Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch
Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.
Direktør, Kvindemuseet
På kvindernes kampdag, 8. marts 2019, tiltrådte Julie Rokkjær Birch som direktør på Kvindemuseet. Hun har tidligere været museumsinspektør samme sted samt på Skagens Museum og Skovgaardmuseet i Viborg. Julie Rokkjær Birch har en kandidat i litteratur og kunsthistorie.
Læst for nylig
Jeg har lige læst Yuval Noah Hararis 'Sapiens - en kort historie om menneskeheden'. Ud over at være enormt underholdende er det en historieskrivning, som med sit makroblik (200.000 år) inspirerer til filosoferen over menneskelig adfærd og til fremtidstænkning. Med inddragelse af andre videnskaber som biologi, antropologi med flere undersøger Harari, hvordan homo sapiens blev i stand til at underlægge sig hele kloden og skabe komplicerede samfund.
Bogen, som til tider bliver lidt postulerende, har den styrke, at den får sin læser til at se kritisk på de myter, der ligger til grund for vores civilisation, og de magtrelationer, der præger den. Bogen har vist sig særligt interessant og inspirerende for mig i et køns- og ligestillingsperspektiv – og en sætning, jeg tager med mig, er denne: ”Hierarkier mellem mennesker er fiktion.” Sådan!
Set for nylig
Jeg har én svaghed, når det gælder film og tv-serier, og det er science fiction. Jeg synes, det er genialt, og heldigvis har jeg med 'Black Mirror' (Netflix), som er en af de mest populære og succesrige serier i øjeblikket, fået venner og familie med på sci-fi-vognen.
'The Handmaid's Tale' er en anden virkelig god serie, og jeg venter utålmodigt på 3. sæson. Serien bygger på Margaret Atwoods fremragende roman fra 1985, som skildrer en religiøs totalitær stat i en verden parallel med vores. Menneskeheden har næsten mistet evnen til at formere sig, men en lille procentdel af kvinderne er stadig fertile og er blevet reduceret til slaver, der skal undfange og føde elitens børn gennem religiøse ceremonier. Kvinderne har fået frataget deres navn, deres bankkonto, deres børn, deres ret til at læse, og enhver form for seksuel afvigelse straffes med omskæring. Dystopien rummer et subtilt, kritisk blik på vores samfund. Science fiction kan nok bedre rumme aktuelle tabuer og normkritik i klare fremstillinger, fordi der er lagt en tydelig distance – langt ude i fremtiden ...
Hørt for nylig
Ud over musik af Jenny Wilson (SE) hører jeg i øjeblikket podcasts fra serien 'Making Sense' med Sam Harris. Hans ideologi matcher meget godt med min lettere spirituelle måde at være ateist på. Ud over de enormt interessante samtaler, han har med andre (for eksempel den kontroversielle YouTube-stjerne og feminismekritiker Jordan Peterson), har han også lavet et meditationskursus inspireret af den buddhistiske vipassana-tradition.
Hvis man er nysgerrig på sit sind og sin bevidsthed, kan 'Waking Up', som det hedder, virkelig anbefales.