Set, læst og hørt: Thomas Egebo

Administrerende direktør i Energinet, Thomas Egebo, har læst tankevækkende bog om organisering i en uforudsigelig verden og anbefaler kontrafaktisk tv-serie om et USA, hvor Tyskland og Japan vandt krigen.

Jeg vil starte med en serie fra Amazon Prime – ’The Man in the High Castle’. Serien foregår i starten af 1960’erne i en verden, hvor Tyskland og Japan har vundet Anden Verdenskrig. De to lande har delt USA mellem sig. I øst terroriserer SS befolkningen. I vest gør japanske Kempeitai ligeså, mens en (tilsyneladende) svag og ubetydelig modstandsbevægelse arbejder for at vælte regimerne. Skildringen af, hvordan livet kunne have været i USA i starten af 1960’erne, hvis de allierede havde tabt krigen, fremstår meget troværdig. Skuespillet er godt. Og serien er af den slags, hvor man bare må og skal se næste afsnit.

Som man kan fornemme, så har jeg en vis kærlighed til historie – både kontrafaktisk ”hvad-nu-hvis”-historie og den virkelige historie. I sidstnævnte kategori kan anbefales en bog af Michael Tamelander og Niklas Zetterling, som hedder ’Bismarck – Kampen om Atlanten’. Bogen skildrer minutiøst jagten på og sænkningen af det tyske slagskib Bismarck i maj 1941. Det er en af den slags fortællinger, hvor man på forhånd ved, hvad der sker – men ikke hvorfor, det sker. Netop dette søges besvaret i et nøgternt og sobert fortællesprog med inddragelse af øjenvidneberetninger og nyeste militærhistoriske forskning. Bogen leverer samme suspense som ’The Man in the High Castle’ – selv om den er alt andet end kontrafaktisk fiktion.

Login