Vis, hvad du dur til

Uddannelsessystemet skal udvise mere respekt overfor praktikere i alle brancher. Blot fordi man ikke har fulgt den slagne akademiske vej, kan man sagtens skabe værdi for samfundet via en videregående uddannelse.

Ét af mine store forbilleder, forhenværende undervisningsminister Bertel Haarder (V), opfordrer i en klumme på Altinget til at tage kampen op mod akademikersnobberiet. Bertel Haarders kritik går på, at det er alt for svært, for ikke at sige umuligt, at komme ind på universiteterne, hvis man kommer med andet end den snorlige boglige baggrund. Hvis man for eksempel har været sygeplejerske et par år og ønsker en akademisk overbygning, kan man ikke umiddelbart blive optaget, fordi universiteterne konstaterer, at man ikke har fulgt den akademiske linje. Det betyder ifølge Haarder, at mange dygtige, engagerede og de facto kvalificerede ansøgere ikke kommer ind på universiteterne. Jeg er optaget af Bertel Haarders klumme af flere årsager. Dels fordi det er helt afgørende for de faglige uddannelsers succes, at de aldrig bliver blindgyder, men at man i hele uddannelsessystemet anerkender de kompetencer, som dygtige faglærte opnår, hvad enten det er elektrikere, tømrere, salgsassistenter eller sygeplejersker. Faglærte med mod på mere møder deres videregående uddannelse med faglig indsigt, stort engagement og lyst til at lære mere. Det giver absolut ingen mening at holde mennesker med den slags ressourcer væk fra de videregående uddannelser.

Fokus på fagkompetencer

Klummen er også interessant i et større perspektiv, nemlig i lyset af den meget innovative GitHub-bevægelse inden for softwareverdenen. GitHub gør op med uddannelsessektorens faste og stringente teoretiske krav ved at fokusere på programmørernes reelle potentialer og dokumenterede fagkompetencer. Man kan sige, at i GitHub-regi betragtes reelle kvalifikationer som formelle, adgangsgivende kompetencer. Det kunne vi i uddannelsessystemet godt tage ved lære af. GitHub hviler kort fortalt på to ben: Først og fremmest er der tale om en software-platform, der gør det muligt for flere at samarbejde om udviklingen af samme softwareprogram. Platformen er et socialt netværk, hvor udviklere fra hele verden frigør deres programkoder med henblik på at diskutere og få konkrete udviklingsforslag fra andre programmører. For det andet har hver bruger en profil, der fungerer som et internt CV over personens softwarearbejde. Den enkelte brugers kvalifikationer kan altså verificeres af vedkommendes interne GitHub-CV. Når en udvikler foreslår ændringer til et softwareprojekt, kan programejeren få indsigt i, hvorvidt det er et kvalificeret indspark eller ej ved at kigge på udviklerens CV.

Google og IBM har forstået det

I denne sammenhæng er det særligt interessante, at et stærkt, veldokumenteret GitHub-CV i stigende grad giver adgang til stillinger hos it-mastodonter som Google, IBM og Microsoft, hvis rekrutteringsgrundlag tidligere alene var en it-teoretisk dygtig elite fra universiteterne. Med GitHub-bevægelsen er der banet vej for en ny kultur, som skaber et parallelt spor til den formelle, akademiske karrieretænkning. Vi kunne herhjemme lade os inspirere og skabe en kultur, som giver plads for dygtige mennesker med viden og erfaring fra faglig uddannelse og praktisk anvendelse. I mine øjne er det udtryk for tiltrængt respekt for praktikere i alle brancher, at vi ud fra devisen ’Vis, hvad du dur til’ åbner vores videregående uddannelser. Og jeg er overbevist om, at det praktiske spor til videregående uddannelse også vil være en stærk og værdiskabende fornyelse til gavn for samfundet.  

Næste artikel Hvorfor skal miljøteknologi være borgerfjendsk?

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.