Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Morten Bæk

Morten Bæk har lyttet til Bob Dylan til klimademonstration, læst en spændende og indsigtsfuld bog af to tidligere Navy SEAL-soldater og slapper af med TV2-julekalender i familiens skød.

Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Morten Bæk

Morten Bæk har siden 2018 været departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og forinden direktør i Energistyrelsen.

Hørt for nylig

Forleden morgen shufflede Dylans strofer fra det spæde ungdomsoprør ind i mine ører ude fra vintermørket: “The line it is drawn. The curse it is cast ... And the first one now will later be last, for the times they are a-changin’”. Jeg var på vej på arbejde og stødte uden for ministeriet ind i en fredelig klimademonstration i forbindelse med forhandlingerne om klimaloven: En tidsrejse lige der i det grå tusmørke ved Holmens Kanal 20. Ungdomsoprørets måske mest ikoniske lyrik ramte simpelthen klimakampens grønne tone rent og fint. Få indfanger som gamle Bob den samfundstransformerende bevægelse, som er sat i skred siden FN’s klimapanel sidste efterår tegnede klimaudfordringens alvor op med flammeskrift. Og så er det bare et forbandet godt nummer.

Læst for nylig

Forandringsledelse har længe optaget mig. En no-brainer for den effektive organisation. En game-changer for medarbejdere, samarbejdspartnere, kunder – og i sidste ende produktet. Kompleksiteten er i den transformative ende af forandringsspændet. Der, hvor bøffen rigtigt ligger; hvor erkendelserne opstår. Der, hvor det bliver virkelig spændende. Litteraturen er dog ofte fragmentarisk og skøjtende. Men i sommervarmen faldt jeg over en letlæselig bog om emnet af to tidligere Navy Seals, Jocko Willink og Leif Babin. ”Extreme Ownership”. Amerikansk? Ja. Forsimplet? Måske. Men bogen kondenserer med gode fortællinger fra felten den ledelsesfilosofi, jeg abonnerer på: Enhver forandring i livet starter med dig selv – og kræver fuldstændigt ejerskab. Og snyd ikke dig selv ved at forsøge at begrænse kompleksiteten i forandringer. Tag det hele ind og brug kræfter på at erkende og forstå. Det gør navigationen lettere – særligt der hvor målet ikke er klart.

Set for nylig

Klima, grøn transformation og ledelse fylder hverdagen med indhold og mening. Men når jeg trækker stikket kan jeg omvendt godt henfalde til en lettere ukritisk sofakartoffel med et svagt punkt for film om amerikanske elitestyrkers indsats i Irak eller Afghanistan: Oprydning på den store klinge, som i eksempelvis ”Zero Dark Thirty”. Erkendt: Forført af patriotismens letfordøjelige kalorier.

Og så er fritid for mig helt lig med familie. Der skal i et travlt liv være rum og tid til familien – og til julen. Stearinlys og ild i pejsen. Jeg elsker at se julekalendere med mine unger og min kone. I år særligt ”Tinka og Kongespillet”. Det er kondenseret hygge! Og hvis alle tager ansvar som Tinka, så skal vi nok finde svarene på klimaudfordringen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu