Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

Jeg har lige læst Yuval Noah Hararis 'Sapiens - en kort historie om menneskeheden'. Ud over at være enormt underholdende er det en historieskrivning, som med sit makroblik (200.000 år) inspirerer til filosoferen over menneskelig adfærd og til fremtidstænkning. Med inddragelse af andre videnskaber som biologi, antropologi med flere undersøger Harari, hvordan homo sapiens blev i stand til at underlægge sig hele kloden og skabe komplicerede samfund.

Bogen, som til tider bliver lidt postulerende, har den styrke, at den får sin læser til at se kritisk på de myter, der ligger til grund for vores civilisation, og de magtrelationer, der præger den. Bogen har vist sig særligt interessant og inspirerende for mig i et køns- og ligestillingsperspektiv – og en sætning, jeg tager med mig, er denne: ”Hierarkier mellem mennesker er fiktion.” Sådan!

Login