Kulturanbefaling af 
Emilie Fabricius Eriksen

Set, læst og hørt: Trine Christensen

Trine Christensen går på opdagelse i tyske antikvariater og mindes højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, der i så mange år stod vagt om menneskerettighederne.

Trine Christensen

Generalsekretær for Amnesty International Danmark og forhenværende bestyrelsesformand for Rådet for Menneskerettigheder.

Hørt for nylig

Jeg er de sidste par år blevet stor fan af podcasts. Det er et fedt format at folde både emner og personhistorier ud i. Jeg hører tit podcast i bilen. I sidste weekend var min mand og jeg en tur i Jylland. På vejen hørte vi Amnesty Internationals nye podcastserie ’Witness’. Den følger, hvordan vores kriseresearchere afslører grove menneskerettighedskrænkelser, som regeringer forsøger at holde skjult. Nu er jeg muligvis ikke helt objektiv, for kriseresearcherne er jo trods alt mine kolleger, men jeg var virkelig imponeret over, hvor vellykket et koncept der var blevet skruet sammen, og hvor stærke historier der blev fortalt. Der blev ikke sagt ret mange ord i bilen imens – der blev lyttet.

Set for nylig

Ruth Bader Ginsburgs død gjorde stort indtryk på mig. Helt fra min tid i Amnestys amerikanske afdeling har hun været en kæmpe inspiration for mig. Derfor fik jeg lyst til at gense den fantastiske dokumentarfilm ’RBG’ fra 2018. Den handler selvfølgelig om hendes virke som højesteretsdommer i USA. Jeg havde set den før, men det føltes som en god måde at mindes dette amerikanske ikon. Jeg kneb en tåre et par gange undervejs. Det er i sandhed også en af de helt store, der nu har forladt os. Forhåbentlig får hendes kolossale arv, ikke mindst på ligestillingsområdet, lov til at blive stående. Det vil vi i hvert fald kæmpe for i Amnesty. 

Læst for nylig

En del af årets sommerferie blev brugt i Tyskland, og den sluttede af med et par skønne dage i Berlin. Min mand og jeg elsker begge bøger, så vi er næsten altid et smut forbi enten boghandlere eller antikvariater, når vi er udenbys. I Berlin fandt vi en lille antikvarboghandel i Kreuzberg, hvor jeg faldt over en bog med titlen ’A Train In Winter’ skrevet af Caroline Moorehead. Jeg havde ikke læst noget af hende før, men historien om en gruppe kvinders kamp for overlevelse i en koncentrationslejr under anden verdenskrig fangede mig. Det er få dage siden, jeg læste de sidste kapitler og sikke en bog! Rammen er barsk, men de skæbner, der skildres, er simpelthen så stærke, at jeg vil anbefale alle at læse den. Nu glæder jeg mig til Puk Damsgårds bog ’Arabica’, der udkommer til november. Hun er en fantastisk formidler, som jeg har stor respekt for. 

Omtalte personer

Trine Christensen

Fhv. generalsekretær, Amnesty International
cand.merc.int. (Handelshøjskolen i København. 1998)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu