Kulturanbefaling af 
Emilie Fabricius Eriksen

Set, læst og hørt: Charlotte Slente

Charlotte Slente bliver grebet af gode fortællinger, der sætter det, der sker i verden, i perspektiv. Hun anbefaler en syrisk dokumentarfilm og to gode romaner, der på hver deres måde skildrer håb midt i en voldelig konflikt.

Charlotte Slente

Charlotte Slente har siden 2019 været generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Hun er tidligere dansk ambassadør i Israel og tidligere centerchef for Global Politik og Sikkerhed i Udenrigsministeriet.

Set for nylig

Som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp er jeg stærkt optaget af, hvordan det internationale samfund kan vækkes til at arbejde stærkere sammen om at finde løsninger på krige og konflikter i verden og dermed nedbringe menneskers lidelser. I den henseende er den syriske instruktør Feras Fayyad seneste og prisbelønnede dokumentarfilm ’The Cave’ en uforglemmelig og vigtig øjenvidneberetning fra krigshelvedet i Syrien. Fayyad bor i Danmark og har på langdistance instrueret sine dygtige fotografer, der i løbet af to år har fulgt den ledende børnelæge Amani Ballour i hendes og kollegernes kamp for at redde civiles liv på et underjordisk hospital i Ghouta. En rystende skildring, men en vigtig film, som minder os om, at der bag kolde tabstal i den syriske borgerkrig gemmer sig stor menneskelig lidelse, og at der midt i galskaben også er modige mennesker, der med deres handlinger skaber håb.

Hørt for nylig

At følge med i den globale udvikling er både en stor interesse og en nødvendighed i mit arbejde. Det kan i hverdagen være svært at finde tid til så meget koncentreret avislæsning, som man kunne have lyst til. Så jeg tyr ofte til internationale podcasts med nyheder og analyser, som jeg lytter til på vej til og fra arbejde, og mens jeg laver mad. Der er mange gode, men jeg vil her anbefale Monocle 24’s udenrigsmagasin ’Foreign Desk’, hvor journalist og forfatter Andrew Mueller interviewer politikere og eksperter om udviklingen rundtomkring i verden. Jeg vil heller ikke undlade at nævne Udenrigsministeriets podcast ’Ambassadørerne’, hvor danske ambassadører bliver interviewet om aktuelle emner og rapporterer hjem fra deres udkigsposter i hele verden og fra det diplomatiske arbejde, de udfører. 

Læst for nylig

Gode bøger, der sætter historiske eller aktuelle begivenheder i perspektiv, er i høj kurs hos mig. Noget af det bedste, jeg længe har læst, er den egyptiske forfatter Alaa al-Aswanys roman ’Jeg løb mod Nilen’ om den folkelige opstand på Tahrirpladsen i 2011. Man følger opstanden gennem et galleri af personer, der alle har en rolle i begivenhederne. Det er en dramatisk og gribende fortælling om opstanden set fra forskellige lag i det egyptiske samfund. En stærkt samfundskritisk fortælling, men først og fremmest en fortælling om håb. En anden roman, som ikke længere er helt ny, er ’En halv gul sol’ skrevet af den dengang 30-årige nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie. Romanen foregår i Nigeria før og under Biafrakrigen (1967-1970). Det er en roman, der giver indsigt i det nigerianske folks historie, og som binder borgerkrigens gru sammen med det liv, mennesker lever på trods af bombardementer, flugt og sult.

Omtalte personer

Charlotte Slente

Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
cand.merc.int. (Copenhagen Business School 1994)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu