Store investeringer i 5G presser TDC til nye ejere

Der er kæmpeinvesteringer på vej for TDC, og der vil ikke være penge nok til MTG i første omgang. Nu er det vigtigste at investere i 5G-infrastrukturen. Det er ikke sikkert, at Pernille Erenbjerg vil fortsætte.

TDC har i de sidste dage været en tur i centrifugen, hvor der er blevet vendt og op ned på ejerforhold og strategi i flere omgange.

Det er sjældent, at der sker så meget med en af Danmarks store virksomheder på så kort tid. De store vindere er aktionærerne, der har fået et godt tilbud, som det er svært at sige nej til; 50,25 kroner pr. aktie er bedre end en fusion med MTG, hvor afkastet ikke er sikkert. Det er pengene fra ATP, PKA, PFA og Macquarie derimod.

At netop det firkløver vælger at købe TDC, er ikke nogen overraskelse. Pensionskassernes investeringer er langsigtede, og de er ikke afhængige af kortsigtede kursudsving, som vi har set de seneste dage på aktiemarkederne over det meste af verden. Den australske investeringsbank vil eje halvdelen af TDC og de øvrige deler resten.

Lige nu er der en stor skygge over de fleste teleselskaber. Der lurer kæmpeinvesteringer i 5G-teknologien, der efter 2020 gradvist vil afløse 4G-teknologien, som stadig er i vækst.

Ironisk nok er der netop udarbejdet et notat af National Security Council i USA på vegne af White House, der peger på, at det skal være en regeringsopgave at drive det kommende 5G-mobile netværk. Det er først og fremmest et ønske om at sikre mod kinesernes adgang til nettet. Spørgsmålet bliver derfor, om det bliver en tilbagevenden til gamle dage, hvor teleselskaberne levede et mere tilbagetrukket liv end i dag.

Udover de sikkerhedsmæssige og konkurrencemæssige aspekter vil et 5G mobilnet være meget dyrere end det nuværende 4G net. Der er brug for mange flere basisstationer og antenner. Brancheeksperter peger på, at 5G når til Danmark i 2020, men det er myndighederne, der bestemmer, hvornår de frekvenser, der er brug for, bliver frigivet.

Lige nu ser verden en forsmag på 5G’s, da det største sydkoreanske Teleselskab, KT, tester teknologien i forbindelse med vinterolympiaden. Når 5G-nettet er en kendsgerning, vil det betyde, at den mobile internethastighed bliver 100 gange hurtigere end det nuværende 4G net.

En HD-film kan derfor downloades på mobiltelefonen via det trådløse mobilnet på få sekunder. I dag tager den slags knap en time. Der bliver brug for det. I takt med at Internet of Things bliver mere og mere udbredt, er det ikke længere et spørgsmål om bekvemmelighed, men det er en nødvendighed.

At få en saltvandsindsprøjtning i form af ejere, der i første omgang har fokus på infrastrukturen, er klogt. Konsortiet har været undervejs i halvandet år, og det er først nu, at det er blevet alvor. Desværre nåede den administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, og bestyrelsen at komme først med forslaget om købet af MTG. Et modigt strategisk initiativ som grundlæggende ændrer på TDC’s forretningsmodel.

I stedet for at foretage en baglæns integration holder man sig nu til at skære forretningen til og får foretaget de investeringer, som er nødvendige for at fremtidssikre TDC: Man kan sige, at nu tager man et skridt tilbage og sikrer, at fundamentet kan bære senere udvidelser af forretningen. Det kan derfor betyde, at MTG-fusionen bliver genoplivet på et senere tidspunkt.

Australske penge

Den australske investeringsbank, Macquarie, er en fremragende partner for de tre danske pensionskasser, da de i forvejen er verdens største ejer af infrastruktur. De ejer således veje, havne og forsyningsselskaber over det meste af verden.

Det betyder, at de tre danske pensionskasser får adgang til viden og indsigt i verdensklasse. Macquarie er godt kendt med danske forhold, da de indtil efteråret var en af storaktionærer i Københavns Lufthavn. De solgte deres andel til ATP og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan.

I sidste uge solgte aktionærerne ud af deres aktier, da de havde sat næsen op efter et salg til et større teleselskab. I løbet af mandagen kom det frem, at der havde været drøftelser med Telia, men de forhandlinger blev lukket hurtigt. Til gengæld blev buddet fra ATP, PKA, PFA og Macquarie hævet.

Det er svært at få et ordentligt afkast for pensionsselskaberne. Derfor bliver de tvunget til alternative investeringer. Det har PensionDanmark været en af forkæmperne for. De overtog flere af guldfuglene fra DONG, og de sidder på Langelinie i København og investerer milliarder i infrastruktur og vindmøller. På den baggrund er det ikke overraskende med en investering i fællesskab.

Den pæne udlægning er, at TDC er en meget langsigtet investering. Men det vil ikke være utænkeligt, at det her opkøb kan være en udtryk for en ny investeringsstrategi for Macquarie, hvor de i endnu højere grad vil gå ind i teleselskaber og fusionere dem.

Investeringsbanken Macquarie er en australsk udgave af Goldman Sachs, og de er kendt for at give meget høje lønninger og bonus til ledende medarbejdere. Derfor er de kendt under navnet “Millionærfabrikken”.

Hvad med Pernille Erenbjerg?

Lige nu er presset voldsomt på Pernille Erenbjerg. Hun var den, som stod i forreste række og skulle forklare om, hvorfor købet af MTG var en god ide. Det bliver afgørende nu, om hun kan rejse sig efter det nederlag, det uomtvisteligt har været. Det kræver en opbakning fra andre end bestyrelsen. Ikke mindst fra den australske majoritetsaktionær, som kommer til at sætte andre krav til den daglige ledelse, end hun har oplevet tidligere.

Et andet spørgsmål er, om hun vil påtage sig den hårde opgave, det bliver at stå i spidsen for et teleselskab, hvor infrastrukturen bliver den primære forretning og ikke en bred virksomhed, der står på flere forretningsmæssige ben.

Forrige artikel Pandora: Fortsæt gennem flammerne Pandora: Fortsæt gennem flammerne Næste artikel Sæt politisk fokus på energirenovering Sæt politisk fokus på energirenovering

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.