Varmepumpen er mere sexet end en Tesla

Danmark har opgivet at være en frontløber inden for elbiler. Politikere og eksperter er enige om, at der er mere ræson i at satse på varmepumper end på Tesla’er, når det handler om at reducere CO2-udledningerne fra de ikke-kvotebelagte sektorer i det danske samfund. Det er en fornuftig strategi.

MM Special: Nu kappes der om elbilerne

Elon Musk er en af verdens mest ombejlede iværksættere. Og det er fortjent. Tesla-grundlæggeren har gjort elbilen sexet.

Før den sydafrikansk fødte canadiske Musk meldte sig på banen, udviklede behjertede entusiaster elbiler ud fra den betragtning, at verden før eller siden ville indse, at det naturligvis er smartere og grønnere og klogere at bruge en støjsvag og ren bil drevet af elektricitet end at køre i biler med forbrændingsmotorer, som spreder forurening, hvor de kommer frem.

Men der var nu – for at sige det mildt – ikke megen sex i hverken Ellerten eller den såkaldte Hope Whisper-elbil, der tilbage i 1983 lavede verdenshistoriens formentlig mindst succesrige præsentation, da den trillede ind i banden i Forum i København med et stort brag.

Elon Musk, derimod, har med sine Tesla’er flyttet den elektriske bil derhen, hvor den er blevet et populært statussymbol for den moderne mand, der ud over sin sociale status gerne vil vise verden, at han kerer sig om planeten og sine børns fremtid.

Samtidig har Musk med sit vovede Tesla-eventyr formået at give hele den globale bilindustri et elektrochok, der nu for alvor har sat gang i omstillingen til elbiler – en omstilling, der i sig selv bærer enorme håb for menneskeheden.

Med elbilerne vil fremtidens storbyer kunne sige farvel til luftforurening, og biler vil køre på strøm fra solceller og vindmøller, mens rigdommene vil tørre ind for despotiske magthavere fra Rusland over Saudi-Arabien til Venezuela.

2017 vil blive husket som året, hvor så store spillere som Kinas kommunistparti og den tyske bilindustri med VW, BMW og Mercedes-producenten Daimler endegyldigt markerede, at bilens fremtid er elektrisk, mens forbrændingsmotorens dage er talte.

Samtidig markerede også nationale politikere i store lande som Frankrig, Storbritannien og Indien, at fremtidens mobilitet er drevet af el. På den baggrund kan det undre, at danske politikere og eksperter i selvsamme år er nået til den konklusion, at varmepumpen er mere sexet end elbilen.

Ikke desto mindre er det sådan, det forholder sig. De store elbilambitioner fra 2009, hvor klimabegejstringen i Danmark ingen ende ville tage, er lagt på hylden, og i stedet er der blevet skabt en national konsensus om, at det for Danmark er klogere at satse på at bringe vores megen vindmøllestrøm ind i varmeforsyningen, end det er at bruge en masse statspenge på at lokke folk til at købe elbiler.

Det er en klog beslutning, når man tager i betragtning, at der i Danmark er solgt sølle 10.115 elbiler fra 2009 til 2017.

Danmarks store klimapolitiske udfordring i de kommende år vil være at reducere udledningerne i det, der kaldes de ikke-kvotebelagte sektorer. Efter at kraftværkerne og de store industrier med succes er blevet presset til at reducere deres udledninger, er det nu populært sagt bilerne, boligerne og bønderne, der skal holde for.

Det er altså CO2-udledningerne fra transporten, fra boligopvarmningen og fra landbruget, der samlet set skal reduceres, og her gør man klogt i at stille sig bondesnu an og vurdere, hvor man får flest CO2-reduktioner og flest nationale erhvervsmæssige fordele for pengene. Man kunne vælge at tage kvælertag på landbruget, men det ville kaste et dybt forgældet og internationalt stærkt konkurrenceudsat erhverv ud i en krise, der ville blive endnu dybere end den, der i dag – ulykkeligvis – præger den danske landbrugssektor.

Man kunne også vælge at gå efter transportsektoren. Men med et DSB, der stadig kører på diesel, når det kører, og et afgiftsniveau på biler, der bortset fra Norge ikke findes andre steder i verden, er hverken den kollektive eller den private danske transportsektor særligt velegnede til at levere substantielle reduktioner i de CO2-udledninger, der skaber den globale opvarmning.

Anderledes positive er perspektiverne, når det gælder den varme, vi alle har brug for, når frosten bider. Her er den danske infrastruktur med et veludbygget fjernvarmesystem og et professionelt drevet elnet vældig godt forberedt til at kunne modtage store mængder vindmøllestrøm, der via veludviklede varmepumper både centralt og decentralt kan forvandles til varme, lige så snart man sænker de prohibitivt høje afgifter på el til varme.

Denne vinden-ind-i-varmen-strategi vil gøre det muligt at bruge det danske varmesystem som et megabatteri, der kan oplades, når produktionen af vindstrøm er høj og prisen derfor er lav.

Dette betyder ikke, at Danmark ikke har behov for at udvikle en sammenhængende elbilstrategi. Tværtimod bør regeringen snarest muligt sætte sig sammen med centrale aktører fra kommuner, forsyningsselskaber, erhvervsorganisationer og førende virksomheder for at lægge en plan for, hvordan Danmark bedst muligt introducerer elektrisk drevne biler, busser og lastbiler, i takt med at priserne på disse produkter falder som følge af den voldsomme internationale konkurrence på området.

Sandheden er, at det for Danmark endnu er for tidligt at kaste sig ind i den elbilrevolution, der trods de opmuntrende nyheder i 2017 fortsat primært er en fest for Kinas røde statskapitalister og for Norges velhavende oliemilliardærer, der har brug for at iklæde deres fossile formuer grønne gevandter.

Mens vi hygger os i varmen fra varmepumpen, kan vi så lægge planer for det næste danske eksporteventyr, der venter, når det går op for resten af den kolde del af verden, at det er supersmart at sende vinden ind i varmen.

Næste artikel Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet
Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.