Svend Larsen anbefaler

KULTURANBEFALING Direktør for Det Kgl. Bibliotek Svend Larsen er gået på jagt i litteraturen efter et svar på, hvordan man som en ældre mand håndterer #MeToo. Og så har han genbesøgt udstillingen, der husker os på, at fysiske ting er vigtige for os, selv om livet bliver mere og mere digitalt.

Jeg bliver simpelthen nødt til at anbefale Det Kgl. Biblioteks udstilling ’Stranger Than Kindness’. Den har jeg set endnu en gang. Udstillingen fortæller om den australske forfatter, sangskriver og musiker Nick Caves udvikling som menneske og kunstner. Som besøgende kommer man ind i et univers af lyd, billeder og ting og sager. Noget særligt ved udstillingen er, at man som besøgende må røre ved de ting, der ikke er under glas. Man kan tage ting op i hånden og betragte dem nærmere, og man kan kravle op ad stigen til Caves arbejdsrum i Berlin, som er rekonstrueret med mange af de oprindelige genstande (Cave må have et kæmpelager et sted!). Corona har gjort vores tilværelse endnu mere digital, og en tur i udstillingen minder om, at fysiske ting stadig er vigtige for os. Og at en udstilling som denne er åben, er en påmindelse om, at vi Danmark stadig har bevægelsesfrihed, selv med corona. 

Under opløbet til det amerikanske præsidentvalg udgav den amerikanske strygerkvartet Kronos Kvartetten et album kaldet ’Long Time Passing: Kronos Quartet and Friends Celebrate Pete Seeger’. Albummet er en hyldest til Pete Seeger, for hvem musik, politisk stillingtagen og fredelig aktivisme hang sammen. Med gode sangere får man strygerkvartettens version af velkendte sange som If I had a Hammer, Kisses Sweeter Than Wine, Wimoweh, den triste Where Have All the Flowers Gone og selvfølgelig We Shall Overcome. Kronos Kvartetten er kendt for dens indspilninger af ny klassisk musik, herunder musik skrevet til kvartetten af komponister som Philip Glass og Arvo Pärt. Men kvartetten er også kendt for at inddrage musikgenrer som jazz og folkemusik. Så Kronos Kvartetten er musikalske brobyggere, og brobyggere er der brug for. 

Login