Skaber ny lovgivning frustration eller konkurrencefordele?

Det er ikke ligegyldigt, om en ledelse ser sig selv som forandringsparat eller forandringsskabende. Mens den ’parate’ leder er afventende og passiv, er den forandringsskabende konstant nysgerrig i forhold til nye muligheder.

Når en ny lov vedtages, er der altid forudsigelige muligheder og konsekvenser forbundet med vedtagelsen. Derudover ses det i nogle tilfælde, at der som led i den nye lov er indbygget en form for finansiering – det være sig i form af skat eller andre incitamenter til at understøtte de ændringer, som lovgivningen er tænkt at skulle afføde.

Lige nu befinder vi os i en tid, hvor vi berettiget kan forvente, at digitalisering og disruption i den grad vil afføde behov for ny lovgivning på en lang række områder. Det være sig inden for deleøkonomi, digitale forretningsmodeller og en lang række andre områder. Vi har kun set toppen af isbjerget med tilfælde som Uber og Airbnb.

Som virksomhed, nystartet eller etableret, ligger der store forretningsmuligheder gemt her. Nye love er nemlig en oplagt mulighed for at give sig selv og sin virksomhed fordele i forhold til konkurrenterne, hvis man forstår at analysere lovens konsekvenser og se muligheder i den. Når vi taler innovation og forretningsudvikling, er lovgivning et område, der ofte undervurderes, dels fordi det kan synes tungt og komplekst, og dels fordi det ikke er noget, man kan styre eller forudsige. Og så alligevel.

Uanset hvilken politisk eller filosofisk overbevisning man måtte have, er det en sikker trend, at der kommer til at være mere lovgivning i fremtiden inden for disse områder – ikke mindre. Spørgsmålet er så, om man reagerer på dette i form af frustration eller ser det som en mulighed for forretningsudvikling?

Jeg møder alt for mange virksomheder og ledere, der har et negativt forhold til ny lovgivning, fordi de grundlæggende mener, at det begrænser dem. Når en ny lov bliver gennemført, kigger de derfor ofte på de ting, de ikke bryder sig om, og listen er typisk lang.

Hvad med i stedet at vælge en mere konstruktiv tilgang til lovgivningsområdet? Hvad med at tænke proaktivt og i stedet kigge på de forretningsmuligheder, det kunne åbne op for?

Forudseende innovation

Lad mig dele et eksempel fra USA for at illustrere pointen og potentialet.

Da det amerikanske landbrugsministerium i 2013 tillod amerikanske kyllingeproducenter at sende deres kyllinger til Kina for at blive forarbejdet, skete det på en måde, hvor man tillod dette uden at tage højde for mærkningen af kyllingerne, når de vendte tilbage til USA og skulle sælges i amerikanske butikker.

Havde branchen været forudseende, hvilket den ikke var, så havde det været relativt nemt at forudsige de bekymringer i forhold til kvalitet, renlighed og fødevaresikkerhed, som den manglende mærkning ville medføre blandt amerikanske forbrugere. Ikke desto mindre var ganske få amerikanske fødevareproducenter proaktive i den forstand, at de eksempelvis begyndte at markedsføre sikkerheden og renligheden af deres egne produkter – eller alternativt begyndte at satse hårdere på alternativer til fjerkræ, såsom oksekød, svinekød eller fisk.

Hvis man som producent af udstyr, der skal øge fødevaresikkerheden, havde været proaktiv og forudseende på det tidspunkt, havde man formentlig satset hårdere på markedsføringen over for fødevareproducenter og lagt vægt på mulighederne for at forarbejde kyllingerne lokalt i stedet for at sende dem til Kina, for derigennem at tilbyde forbrugerne et højkvalitetsprodukt med større fødevaresikkerhed, som de kunne være trygge ved.

Men hverken forud for vedtagelsen eller i ugerne op til selve afstemningen skete der ret meget. Først da loven endelig var vedtaget, begyndte de forskellige aktører at reagere og innovere, men på det tidspunkt gjorde de det alle stort set på samme tid, og konkurrencefordelene var derfor begrænsede for det enkelte selskab.

Jeg plejer at kalde forskellen på disse to strategier for forandringsparat versus forandringsskabende. Hvor forandringsparat længe har været et misforstået buzzword inden for ledelse og innovation, fordi det at være ’parat’ er en passiv og afventende tilstand, så er forandringsskabende ledelse en konstant, aktiv tilstand og nysgerrighed i forhold til muligheder. Man kan også kalde det forudseende innovation, og det forudsætter en tankegang, hvor man f.eks., hver gang der annonceres ny lovgivning på et relevant område, ser dette som en mulighed frem for en begrænsning.

Med en sådan tilgang er en virksomhed allerede ét skridt foran konkurrenterne. Den amerikanske trend-ekspert Daniel Burrus har formuleret det således:

”A problem is only an opportunity, if you see it, before you have it.”

Så hvilken kommende lovgivning skal afføde jeres næste forretningseventyr?

Forrige artikel Gamle konsulenter med nye paroler Næste artikel Den gode, den onde og den ligegyldige samtalekultur

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.