Unge er fremtidens superhelte

Unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

”Danske unge har stadig verdensrekorden i fuldskab”. ”Skoleelever går ned med stress over karakterræs”. ”Danske unge tynget af gæld”. Det er blot nogle af de overskrifter, vi har været vidner til i den senere tid om den unge generation, som samtidig bliver kaldt ’egoistiske’, ’dovne’ og ’selviscenesættende’. Der er givetvis nogle, som passer til denne stereotyp, men personligt tror jeg, at de fleste unge snarere er fremtidens superhelte.

I dag åbner Ungdommens Folkemøde. Det er første gang og arrangørerne forventer, at over 30.000 unge vil deltage og sammen skabe en ”yngre” pendant til den demokratifestival, der hvert år foregår på Folkemødet på Bornholm.

Om Ungdommens Folkemøde

  • Foregår 8. og 9. september kl. 07.30-19.00

  • Søndermarken på Frederiksberg

  • Over 30.000 deltagere fordelt på to dage

  • Gratis og åben for alle

  • Læs mere her: ufm16.dk

Fairtrade er en af de 85 organisationer, der får fornøjelsen af at møde denne gruppe unge. Vores workshop blev udsolgt med det samme. Det samme gælder vist samtlige workshops og stadepladser. Det synes jeg ikke tegner et billede af en ligeglad generation. Det vidner om det modsatte: Om en generation, der er politisk engageret, forholder sig til omverdenen og er interesseret i at gøre en forskel.

Undervurderet ungdom

Ungdommens Folkemøde er drevet af frivillig arbejdskraft, og et utal af frivillige vil bemande informationsstande, assistere ved scenerne, hjælpe med at guide gæsterne rundt på pladsen og meget andet. Dette store frivillige engagement på festivalen er ikke en enlig svale, men kendetegner i høj grad de unge, der er frivillige som aldrig før. 4 ud af 10 studerende er frivillige, samtidig med at de har et fuldtidsstudie, viser Danmarks Statistiks undersøgelse ”Indikatorer for velfærd” fra 2015.

Stort kendskab, små køb

Jeg kan også godt selv genkende de unges frivillige engagement fra Fairtrade. Vi ved fra en undersøgelse fra 2015 fra Landbrug og Fødevarer, at 11 procent af unge mellem 15 og 24 år gerne vil være frivillige for Fairtrade. Interessant nok viser det sig, at ønsket om at være frivillig ikke hænger sammen med det antal Fairtrade-varer, man køber. Ønsket handler udelukkende om alder, og her er de unge den gruppe, der i størst udstrækning giver udtryk for, at de gerne vil lægge en frivillig indsats.

En tilsvarende undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra i år viser, at de unge ikke nødvendigvis har et højere kendskab til Fairtrade-mærket end andre grupper, men at langt flere unge mellem 18 og 24 år mener, at mærket er troværdigt, hvilket kunne tyde på, at de generelt har en høj etisk bevidsthed. En etisk bevidsthed, som der er al mulig grund til at tro, at de omsætter til endnu flere etiske indkøb, i takt med at de vokser ud af SU’en og ind i en højere indtægt. De unge i alderen 18-24 år er næsten allerede lige så bevidste om økologi og dyrevelfærd som andre grupper på trods af deres generelt lavere indkomst. 33 procent af de unge mener for eksempel, at økologi er vigtigt, når de handler, viser en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra 2016.

Den umaskerede superhelt

Jeg tror ikke på, at superhelte behøver at være maskerede eller have overnaturlige kræfter. Jeg tror på mennesker, mennesker som dig og mig. Og jeg tror, at unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

En superkraft, der gør, at de tager endeløse diskussioner over middagsbordet om, hvorfor buræg ikke er i orden; hvorfor en kaffebonde skal betales en fair pris for sine råvarer; at verden er større end den, man lige kan se ved køledisken, og at vi skal passe på miljøet, dyrene og ikke mindst hinanden. Og som dermed gør verden en lille smule mere retfærdig. Én diskussion ad gangen.

En superkraft, der gør, at de engagerer sig i Ungdommens Folkemøde, og at de vælger en pose Fairtrade-kaffe over den konventionelle – selv om de er på SU. For de ved, at forandring kræver handling, og at man kan være aktivistisk med en indkøbskurv. Man behøver ikke lænke sig til et træ eller at sætte livet på spil.

Jeg mener, at der er en lille aktivist inde i os alle, men jeg tror særligt på den i de unge. De er fremtidens superhelte bevæbnede med dankort – og jeg glæder mig enormt meget til at møde disse superhelte på torsdag til Ungdommens Folkemøde. Kommer du?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu