bilindustrien


Industri 4.0-toget kommer: Spring på eller bliv kørt over

Industri 4.0-toget kommer: Spring på eller bliv kørt over

Digitalisering og automatisering er Danmarks billet til øget produktivitet og vækst. Men mange danske virksomheder mangler sult og kompetencer til at springe på industri 4.0-toget. Det viser Mandag Morgens rundspørge til regeringens nye produktionspanel, der efter sommerferien skal diskutere en dansk strategi for industrialisering 4.0.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
Mangel på praktikpladser i industrien koster samfundet kassen

Mangel på praktikpladser i industrien koster samfundet kassen

Selv om virksomhederne opretter stadig færre praktikpladser, og selv om flere unge står i kø for at få en plads, så afviser DA at give en egentlig praktikpladsgaranti. Det kunne ellers bryde med en udvikling, hvor industrien ender med at mangle 30.000 faglærte i 2025. En mangel, der ifølge nye beregninger vil koste samfundet 26 mia. kr. i tabt vækst. I stedet for en egentlig garanti vil arbejdsgiverne dog gerne diskutere incitamenter, der kan øge virksomhedernes interesse i at tage flere lærlinge. ”Jeg håber, at trepartsforhandlingerne denne gang kan flytte fokus, så virksomhederne opretter flere praktikpladser. Hvis ikke vi får uddannet flere faglærte, flytter industrien bare arbejdspladser til udlandet, hvor de kan få den arbejdskraft, de har behov for,” siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Ny teknologi udfordrer industriens værdiskabelse

I San Fransico er en klynge af små startups gået sammen med en ambition om at skabe afløseren for den traditionelle industriproduk­tion. Virksomhederne har alle det til fælles, at de er specialister inden for 3D-print. Det afgørende er, at 3D-printeren er digital, og den adskiller sig dermed på mange måder fra traditionel industriel produk­tion, der er bundet til en fysisk lokalitet. Samtidig er 3D-print af natur en demokratisk teknologi, der prismæssigt sænker barren for, hvornår en startup kan starte sin egen produktion. 3D-produkter kan printes, hvor som helst der er en printer, og så kan teknologien eliminere omkostninger til distribution og lager, fordi produkterne kan downloades og printes direkte hos brugeren.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Fremtidens industriarbejdere skal være it-nørder med sprogøre

Fremtidens industriarbejdere skal have dyb indsigt i nye digitale teknologier og være i stand til at kommunikere på flere platforme og sprog, hvis Danmark skal være et produktionsland, lyder det fra DI. Det stiller nye krav til erhvervsskolerne, mener formanden for CO-Industri.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

En smartphone på fire hjul

Bilindustrien er gået i offensiven. Fremtidens bil kommer til at spille en hovedrolle i vores digitale liv.

10 teknologier sætter industrien under pres

10 teknologier sætter industrien under pres

Industrivirksomheder over hele verden står foran et digitalt udskilningsløb. Strategisk brug af teknologi er ikke længere kun en konkurrenceparameter for web-virksomheder. Det viser it-analysehuset Gartners kortlægning af 10 nye tech-trends. Kun virksomheder, der mestrer transformationen og lærer af store webvirksomheder som Amazon, Google og Facebook, vil klare sig i det, der betegnes som den digitale industrielle økonomi. Langtfra alle er godt forberedt, viser ny international undersøgelse fra Accenture.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Sænk energiforbruget – ikke afgifterne

Lavere energiafgifter vil kun forbedre industriens konkurrenceevne minimalt, for industrien betaler stort set ikke afgifter af deres energiforbrug. Til gengæld kan virksomheder spare milliarder ved at arbejde mere systematisk og professionelt med at skære i energiforbruget.