Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere

Der er kæmpeinvesteringer på vej for TDC, og der vil ikke være penge nok til MTG i første omgang. Nu er det vigtigste at investere i 5G-infrastrukturen. Det er ikke sikkert, at Pernille Erenbjerg vil fortsætte.

TDC har i de sidste dage været en tur i centrifugen, hvor der er blevet vendt og op ned på ejerforhold og strategi i flere omgange.

Det er sjældent, at der sker så meget med en af Danmarks store virksomheder på så kort tid. De store vindere er aktionærerne, der har fået et godt tilbud, som det er svært at sige nej til; 50,25 kroner pr. aktie er bedre end en fusion med MTG, hvor afkastet ikke er sikkert. Det er pengene fra ATP, PKA, PFA og Macquarie derimod.

At netop det firkløver vælger at købe TDC, er ikke nogen overraskelse. Pensionskassernes investeringer er langsigtede, og de er ikke afhængige af kortsigtede kursudsving, som vi har set de seneste dage på aktiemarkederne over det meste af verden. Den australske investeringsbank vil eje halvdelen af TDC og de øvrige deler resten.

Lige nu er der en stor skygge over de fleste teleselskaber. Der lurer kæmpeinvesteringer i 5G-teknologien, der efter 2020 gradvist vil afløse 4G-teknologien, som stadig er i vækst.

Ironisk nok er der netop udarbejdet et notat af National Security Council i USA på vegne af White House, der peger på, at det skal være en regeringsopgave at drive det kommende 5G-mobile netværk. Det er først og fremmest et ønske om at sikre mod kinesernes adgang til nettet. Spørgsmålet bliver derfor, om det bliver en tilbagevenden til gamle dage, hvor teleselskaberne levede et mere tilbagetrukket liv end i dag.

Udover de sikkerhedsmæssige og konkurrencemæssige aspekter vil et 5G mobilnet være meget dyrere end det nuværende 4G net. Der er brug for mange flere basisstationer og antenner. Brancheeksperter peger på, at 5G når til Danmark i 2020, men det er myndighederne, der bestemmer, hvornår de frekvenser, der er brug for, bliver frigivet.

Lige nu ser verden en forsmag på 5G’s, da det største sydkoreanske Teleselskab, KT, tester teknologien i forbindelse med vinterolympiaden. Når 5G-nettet er en kendsgerning, vil det betyde, at den mobile internethastighed bliver 100 gange hurtigere end det nuværende 4G net.

En HD-film kan derfor downloades på mobiltelefonen via det trådløse mobilnet på få sekunder. I dag tager den slags knap en time. Der bliver brug for det. I takt med at Internet of Things bliver mere og mere udbredt, er det ikke længere et spørgsmål om bekvemmelighed, men det er en nødvendighed.

At få en saltvandsindsprøjtning i form af ejere, der i første omgang har fokus på infrastrukturen, er klogt. Konsortiet har været undervejs i halvandet år, og det er først nu, at det er blevet alvor. Desværre nåede den administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, og bestyrelsen at komme først med forslaget om købet af MTG. Et modigt strategisk initiativ som grundlæggende ændrer på TDC’s forretningsmodel.

I stedet for at foretage en baglæns integration holder man sig nu til at skære forretningen til og får foretaget de investeringer, som er nødvendige for at fremtidssikre TDC: Man kan sige, at nu tager man et skridt tilbage og sikrer, at fundamentet kan bære senere udvidelser af forretningen. Det kan derfor betyde, at MTG-fusionen bliver genoplivet på et senere tidspunkt.

Australske penge

Den australske investeringsbank, Macquarie, er en fremragende partner for de tre danske pensionskasser, da de i forvejen er verdens største ejer af infrastruktur. De ejer således veje, havne og forsyningsselskaber over det meste af verden.

Det betyder, at de tre danske pensionskasser får adgang til viden og indsigt i verdensklasse. Macquarie er godt kendt med danske forhold, da de indtil efteråret var en af storaktionærer i Københavns Lufthavn. De solgte deres andel til ATP og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan.

I sidste uge solgte aktionærerne ud af deres aktier, da de havde sat næsen op efter et salg til et større teleselskab. I løbet af mandagen kom det frem, at der havde været drøftelser med Telia, men de forhandlinger blev lukket hurtigt. Til gengæld blev buddet fra ATP, PKA, PFA og Macquarie hævet.

Det er svært at få et ordentligt afkast for pensionsselskaberne. Derfor bliver de tvunget til alternative investeringer. Det har PensionDanmark været en af forkæmperne for. De overtog flere af guldfuglene fra DONG, og de sidder på Langelinie i København og investerer milliarder i infrastruktur og vindmøller. På den baggrund er det ikke overraskende med en investering i fællesskab.

Den pæne udlægning er, at TDC er en meget langsigtet investering. Men det vil ikke være utænkeligt, at det her opkøb kan være en udtryk for en ny investeringsstrategi for Macquarie, hvor de i endnu højere grad vil gå ind i teleselskaber og fusionere dem.

Investeringsbanken Macquarie er en australsk udgave af Goldman Sachs, og de er kendt for at give meget høje lønninger og bonus til ledende medarbejdere. Derfor er de kendt under navnet “Millionærfabrikken”.

Hvad med Pernille Erenbjerg?

Lige nu er presset voldsomt på Pernille Erenbjerg. Hun var den, som stod i forreste række og skulle forklare om, hvorfor købet af MTG var en god ide. Det bliver afgørende nu, om hun kan rejse sig efter det nederlag, det uomtvisteligt har været. Det kræver en opbakning fra andre end bestyrelsen. Ikke mindst fra den australske majoritetsaktionær, som kommer til at sætte andre krav til den daglige ledelse, end hun har oplevet tidligere.

Et andet spørgsmål er, om hun vil påtage sig den hårde opgave, det bliver at stå i spidsen for et teleselskab, hvor infrastrukturen bliver den primære forretning og ikke en bred virksomhed, der står på flere forretningsmæssige ben.

Forrige artikel Pandora: Fortsæt gennem flammerne Pandora: Fortsæt gennem flammerne Næste artikel Sæt politisk fokus på energirenovering Sæt politisk fokus på energirenovering