Varmepumpen er mere sexet end en Tesla

Danmark har opgivet at være en frontløber inden for elbiler. Politikere og eksperter er enige om, at der er mere ræson i at satse på varmepumper end på Tesla’er, når det handler om at reducere CO2-udledningerne fra de ikke-kvotebelagte sektorer i det danske samfund. Det er en fornuftig strategi.

MM Special: Nu kappes der om elbilerne

Elon Musk er en af verdens mest ombejlede iværksættere. Og det er fortjent. Tesla-grundlæggeren har gjort elbilen sexet.

Før den sydafrikansk fødte canadiske Musk meldte sig på banen, udviklede behjertede entusiaster elbiler ud fra den betragtning, at verden før eller siden ville indse, at det naturligvis er smartere og grønnere og klogere at bruge en støjsvag og ren bil drevet af elektricitet end at køre i biler med forbrændingsmotorer, som spreder forurening, hvor de kommer frem.

Men der var nu – for at sige det mildt – ikke megen sex i hverken Ellerten eller den såkaldte Hope Whisper-elbil, der tilbage i 1983 lavede verdenshistoriens formentlig mindst succesrige præsentation, da den trillede ind i banden i Forum i København med et stort brag.

Elon Musk, derimod, har med sine Tesla’er flyttet den elektriske bil derhen, hvor den er blevet et populært statussymbol for den moderne mand, der ud over sin sociale status gerne vil vise verden, at han kerer sig om planeten og sine børns fremtid.

Samtidig har Musk med sit vovede Tesla-eventyr formået at give hele den globale bilindustri et elektrochok, der nu for alvor har sat gang i omstillingen til elbiler – en omstilling, der i sig selv bærer enorme håb for menneskeheden.

Med elbilerne vil fremtidens storbyer kunne sige farvel til luftforurening, og biler vil køre på strøm fra solceller og vindmøller, mens rigdommene vil tørre ind for despotiske magthavere fra Rusland over Saudi-Arabien til Venezuela.

2017 vil blive husket som året, hvor så store spillere som Kinas kommunistparti og den tyske bilindustri med VW, BMW og Mercedes-producenten Daimler endegyldigt markerede, at bilens fremtid er elektrisk, mens forbrændingsmotorens dage er talte.

Samtidig markerede også nationale politikere i store lande som Frankrig, Storbritannien og Indien, at fremtidens mobilitet er drevet af el. På den baggrund kan det undre, at danske politikere og eksperter i selvsamme år er nået til den konklusion, at varmepumpen er mere sexet end elbilen.

Ikke desto mindre er det sådan, det forholder sig. De store elbilambitioner fra 2009, hvor klimabegejstringen i Danmark ingen ende ville tage, er lagt på hylden, og i stedet er der blevet skabt en national konsensus om, at det for Danmark er klogere at satse på at bringe vores megen vindmøllestrøm ind i varmeforsyningen, end det er at bruge en masse statspenge på at lokke folk til at købe elbiler.

Det er en klog beslutning, når man tager i betragtning, at der i Danmark er solgt sølle 10.115 elbiler fra 2009 til 2017.

Danmarks store klimapolitiske udfordring i de kommende år vil være at reducere udledningerne i det, der kaldes de ikke-kvotebelagte sektorer. Efter at kraftværkerne og de store industrier med succes er blevet presset til at reducere deres udledninger, er det nu populært sagt bilerne, boligerne og bønderne, der skal holde for.

Det er altså CO2-udledningerne fra transporten, fra boligopvarmningen og fra landbruget, der samlet set skal reduceres, og her gør man klogt i at stille sig bondesnu an og vurdere, hvor man får flest CO2-reduktioner og flest nationale erhvervsmæssige fordele for pengene. Man kunne vælge at tage kvælertag på landbruget, men det ville kaste et dybt forgældet og internationalt stærkt konkurrenceudsat erhverv ud i en krise, der ville blive endnu dybere end den, der i dag – ulykkeligvis – præger den danske landbrugssektor.

Man kunne også vælge at gå efter transportsektoren. Men med et DSB, der stadig kører på diesel, når det kører, og et afgiftsniveau på biler, der bortset fra Norge ikke findes andre steder i verden, er hverken den kollektive eller den private danske transportsektor særligt velegnede til at levere substantielle reduktioner i de CO2-udledninger, der skaber den globale opvarmning.

Anderledes positive er perspektiverne, når det gælder den varme, vi alle har brug for, når frosten bider. Her er den danske infrastruktur med et veludbygget fjernvarmesystem og et professionelt drevet elnet vældig godt forberedt til at kunne modtage store mængder vindmøllestrøm, der via veludviklede varmepumper både centralt og decentralt kan forvandles til varme, lige så snart man sænker de prohibitivt høje afgifter på el til varme.

Denne vinden-ind-i-varmen-strategi vil gøre det muligt at bruge det danske varmesystem som et megabatteri, der kan oplades, når produktionen af vindstrøm er høj og prisen derfor er lav.

Dette betyder ikke, at Danmark ikke har behov for at udvikle en sammenhængende elbilstrategi. Tværtimod bør regeringen snarest muligt sætte sig sammen med centrale aktører fra kommuner, forsyningsselskaber, erhvervsorganisationer og førende virksomheder for at lægge en plan for, hvordan Danmark bedst muligt introducerer elektrisk drevne biler, busser og lastbiler, i takt med at priserne på disse produkter falder som følge af den voldsomme internationale konkurrence på området.

Sandheden er, at det for Danmark endnu er for tidligt at kaste sig ind i den elbilrevolution, der trods de opmuntrende nyheder i 2017 fortsat primært er en fest for Kinas røde statskapitalister og for Norges velhavende oliemilliardærer, der har brug for at iklæde deres fossile formuer grønne gevandter.

Mens vi hygger os i varmen fra varmepumpen, kan vi så lægge planer for det næste danske eksporteventyr, der venter, når det går op for resten af den kolde del af verden, at det er supersmart at sende vinden ind i varmen.

Næste artikel Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet

Post-crash-økonomerne er ved at blive voksne

Post-crash-økonomerne er ved at blive voksne

I Storbritannien præger bevægelsen Rethinking Economics allerede erhvervsliv, styrelser, ministerier – og endda nationalbanken. De første studenteroprørere på økonomistudierne arbejder nu mange steder i samfundet og er i gang med at sætte deres præg på det.

Økonomisk Institut: Vi underviser allerede meget bredt

Økonomisk Institut: Vi underviser allerede meget bredt

De studerendes kritik af et for snævert pensum på økonomistudiet rammer forbi, siger institutleder på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet. Tidligere overvismand ser Rethinking Economics som et svagt oprør uden meget klare alternativer.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.