Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

Min hustru og jeg nåede i begyndelsen af marts at se udstillingen ’Anna Ancher’Statens Museum for Kunst – lige inden Danmark blev lukket ned for en tid. Udstillingen vender tilbage til SMK til november i år. Her har jeg blot ét råd: Se den, hvis du ikke allerede har gjort det. Der er tale om den største samlede retrospektive udstilling af Anna Anchers værker nogensinde. Udstillingen er særdeles dygtigt kurateret, så man får et tydeligt indtryk af kunstnerens evne til at bruge farver og lys – ikke mindst sollys – i sine værker. Samtidigt viser udstillingen tydeligt udviklingen i Anna Ancher kunstneriske udtryksform, og hvad der i samtidens strømninger har påvirket og inspireret hende. Vi får vist en af dansk malerkunsts absolut største gennem tiderne.

Jeg kendte ikke Kim Leines forfatterskab, før en god ven med et nært forhold til Grønland forærede mig ’Rød mand/Sort mand’. Bogen handler om koloniseringen af Grønland i begyndelsen af 1700-tallet. Den handler om danskere og grønlændere, om sammenstød mellem to kulturer, om sammenstød mellem præster og “hedninge” og mellem fædre og sønner. Romanen er skrevet med en kolossal fortælleglæde og en sproglig mangfoldighed, så man fornemmer, at man selv er tilstede i den udstrakte natur eller i elendigheden i den lille danske koloni Godthåb (nu Nuuk). For elendigt var der. Kolonien var bogstaveligt talt ikke for børn! Leine påpeger selv, at bogen netop er en roman og ikke historieskrivning. Men når man læser bogen, bliver man klog på historien samtidig med, at man bliver underholdt på et højt niveau.

Login