Set, læst og hørt: Margrethe Vestager
Margrethe Vestager serverer tre kulturanbefalinger til Mandag Morgens læsere. Hun kommer blandt andet omkring en oldgræsk tragedie, som hun har genlæst for første gang siden gymnasiet, og en illusionskunstner på Netflix.
Konkurrencekommissær, EU
I 2014 flyttede Margrethe Vestager basen fra Christiansborg til Bruxelles, hvor hun tiltrådte som EU’s konkurrencekommissær. Hun er en af syv politikere, som den liberale partigruppe ALDE har udvalgt til 'Team Europe', og dermed er hun de facto kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Margrethe Vestager er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.
Set for nylig
På Netflix er der en dokumentarfilm om illusionskunstner Derren Brown, som kan nogle af de samme ting som danske Jan Hellesøe. I 'The Great Art Robbery' fortæller han ejeren af et galleri, at på en bestemt dag, på et bestemt klokkeslæt vil et bestemt maleri blive stjålet af en bestemt mand, som han viser et billede af. Og så må man jo med spænding følge med i, om det lykkes, og hvis ja, hvordan det kan lade sig gøre. Jeg er vildt fascineret, fordi jeg synes, det er fantastisk, hvad man kan få os til at tro.
Derren Brown har en række shows, og hans pointe er, at vi skal være klar over, at vi bliver manipuleret. Vi skal vide, at vi i nogle sammenhænge kan ændre vores handlemønstre ved at være opmærksomme på den måde, vi organiserer vores tanker på.
Programmet er underholdende, og der er ingen løftede pegefingre. Der er wauw-effekt og tilbageholdt åndedrag, og man sidder tilbage og tænker: "Hvordan gjorde han det?!"
Læst for nylig
Jeg har for nylig genlæst 'Antigone' af Sofokles, som jeg senest læste et uddrag af i oldtidskundskab i gymnasiet. Den foregår i tiden omkring Ødipus og handler om en søster, der begraver sin bror, selvom broren har gjort noget, som bliver betragtet som landsforræderi. Det handler om kvinder – om hvordan en kvinde ser sig selv, hvordan hun bliver opfattet af andre, og om hvilket ansvar hun tager for sine handlinger. Jeg synes, det er så fascinerende, at noget, der er skrevet for så mange hundrede år siden, kan have en friskhed og en relevans, også her i det 21. århundrede.
Det er noget helt andet at læse den nu end i min gymnasietid. Dengang læste jeg den, fordi jeg fik besked på det, og det alene er ikke altid den bedste indgang til at læse noget. At læse den 35 år senere er en sjov oplevelse, fordi det gør mig opmærksom på, hvor meget mit perspektiv har ændret sig. Jeg kan godt lide at stoppe op, træde et skridt tilbage og reflektere over den vej, jeg har tilbagelagt, samt hvor jeg er i dag, i forhold til hvor jeg var. Og her er det en god hjælp at genlæse en bog, som jeg har læst for så mange år siden.
Hørt for nylig
Jeg prøver altid at høre noget musik, som jeg ikke har hørt før. Jazzmusik, popmusik, melodigrandprix. Senest er jeg faldet over den danske sangerinde Malene Mortensen, som egentlig ikke er en ny kunstner, men som for et par år siden lavede et album, der hedder Can't Help It (2015). Der er noget dejligt melodisk jazz på det album, som jeg for eksempel hører, når jeg rejser eller bruger tid på huslige sysler.
Malene Mortensen har arbejdet meget internationalt – spillet fantastisk mange koncerter i ind- og udland. Hun lavede et nummer i forbindelse med, at Giro d’Italia startede i Danmark i 2012. Og nu hvor Tour de France kommer til Danmark om to år, så skal vi også til at finde ud af, hvilken musik vi skal spille i den anledning. Det bliver spændende.