Thorning fra Bruxelles: Klassekampen er død og begravet

Den danske klassekamp er død. Det var et af budskaberne fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i aftes til en udsøgt kreds af erhvervslobbyister, ambassadører og tidligere europæiske toppolitikere i Bruxelles.

Claus Kragh

I aftes deltog statsminister Helle Thorning-Schmidt ved en debatmiddag med godt 200 deltagere i den eksklusive klub Cercle Royal Gaulois i Bruxelles. Statsministeren, der i forbindelse med sit besøg i Washington i sidste uge blev kritiseret for kun at mødes med sine politiske venner, havde i går begivet sig ind i løvens hule. Bortset fra Italiens tidligere premierminister Giuliano Amato var Thorning kommet til højbords med borgerlige koryfæer som den tidligere belgiske premierminister Yves Leterme og den i europæiske industrikredse magtfulde belgiske baron Etienne Davignon.

Deutsche Banks cheflobbyist Dr. Ansgar Tietmeyer var den første spørger, der fik mikrofonen: ”En finansiel transaktionsskat i Europa vil gå ud over væksten og kreditten til virksomhederne, og derfor vil den føre til tab af arbejdspladser i Europa. Hvad mener det danske EU-formandskab om dette spørgsmål?” lød det fra Tietmeyer, der er ansvarlig for EU-spørgsmål i Deutsche Banks ledelse.

Statsministeren gentog, hvad hun tidligere har sagt: At den danske regering ikke har noget ideologisk problem med en skat på finansielle transaktioner, men at man på den anden side ”er bekymret for, hvilke konsekvenser en sådan skat til kunne få for vækst og beskæftigelse”.

Hollands tidligere finansminister, kristendemokraten Onno Ruding, der var vært i sin egenskab af bestyrelsesformand i tænketanken Centre for European Policy Studies i Bruxelles, noterede, at middagen ved årsmødet i tænketanken var sponseret af både danske arbejdsgivere og lønmodtagere i Dansk Industri og CO-industri. Altså også af lønmodtagerne.

Det er, som en deltager bemærkede, vist første gang, at en lønmodtagerorganisation har været med til at finansiere gallamiddagen i CEPS.

Men det er ikke så mærkeligt, når det drejer sig om Danmark, forklarede statsministeren, der slog fast, at ”klassekampen for længst er begravet i Danmark”.

”Vi bliver nødt til at føre en voksen dialog mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, hvis vi skal kunne gennemføre de reformer på arbejdsmarkedet, der er nødvendige for at bevare Europas sociale model,” sagde Thorning.

Philippe de Buck, generalsekretær i den europæiske arbejdsgiverorganisation BusinessEurope, var begejstret efter talen. ”Hun er en stærk kommunikator,” lød det fra belgieren, der ikke var bleg for at erkende, at det eneste danske ord, han kender, er ’flexicurity’.

Dette begreb, der som bekendt er vokset ud af den tætte dialog mellem danske lønmodtagere og arbejdsgivere, er blevet et veritabelt modefænomen i Bruxelles. I dag deltager Thorning i et trepartsmøde forud for selve topmødet, der som alle forårstopmøder har økonomien i centrum.

Thorning gjorde det klart, at Danmark gerne vil sætte væksten på dagsordenen, men at vejen går via strukturreformer, strukturreformer og atter strukturreformer. Samtidig slog hun endnu en gang et slag for det indre marked, som efter hendes opfattelse skal liberaliseres yderligere, hvis væksten i Europa skal drage nytte af det.

Daniel Gros, direktør i CEPS og en anerkendt økonomisk kommentator, ville vide, om de mange strukturreformer i Europa kun er et krav til de sydeuropæiske lande, eller om også et land som Tyskland skal presses ud i reformer, som eventuelt kunne styrke det indenlandske tyske forbrug. Her veg statsministeren tilbage for at kommentere situationen i tyskland, alt imens hun understregede, at strukturelle reformer så sandelig også er vigtige i nordeuropæiske lande som Danmark.

Til sidst fik statsministeren et drilsk spørgsmål fra tidligere DI-formand Hans Skov Christensen, der ville vide, om det danske formandskab har tænkt sig at styrke Europa-Parlamentet i en situation, hvor EU’s Ministerråd i stadigt højere grad har sat sig på magten i det europæiske samarbejde.

”Jeg sætter stor pris på Parlamentet. Og i den danske regering har vi den overbevisning, at vi skal tilbage til fællesskabsmetoden, sådan at vi respekterer institutionerne,” svarede Thorning med en kommentar, der dårligt kunne opfattes som andet end en mild kritik af Tysklands og Frankrigs måde at gennemtrumfe deres egen politiske vilje i det europæiske samarbejde.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu