2kroner

STATISTISK SET

Her er verdens største økonomier lige nu

Danmark indtager i øjeblikket 37. pladsen på listen over de største aktører i den globale økonomi. Det er fortsat – og ikke uventet – USA, der har verdens største økonomi.

Den amerikanske økonomi er den stadig den største i verden. Med sin omkring 124 billioner kr. udgør landet omkring en fjerdel af den samlede globale økonomi, viser de nyeste tal fra Verdensbanken, som Verdens Økonomiske Forum har set nærmere på.

Herefter er der et pænt stykke ned til nummer to på listen, nemlig Kina med 76 billioner kr., hvilket svarer til 14,8 pct. af verdensøkonomien. Japan indtager tredjepladsen med omkring 27 billioner kr., og landet landets andel udgør dermed 6 pct. af den globale økonomi.

Verdens 4., 5. og 6. største økonomier finder vi i Europa. Tyskland med 22 billioner kr., Storbritannien med 20 billioner kr., og Frankrig kan opgøres til 16 billioner kr.

Landene på de resterende pladser i top-finder vi i en blandet landhandel af kontinenter. Det er nemlig Indien, Italien, Brasilien og Canada.

De 40 lande med den største andel af den globale økonomi i 2017

NBPwrod

Og hvor gemmer Danmark sig? Ud af de 194 lande på listen indtager den danske økonomi 37. pladsen, hvor værdien af den danske produktion er opgjort til 2 billioner kr, svarende til rundt regnet 350.000 kr. pr. dansker. Den danske produktion udgør i øvrigt 0,4 pct. af den samlede globale økonomi.

USAs økonomi er dermed lige stor, som de otte lande på 3. til 10. pladserne har til sammen. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være.

Selv om den kinesiske økonomi ”kun” er 50 billioner kr. mindre end den amerikanske, så oplever kineserne fortsat en vækst så stor, at der over en årrække kan blive byttet rundt i toppen af listen. Kinas økonomi steg 6,7 pct. sidste år, hvor amerikanerne nærmest måtte konstatere lavvækst med kun 1,6 pct., oplyser den Internationale Valutafond iflg. Verdens Økonomiske Forum.

Sidste års vækst i Kina gjorde, at landet lige akkurat overhalede den indiske med 0,1 pct.point.

En ny undersøgelse fra konsulenthuset PricewaterhouseCooper viste forleden, at Kina i år 2050 vil være verdens største økonomi. Indien vil på det tidspunkt formodentlig være verdens andenstørste, mens USA vil blive henvist til 3. pladsen.