig fra Apollo, til den lander på månen. Afsnit for afsnit formår den fantastiske fortæller at oprulle, hvilket fuldstændigt enestående og til tider vanvittigt giant step for mankind, forskere, videnskabsfolk, politikere, virksomheder og håndværkere tog. Flot underlægningsmusik, et hav af originale lydklip og nye interviews med nogle af historiens både kendte og ukendte personager hjælper fortællingen på vej. Serien klipper tilbage i historien minut for minut og udfolder alle de opfindelser, teknologier, konflikter, frustrationer og beslutninger, som de dygtige, samarbejdende mennesker var igennem forud for, at rejsen endte lykkeligt. 

Login