Historien i tal

Store kommunale forskelle i iværksætteri

Der er store forskelle i udbredelse af nye firmaer mellem bykommuner og kommuner i land- og yderområderne. Og der er lige så stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på at understøtte innovation og erhvervsstøtte.

Der er store forskelle i den geografiske udbredelse af nye firmaer, viser en kortlægning, som Danmarks Statistik har lavet. Analysen har særligt fokus på forskelle mellem bykommuner og kommuner i land- og yderområderne.

Undersøgelsen konstaterer blandt andet, at der i 2015 blev etableret 30.000 nye firmaer med knap 10.000 fuldtidsansatte. Det svarer til, at der blev oprettet omkring 8 nye firmaer pr. 1.000 indbygger mellem 16 og 64 år. Generelt etableres der flest nye firmaer i bykommunerne, hvor antallet af nye firmaer pr. 1.000 indbyggere i den erhvervsaktive alder er 9,5 i gennemsnit.

Der etableres generelt flere nye firmaer i bykommunerne og færrest i yder- og landkommunerne. I fx Gentofte og København blev der oprettet henholdsvis 16 og 12 firmaer pr. 1.000 indbygger mellem 16 og 64 år. I den anden ende ligger Lolland, Nyborg og Sønderborg med omkring 5 nye firmaer pr. 1.000 indbygger i den erhvervsaktive alder. 

Blandt de nye firmaer i 2010, der fortsat eksisterede efter fem år, havde 15 pct. flyttet deres hovedsæde til en anden kommune. Der er en tendens til, at virksomheder i bykommunerne i højere grad flytter på tværs af kommunegrænser, hvilket særligt ses i hovedstadsområdet. 

Der er også stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på erhvervsservice og iværksætteri. Der er en tendens til, at udgifterne er relativt høje i yderkommunerne og forholdsvise lave i bykommunerne.

I 2015 brugte kommunerne omkring 425 mio. kr. på erhvervsservice og på at fremme iværksætteri. Generelt er udgifterne pr. indbygger mellem 16 og 64 år relativt høje i yderkommunerne og forholdsvise lave i bykommunerne.

Du kan læse mere om Danmarks Statistiks kortlægning i denne rapport.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu