Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere

Der er kæmpeinvesteringer på vej for TDC, og der vil ikke være penge nok til MTG i første omgang. Nu er det vigtigste at investere i 5G-infrastrukturen. Det er ikke sikkert, at Pernille Erenbjerg vil fortsætte.

TDC har i de sidste dage været en tur i centrifugen, hvor der er blevet vendt og op ned på ejerforhold og strategi i flere omgange.

Det er sjældent, at der sker så meget med en af Danmarks store virksomheder på så kort tid. De store vindere er aktionærerne, der har fået et godt tilbud, som det er svært at sige nej til; 50,25 kroner pr. aktie er bedre end en fusion med MTG, hvor afkastet ikke er sikkert. Det er pengene fra ATP, PKA, PFA og Macquarie derimod.

At netop det firkløver vælger at købe TDC, er ikke nogen overraskelse. Pensionskassernes investeringer er langsigtede, og de er ikke afhængige af kortsigtede kursudsving, som vi har set de seneste dage på aktiemarkederne over det meste af verden. Den australske investeringsbank vil eje halvdelen af TDC og de øvrige deler resten.

Lige nu er der en stor skygge over de fleste teleselskaber. Der lurer kæmpeinvesteringer i 5G-teknologien, der efter 2020 gradvist vil afløse 4G-teknologien, som stadig er i vækst.

Ironisk nok er der netop udarbejdet et notat af National Security Council i USA på vegne af White House, der peger på, at det skal være en regeringsopgave at drive det kommende 5G-mobile netværk. Det er først og fremmest et ønske om at sikre mod kinesernes adgang til nettet. Spørgsmålet bliver derfor, om det bliver en tilbagevenden til gamle dage, hvor teleselskaberne levede et mere tilbagetrukket liv end i dag.

Udover de sikkerhedsmæssige og konkurrencemæssige aspekter vil et 5G mobilnet være meget dyrere end det nuværende 4G net. Der er brug for mange flere basisstationer og antenner. Brancheeksperter peger på, at 5G når til Danmark i 2020, men det er myndighederne, der bestemmer, hvornår de frekvenser, der er brug for, bliver frigivet.

Lige nu ser verden en forsmag på 5G’s, da det største sydkoreanske Teleselskab, KT, tester teknologien i forbindelse med vinterolympiaden. Når 5G-nettet er en kendsgerning, vil det betyde, at den mobile internethastighed bliver 100 gange hurtigere end det nuværende 4G net.

En HD-film kan derfor downloades på mobiltelefonen via det trådløse mobilnet på få sekunder. I dag tager den slags knap en time. Der bliver brug for det. I takt med at Internet of Things bliver mere og mere udbredt, er det ikke længere et spørgsmål om bekvemmelighed, men det er en nødvendighed.

At få en saltvandsindsprøjtning i form af ejere, der i første omgang har fokus på infrastrukturen, er klogt. Konsortiet har været undervejs i halvandet år, og det er først nu, at det er blevet alvor. Desværre nåede den administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, og bestyrelsen at komme først med forslaget om købet af MTG. Et modigt strategisk initiativ som grundlæggende ændrer på TDC’s forretningsmodel.

I stedet for at foretage en baglæns integration holder man sig nu til at skære forretningen til og får foretaget de investeringer, som er nødvendige for at fremtidssikre TDC: Man kan sige, at nu tager man et skridt tilbage og sikrer, at fundamentet kan bære senere udvidelser af forretningen. Det kan derfor betyde, at MTG-fusionen bliver genoplivet på et senere tidspunkt.

Australske penge

Den australske investeringsbank, Macquarie, er en fremragende partner for de tre danske pensionskasser, da de i forvejen er verdens største ejer af infrastruktur. De ejer således veje, havne og forsyningsselskaber over det meste af verden.

Det betyder, at de tre danske pensionskasser får adgang til viden og indsigt i verdensklasse. Macquarie er godt kendt med danske forhold, da de indtil efteråret var en af storaktionærer i Københavns Lufthavn. De solgte deres andel til ATP og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan.

I sidste uge solgte aktionærerne ud af deres aktier, da de havde sat næsen op efter et salg til et større teleselskab. I løbet af mandagen kom det frem, at der havde været drøftelser med Telia, men de forhandlinger blev lukket hurtigt. Til gengæld blev buddet fra ATP, PKA, PFA og Macquarie hævet.

Det er svært at få et ordentligt afkast for pensionsselskaberne. Derfor bliver de tvunget til alternative investeringer. Det har PensionDanmark været en af forkæmperne for. De overtog flere af guldfuglene fra DONG, og de sidder på Langelinie i København og investerer milliarder i infrastruktur og vindmøller. På den baggrund er det ikke overraskende med en investering i fællesskab.

Den pæne udlægning er, at TDC er en meget langsigtet investering. Men det vil ikke være utænkeligt, at det her opkøb kan være en udtryk for en ny investeringsstrategi for Macquarie, hvor de i endnu højere grad vil gå ind i teleselskaber og fusionere dem.

Investeringsbanken Macquarie er en australsk udgave af Goldman Sachs, og de er kendt for at give meget høje lønninger og bonus til ledende medarbejdere. Derfor er de kendt under navnet “Millionærfabrikken”.

Hvad med Pernille Erenbjerg?

Lige nu er presset voldsomt på Pernille Erenbjerg. Hun var den, som stod i forreste række og skulle forklare om, hvorfor købet af MTG var en god ide. Det bliver afgørende nu, om hun kan rejse sig efter det nederlag, det uomtvisteligt har været. Det kræver en opbakning fra andre end bestyrelsen. Ikke mindst fra den australske majoritetsaktionær, som kommer til at sætte andre krav til den daglige ledelse, end hun har oplevet tidligere.

Et andet spørgsmål er, om hun vil påtage sig den hårde opgave, det bliver at stå i spidsen for et teleselskab, hvor infrastrukturen bliver den primære forretning og ikke en bred virksomhed, der står på flere forretningsmæssige ben.

Forrige artikel Pandora: Fortsæt gennem flammerne Pandora: Fortsæt gennem flammerne Næste artikel Sæt politisk fokus på energirenovering Sæt politisk fokus på energirenovering

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

SOMMERLÆSNING: Dansk ballets guldfugl, Nikolaj Hübbe, er flasket op med perfektion og lever i naturlig symbiose med det. Men hvor der er højt at flyve, er der dybt at falde. Ja, ja. Det er en kliché, men den slags har det med at have en antydning af sandhed i sig. Det gælder også i tilfældet Nikolaj Hübbe. Læs interviewet med ham, der var det fjerde i min serie af 'Uperfekte Interview', hvor jeg satte fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der gennemsyrer vores samfund. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Ministerdebutanter får nøgleroller

Ministerdebutanter får nøgleroller

ANALYSE: De er relativt unge, de er visionære, og de er alle forfattere til en stribe opsigtsvækkende debatbøger, der har været med til at definere Socialdemokratiets nye profil. Mandag Morgen sætter spot på fem ministerdebutanter i Mette Frederiksens nye regering, som vil være med til at afgøre, om regeringen bliver en succes eller fiasko hos vælgerne.

Mette Frederiksens store tillidsreform

Mette Frederiksens store tillidsreform

ANALYSE: Der er slået skår i samfundskontrakten, mener den nye S-regering og dens støttepartier. En stor reform skal derfor blandt andet styrke tilliden til politikere og medier, genopbygge tilliden til Skat og mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Men tilliden til den nye regering selv kan blive påvirket af anklager om løftebrud i forhold til udlændinge og nedslidte.

Her er rammerne for den nye S-regering

Her er rammerne for den nye S-regering

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om et fælles aftalepapir, der baner vejen for en socialdemokratisk mindretalsregering. Læs aftalen her.

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.