Om migranter, sklerose, kattedamer og transkønnede
Både som forsker, filmfortæller og privatperson er Sine Plambech interesseret i mennesker, der finder håb og kærlighed midt i omstændigheder, der virker håbløse. Det bærer ugens kulturanbefalinger præg af.
Set
Antropolog, forfatter og seniorforsker på DIIS.
Hørt
I sommerferien har jeg lyttet til diverse podcast på stranden. Her blev jeg især berørt af Sigurd Hartkorn Plaetners podcast: ‘Du dør, hvis du græder’. Om ham, et ungt menneske, der får sklerose. Podcasten handler til dels om sygdommen, men mest af alt om, hvad livet er: om kærlighed, længsel og vores krop, når vi rammes af det uvisse og skrøbeligheden.
Jeg har også lyttet til podcasten ‘Everything is Fine’ – et amerikansk samtaleprogram for kvinder over 40. Værterne er de kloge, ærlige og sjove kvinder Kim France og Jennifer Romolini. Programmet er spækket med tankevækkende samtaler og nye perspektiver på alt fra karriere og sundhed til børn, politik og frygt. Deres seneste episode – ‘ Cat Ladies Unite!’ – er et kønsperspektiv på det kommende amerikanske præsidentvalg og et modsvar til republikanerne, der kaldte Kamala Harris for en “barnløs kattedame”.
Læst
Et af de projekter, jeg arbejder på lige nu, handler om transkønnede migranter, særligt ladyboys fra Thailand, der kommer til Danmark. Dem kommer der i disse år flere af. I den forbindelse har jeg læst bogen ‘Ladyboys – The Secret World of Thailands Third Gender’ af Susan Aldous og Pornchai Sereemongkonpol. Den er ikke ny, men til gengæld er det ladyboys selv, der fortæller om livet som transkønnet. Bogen bidrager derfor også med viden til de aktuelle diskussioner i Danmark om transkønnethed, hvem der er mand, og hvem der er kvinde.
Her kan jeg også virkelig anbefale at læse bestselleren ‘Detransition baby’ – hvor forfatteren, der selv er transkønnet, giver et enestående indblik i køn, følelser, sex og familiedannelse i en New York-baseret gruppe af uimodståelige mennesker.