Slå et slag for fair handel

Selv om vi er kommet langt med fair handel, er der stadig et stort behov for at gøre global handel mere fair. I denne uge løber World Fairtrade Challenge af stablen. Målet er at få så mange som muligt til at slå et slag for fair handel.

Det behøver ikke nødvendigvis at koste mange penge eller megen tid at støtte en god sag. Det kan i lige så høj grad handle om at gøre opmærksom på de valg, man i forvejen foretager i sin hverdag. Som eksempelvis at vælge Fairtrade og være med til at forandre verden – et indkøb ad gangen.

Valget af Fairtrade og dermed støtte til en mere fair handel i verden kan vi alle være med til gøre en ekstra indsats for i denne uge, hvor World Fairtrade Challenge foregår. Målet med kampagnen er at slå et slag for fair handel over hele verden på samme tid. For selv om Fairtrade har eksisteret i 30 år, og andelen af varer, der bliver handlet på Fairtrade-vilkår, stiger, er der stadig et stort behov for, at global handel bliver mere fair.

Indtil videre er forbrugere fra mere end 20 lande med i kampagnen: blandt andet her fra Danmark, vores nordiske nabolande, USA, Australien og Sydafrika. Du kan også være med. Det eneste, du skal gøre, er at spise eller drikke et Fairtrade-produkt – eller byde andre på fair lækkerier fra den 8. til den 14. maj – og så registrere din indsats på fairtradechallenge.org.

Foreløbig har knap en million mennesker, heraf ca. 40.000 danskere, meldt sig som deltagere. Og jo flere vi er, desto højere kan vi råbe, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande fortjener en fair handel.

Politikere må på banen

Men uanset hvor højt vi som forbrugere råber, er det ikke nok til at gøre global handel mere fair. Hvis det skal ske, kræver det også handling på andre niveauer – særligt det politiske. Derfor har jeg sammen med Mette Boye, der er direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel, skrevet til politikere fra samtlige partier i denne uge. Desuden har vi været forbi med et ’fair handel’-kit.

Vores opfordring til politikerne er klar: Tag et skridt i retning mod en mere fair verden.

Det kan de blandt andet gøre ved at kigge de offentlige indkøb efter i sømmene. Den offentlige sektor køber varer og serviceydelser for godt 300 milliarder kr. årligt. Netop fordi den offentlige sektor er så stor en indkøber, har politikerne et ekstra stort ansvar for at sikre, at offentlige indkøb respekterer grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder.

En af måderne, de kan få det til at ske på, er at gå efter certificeringsordninger. Tilbage i 2016 pegede en analyse fra researchcenteret Danwatch f.eks. på, at kun ca. én procent af regionernes kaffeindkøb er etisk certificeret. Det tal skal selvsagt stige – og gerne med politisk opbakning.

Lande, som vi herhjemme ofte sammenligner os med, har allerede lagt sig i spidsen på dette område. I januar vedtog Norge en lov om, at der ved offentlige indkøb skal tages højde for risiko for brud på menneskerettigheder. I Storbritannien, Frankrig og allersenest Holland er politiske tiltag for en mere fair handel også kommet på dagsordenen. Og blevet vedtaget. Hvor ville det klæde Danmark at komme med på den vogn.

Odense viser vejen

Der er allerede gode takter rundt om i landet. Særligt demonstrer Odense Kommune, som er Fairtrade By, at det kan lade sig gøre at implementere fair indkøbspraksisser på kommunalt niveau. Etisk kaffe udgør omkring 60 pct. af kommunens samlede indkøb, og der bliver udelukkende serveret certificeret kaffe på kommunens rådhus.

Selv om bønderne og arbejderne i nogle af verdens fattigste lande er langt væk fra os målt i kilometer, er måden, vi kan forandre deres verden på, inden for vores rækkevidde. Med indkøbskurven, pungen og kreditkortet kan man slå hårdt for fair handel.

De, der forandrer verden, er dem, der handler. Vil du være med?

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu