Tryg-handel er kunstigt åndedræt til fagforeningerne

Det var Tryg, som rendte med sejren efter en budrunde om Alka. Det var især Gjensidige, som var med til at presse prisen, som endte på 8,2 mia. kroner. De mange penge giver fagforeningerne en meget værdsat indtægt.

Tryg er Danmarks største forsikringsselskab, og når de er sammensmeltet med Alka, vil markedsandelen runde tyve procent.

Ejerne bag Alka scorede kassen, og det er noget, som luner godt hos fagforeningerne i en tid, hvor antallet af medlemmer siver. Alka-guldægget kommer derfor til at give kunstigt åndedræt i en periode, hvor der er desperat brug for indtægter.

Det betyder, at en yderligere konsolidering i fagbevægelsen er blevet udskudt. Til gengæld bliver medlemmerne i første omgang forsikringskunder hos Tryg. Og til stigende præmier.

Den voldsomme pris for Alka skal betales. Uanset om koncernchef Morten Hübbe ved flere lejligheder har været ude med budskabet om, at kunderne ikke vil opleve præmiestigninger, så vil det ske på et eller andet tidspunkt.

Der er endvidere forventninger om en fusionsgevinst på 300 millioner kroner i løbet af de kommende år. Der vil være sammenlægninger af stabsfunktioner og bedre kapacitetsudnyttelse.

Umiddelbart vil det være en god idé, men et prismærke på den voldsomme side af otte milliarder kroner gør det svært at forrente. En udfordring er, at fusionsgevinsterne aftager efterhånden, som tiden går. Det haster derfor med at få taget de gevinster så hurtigt som muligt. 

Selvom Alka har en velfungerende teknologisk platform, så er det ikke et afgørende teknologisk forspring i forhold til Tryg. Det største aktiv i Alka er kundebasen og endnu flere data, således at man får mulighed for at udvikle endnu flere algoritmer til at udvikle en forretningsmodel, som er bedre end konkurrenternes.

Big data er en afgørende konkurrencefordel i branchen. I fremtiden er det ikke alene markedsandele, der er afgørende. Det bliver forsikringsselskabernes evne til at udlede mønstre af de store mængder data.

Alka forsvinder 

Spørgsmålet er, om Alka-navnet får lov til at leve videre. Da Danske Bank købte BG Bank/Bikuben var strategien, at den gamle identitet skulle leve videre. Det skete ikke.

Realkredit Danmark blev også opslugt af den bankgigant, og er i dag en meget mindre virksomhed med lige omkring 250 medarbejdere. Et ordentligt hug i forhold til dengang, der var mere end 1.000 medarbejdere. Derfor er det mest sandsynligt, at navnet Alka vil blive udfaset i løbet af en kort årrække. 

Lige nu gælder det om at holde ro blandt medarbejderne. Især de nye medarbejdere, der nu skal finde sig til rette i en ny organisation. Enhver overtagelse skaber altid usikkerhed i den overgang, der ikke skal fortsætte. Medarbejderne bliver utrygge i forhold til egen position og fremtid. Det kan give medarbejderflugt.

Den første indikation af, om Tryg har betalt for meget for Alka, kan aflæses i Alkas regnskab for 2017. Hvis det viser sig, at tallene er dårligere end de tidligere regnskaber, burde det udløse panderynken i Trygs hovedkvarter i Ballerup. 

Morten Hübbe har betalt alt for meget for Alka. I første omgang kommer aktionærerne til at mærke et sug i pengetanken. TryghedsGruppen ejer 60 procent af aktierne.

Fonde er normalt meget tålmodige ejere. Men de massive kapitaltilførsler til det kriseramte Falck betyder, at viljen til at vente alt for lang tid er mindre, end den normalt ville være. 

Derfor er der udsigt til faldende indtjening i 2018 og de kommende år, medmindre præmieindtægten bliver større, eller forretningsmodellen bliver ændret til at være mere effektiv end tidligere. 

Morten Hübbes fremtid

Morten Hübbe har været koncernchef siden 2011, hvor han overtog roret efter Stine Bosse. Han er 46 år gammel, og derfor vil det være meget sandsynligt, at han vil søge nye karriereveje inden alt for mange år. Også fordi arbejdsgiveren har heddet Tryg siden 2002. Derfor vil hans store projekt være at overbevise bestyrelsen i Tryg og TryghedsGruppen om, at investeringen i Alka har været en god investering.

Hvis ikke det lykkes, vil hammeren falde hårdt, og Morten Hübbe vil være fortid. Hvis det går godt, og resultaterne vokser, vil det også være et godt tidspunkt at forlade virksomheden på. En succes er altid det bedste udgangspunkt for et nyt job,

Alka-kunderne vil være meget opmærksomme på udviklingen i deres betingelser. Hvis de oplever, at betingelserne bliver dårligere end dengang, de var ejet af fagforeningerne, så er omkostningerne ved at skifte fra et forsikringsselskab til et andet meget små. Derfor vil Alka få lov til at fortsætte med selvstændig profil i en kort årrække, før Alka-navnet forsvinder. Noget, som er sket for stort set alle de kooperative virksomheder.

Kunderne hos Alka har været forkælede. Kunderne har fået gode priser. Det er især, fordi fagforeningerne har været meget langmodige ejere, uden der blev sat krav til selskabet.

Det kan blive en brat opvågning for ledelsen at blive stillet overfor nye spilleregler. Også kulturelt er der udsigt til store justeringer. Tryg er et firma, hvor man lægger vægt på ordentlighed.

Sådan er det også hos Alka, men det er mere en fandenivoldsk kultur, der hersker. Det kan kunderne godt lide. Deres kundetilfredshed er blandt de højeste i branchen.

Det afgørende spørgsmål bliver, hvordan den pæne regnearkskultur fra Tryg får absorberet Alkas mere direkte facon.

Forrige artikel B&O: Lillebror vil overhale storebror B&O: Lillebror vil overhale storebror Næste artikel Det er tid til en modfortælling om den offentlige leder Det er tid til en modfortælling om den offentlige leder
Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

En ny supermillionærskat og fire andre forslag fra Socialdemokratiet skal skaffe 3 mia. kroner ekstra til velfærdsforbedringer. Men selv med de ekstra penge er der ikke plads til de store forbedringer af velfærden, lyder vurderingen fra eksperter.