Unge er fremtidens superhelte

Unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

”Danske unge har stadig verdensrekorden i fuldskab”. ”Skoleelever går ned med stress over karakterræs”. ”Danske unge tynget af gæld”. Det er blot nogle af de overskrifter, vi har været vidner til i den senere tid om den unge generation, som samtidig bliver kaldt ’egoistiske’, ’dovne’ og ’selviscenesættende’. Der er givetvis nogle, som passer til denne stereotyp, men personligt tror jeg, at de fleste unge snarere er fremtidens superhelte.

I dag åbner Ungdommens Folkemøde. Det er første gang og arrangørerne forventer, at over 30.000 unge vil deltage og sammen skabe en ”yngre” pendant til den demokratifestival, der hvert år foregår på Folkemødet på Bornholm.

Om Ungdommens Folkemøde

Fairtrade er en af de 85 organisationer, der får fornøjelsen af at møde denne gruppe unge. Vores workshop blev udsolgt med det samme. Det samme gælder vist samtlige workshops og stadepladser. Det synes jeg ikke tegner et billede af en ligeglad generation. Det vidner om det modsatte: Om en generation, der er politisk engageret, forholder sig til omverdenen og er interesseret i at gøre en forskel.

Undervurderet ungdom

Ungdommens Folkemøde er drevet af frivillig arbejdskraft, og et utal af frivillige vil bemande informationsstande, assistere ved scenerne, hjælpe med at guide gæsterne rundt på pladsen og meget andet. Dette store frivillige engagement på festivalen er ikke en enlig svale, men kendetegner i høj grad de unge, der er frivillige som aldrig før. 4 ud af 10 studerende er frivillige, samtidig med at de har et fuldtidsstudie, viser Danmarks Statistiks undersøgelse ”Indikatorer for velfærd” fra 2015.

Stort kendskab, små køb

Jeg kan også godt selv genkende de unges frivillige engagement fra Fairtrade. Vi ved fra en undersøgelse fra 2015 fra Landbrug og Fødevarer, at 11 procent af unge mellem 15 og 24 år gerne vil være frivillige for Fairtrade. Interessant nok viser det sig, at ønsket om at være frivillig ikke hænger sammen med det antal Fairtrade-varer, man køber. Ønsket handler udelukkende om alder, og her er de unge den gruppe, der i størst udstrækning giver udtryk for, at de gerne vil lægge en frivillig indsats.

En tilsvarende undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra i år viser, at de unge ikke nødvendigvis har et højere kendskab til Fairtrade-mærket end andre grupper, men at langt flere unge mellem 18 og 24 år mener, at mærket er troværdigt, hvilket kunne tyde på, at de generelt har en høj etisk bevidsthed. En etisk bevidsthed, som der er al mulig grund til at tro, at de omsætter til endnu flere etiske indkøb, i takt med at de vokser ud af SU’en og ind i en højere indtægt. De unge i alderen 18-24 år er næsten allerede lige så bevidste om økologi og dyrevelfærd som andre grupper på trods af deres generelt lavere indkomst. 33 procent af de unge mener for eksempel, at økologi er vigtigt, når de handler, viser en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra 2016.

Den umaskerede superhelt

Jeg tror ikke på, at superhelte behøver at være maskerede eller have overnaturlige kræfter. Jeg tror på mennesker, mennesker som dig og mig. Og jeg tror, at unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

En superkraft, der gør, at de tager endeløse diskussioner over middagsbordet om, hvorfor buræg ikke er i orden; hvorfor en kaffebonde skal betales en fair pris for sine råvarer; at verden er større end den, man lige kan se ved køledisken, og at vi skal passe på miljøet, dyrene og ikke mindst hinanden. Og som dermed gør verden en lille smule mere retfærdig. Én diskussion ad gangen.

En superkraft, der gør, at de engagerer sig i Ungdommens Folkemøde, og at de vælger en pose Fairtrade-kaffe over den konventionelle – selv om de er på SU. For de ved, at forandring kræver handling, og at man kan være aktivistisk med en indkøbskurv. Man behøver ikke lænke sig til et træ eller at sætte livet på spil.

Jeg mener, at der er en lille aktivist inde i os alle, men jeg tror særligt på den i de unge. De er fremtidens superhelte bevæbnede med dankort – og jeg glæder mig enormt meget til at møde disse superhelte på torsdag til Ungdommens Folkemøde. Kommer du?

Forrige artikel Hvad er god integration? Næste artikel Politisk udpegede embedsmænd er ikke løsningen
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.