Unge er fremtidens superhelte

Unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

”Danske unge har stadig verdensrekorden i fuldskab”. ”Skoleelever går ned med stress over karakterræs”. ”Danske unge tynget af gæld”. Det er blot nogle af de overskrifter, vi har været vidner til i den senere tid om den unge generation, som samtidig bliver kaldt ’egoistiske’, ’dovne’ og ’selviscenesættende’. Der er givetvis nogle, som passer til denne stereotyp, men personligt tror jeg, at de fleste unge snarere er fremtidens superhelte.

I dag åbner Ungdommens Folkemøde. Det er første gang og arrangørerne forventer, at over 30.000 unge vil deltage og sammen skabe en ”yngre” pendant til den demokratifestival, der hvert år foregår på Folkemødet på Bornholm.

Om Ungdommens Folkemøde

Fairtrade er en af de 85 organisationer, der får fornøjelsen af at møde denne gruppe unge. Vores workshop blev udsolgt med det samme. Det samme gælder vist samtlige workshops og stadepladser. Det synes jeg ikke tegner et billede af en ligeglad generation. Det vidner om det modsatte: Om en generation, der er politisk engageret, forholder sig til omverdenen og er interesseret i at gøre en forskel.

Undervurderet ungdom

Ungdommens Folkemøde er drevet af frivillig arbejdskraft, og et utal af frivillige vil bemande informationsstande, assistere ved scenerne, hjælpe med at guide gæsterne rundt på pladsen og meget andet. Dette store frivillige engagement på festivalen er ikke en enlig svale, men kendetegner i høj grad de unge, der er frivillige som aldrig før. 4 ud af 10 studerende er frivillige, samtidig med at de har et fuldtidsstudie, viser Danmarks Statistiks undersøgelse ”Indikatorer for velfærd” fra 2015.

Stort kendskab, små køb

Jeg kan også godt selv genkende de unges frivillige engagement fra Fairtrade. Vi ved fra en undersøgelse fra 2015 fra Landbrug og Fødevarer, at 11 procent af unge mellem 15 og 24 år gerne vil være frivillige for Fairtrade. Interessant nok viser det sig, at ønsket om at være frivillig ikke hænger sammen med det antal Fairtrade-varer, man køber. Ønsket handler udelukkende om alder, og her er de unge den gruppe, der i størst udstrækning giver udtryk for, at de gerne vil lægge en frivillig indsats.

En tilsvarende undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra i år viser, at de unge ikke nødvendigvis har et højere kendskab til Fairtrade-mærket end andre grupper, men at langt flere unge mellem 18 og 24 år mener, at mærket er troværdigt, hvilket kunne tyde på, at de generelt har en høj etisk bevidsthed. En etisk bevidsthed, som der er al mulig grund til at tro, at de omsætter til endnu flere etiske indkøb, i takt med at de vokser ud af SU’en og ind i en højere indtægt. De unge i alderen 18-24 år er næsten allerede lige så bevidste om økologi og dyrevelfærd som andre grupper på trods af deres generelt lavere indkomst. 33 procent af de unge mener for eksempel, at økologi er vigtigt, når de handler, viser en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer fra 2016.

Den umaskerede superhelt

Jeg tror ikke på, at superhelte behøver at være maskerede eller have overnaturlige kræfter. Jeg tror på mennesker, mennesker som dig og mig. Og jeg tror, at unge har en ganske særlig superkraft, som på nuværende tidspunkt ikke er deres økonomi, men deres idealisme. Deres engagement. Deres stemmebånd.

En superkraft, der gør, at de tager endeløse diskussioner over middagsbordet om, hvorfor buræg ikke er i orden; hvorfor en kaffebonde skal betales en fair pris for sine råvarer; at verden er større end den, man lige kan se ved køledisken, og at vi skal passe på miljøet, dyrene og ikke mindst hinanden. Og som dermed gør verden en lille smule mere retfærdig. Én diskussion ad gangen.

En superkraft, der gør, at de engagerer sig i Ungdommens Folkemøde, og at de vælger en pose Fairtrade-kaffe over den konventionelle – selv om de er på SU. For de ved, at forandring kræver handling, og at man kan være aktivistisk med en indkøbskurv. Man behøver ikke lænke sig til et træ eller at sætte livet på spil.

Jeg mener, at der er en lille aktivist inde i os alle, men jeg tror særligt på den i de unge. De er fremtidens superhelte bevæbnede med dankort – og jeg glæder mig enormt meget til at møde disse superhelte på torsdag til Ungdommens Folkemøde. Kommer du?

Forrige artikel Hvad er god integration? Næste artikel Politisk udpegede embedsmænd er ikke løsningen

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.