Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere

Der er kæmpeinvesteringer på vej for TDC, og der vil ikke være penge nok til MTG i første omgang. Nu er det vigtigste at investere i 5G-infrastrukturen. Det er ikke sikkert, at Pernille Erenbjerg vil fortsætte.

TDC har i de sidste dage været en tur i centrifugen, hvor der er blevet vendt og op ned på ejerforhold og strategi i flere omgange.

Det er sjældent, at der sker så meget med en af Danmarks store virksomheder på så kort tid. De store vindere er aktionærerne, der har fået et godt tilbud, som det er svært at sige nej til; 50,25 kroner pr. aktie er bedre end en fusion med MTG, hvor afkastet ikke er sikkert. Det er pengene fra ATP, PKA, PFA og Macquarie derimod.

At netop det firkløver vælger at købe TDC, er ikke nogen overraskelse. Pensionskassernes investeringer er langsigtede, og de er ikke afhængige af kortsigtede kursudsving, som vi har set de seneste dage på aktiemarkederne over det meste af verden. Den australske investeringsbank vil eje halvdelen af TDC og de øvrige deler resten.

Lige nu er der en stor skygge over de fleste teleselskaber. Der lurer kæmpeinvesteringer i 5G-teknologien, der efter 2020 gradvist vil afløse 4G-teknologien, som stadig er i vækst.

Ironisk nok er der netop udarbejdet et notat af National Security Council i USA på vegne af White House, der peger på, at det skal være en regeringsopgave at drive det kommende 5G-mobile netværk. Det er først og fremmest et ønske om at sikre mod kinesernes adgang til nettet. Spørgsmålet bliver derfor, om det bliver en tilbagevenden til gamle dage, hvor teleselskaberne levede et mere tilbagetrukket liv end i dag.

Udover de sikkerhedsmæssige og konkurrencemæssige aspekter vil et 5G mobilnet være meget dyrere end det nuværende 4G net. Der er brug for mange flere basisstationer og antenner. Brancheeksperter peger på, at 5G når til Danmark i 2020, men det er myndighederne, der bestemmer, hvornår de frekvenser, der er brug for, bliver frigivet.

Lige nu ser verden en forsmag på 5G’s, da det største sydkoreanske Teleselskab, KT, tester teknologien i forbindelse med vinterolympiaden. Når 5G-nettet er en kendsgerning, vil det betyde, at den mobile internethastighed bliver 100 gange hurtigere end det nuværende 4G net.

En HD-film kan derfor downloades på mobiltelefonen via det trådløse mobilnet på få sekunder. I dag tager den slags knap en time. Der bliver brug for det. I takt med at Internet of Things bliver mere og mere udbredt, er det ikke længere et spørgsmål om bekvemmelighed, men det er en nødvendighed.

At få en saltvandsindsprøjtning i form af ejere, der i første omgang har fokus på infrastrukturen, er klogt. Konsortiet har været undervejs i halvandet år, og det er først nu, at det er blevet alvor. Desværre nåede den administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, og bestyrelsen at komme først med forslaget om købet af MTG. Et modigt strategisk initiativ som grundlæggende ændrer på TDC’s forretningsmodel.

I stedet for at foretage en baglæns integration holder man sig nu til at skære forretningen til og får foretaget de investeringer, som er nødvendige for at fremtidssikre TDC: Man kan sige, at nu tager man et skridt tilbage og sikrer, at fundamentet kan bære senere udvidelser af forretningen. Det kan derfor betyde, at MTG-fusionen bliver genoplivet på et senere tidspunkt.

Australske penge

Den australske investeringsbank, Macquarie, er en fremragende partner for de tre danske pensionskasser, da de i forvejen er verdens største ejer af infrastruktur. De ejer således veje, havne og forsyningsselskaber over det meste af verden.

Det betyder, at de tre danske pensionskasser får adgang til viden og indsigt i verdensklasse. Macquarie er godt kendt med danske forhold, da de indtil efteråret var en af storaktionærer i Københavns Lufthavn. De solgte deres andel til ATP og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan.

I sidste uge solgte aktionærerne ud af deres aktier, da de havde sat næsen op efter et salg til et større teleselskab. I løbet af mandagen kom det frem, at der havde været drøftelser med Telia, men de forhandlinger blev lukket hurtigt. Til gengæld blev buddet fra ATP, PKA, PFA og Macquarie hævet.

Det er svært at få et ordentligt afkast for pensionsselskaberne. Derfor bliver de tvunget til alternative investeringer. Det har PensionDanmark været en af forkæmperne for. De overtog flere af guldfuglene fra DONG, og de sidder på Langelinie i København og investerer milliarder i infrastruktur og vindmøller. På den baggrund er det ikke overraskende med en investering i fællesskab.

Den pæne udlægning er, at TDC er en meget langsigtet investering. Men det vil ikke være utænkeligt, at det her opkøb kan være en udtryk for en ny investeringsstrategi for Macquarie, hvor de i endnu højere grad vil gå ind i teleselskaber og fusionere dem.

Investeringsbanken Macquarie er en australsk udgave af Goldman Sachs, og de er kendt for at give meget høje lønninger og bonus til ledende medarbejdere. Derfor er de kendt under navnet “Millionærfabrikken”.

Hvad med Pernille Erenbjerg?

Lige nu er presset voldsomt på Pernille Erenbjerg. Hun var den, som stod i forreste række og skulle forklare om, hvorfor købet af MTG var en god ide. Det bliver afgørende nu, om hun kan rejse sig efter det nederlag, det uomtvisteligt har været. Det kræver en opbakning fra andre end bestyrelsen. Ikke mindst fra den australske majoritetsaktionær, som kommer til at sætte andre krav til den daglige ledelse, end hun har oplevet tidligere.

Et andet spørgsmål er, om hun vil påtage sig den hårde opgave, det bliver at stå i spidsen for et teleselskab, hvor infrastrukturen bliver den primære forretning og ikke en bred virksomhed, der står på flere forretningsmæssige ben.

Forrige artikel Pandora: Fortsæt gennem flammerne Pandora: Fortsæt gennem flammerne Næste artikel Sæt politisk fokus på energirenovering Sæt politisk fokus på energirenovering
Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har siden 2013 ført en skånselsløs kamp mod sin gamle politiske mentor og islamistiske allierede, Fethullah Gülen. Mandag Morgens europaredaktør giver her et overblik og en forklaring på de to politikeres ærkefjendskab.

Europa hænger på autoritær Erdogan

Europa hænger på autoritær Erdogan

Præsident Erdogan krænker menneskerettigheder og ytringsfrihed og afvikler skridt for skridt demokratiet i Tyrkiet. Alligevel tager EU med fløjlshandsker på det store naboland, der på EU’s regning har over 3,5 mio. syriske flygtninge boende.

Whistleblowerens bedste ven under anklage

Whistleblowerens bedste ven under anklage

KOMMENTAR: Hvis en retsstat vælger at gå efter undersøgende journalister, der bærer whistlebloweres væsentlige afsløringer af svindel og magtmisbrug videre, så lukker man ikke alene munden på pressen men også på de whistleblowere, der ikke har andre steder at gå hen.

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.