Viden


Japan vender industri 4.0 på hovedet

Japan vender industri 4.0 på hovedet

Mens resten af verden famler efter at finde plads til borgerne i en teknologifokuseret industri 4.0-fremtid, har solens rige sat mennesket i centrum i en ny, ambitiøs plan for at udvikle fremtidens fuldstændigt digitalt forbundne samfund, Society 5.0.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
Københavns nye vækstmotor: Forskning med forretningspotentiale

Københavns nye vækstmotor: Forskning med forretningspotentiale

Med en målrettet satsning på forskning med særligt forretningspotentiale vil hovedstadsregionen lukke vækstgabet til regioner som Stockholm, Berlin og Amsterdam. Ambitionen er at tiltrække 5-10 nye udenlandske investeringer inden for hvert af 12 særligt udvalgte forskningsområder.

Når fremtidens produktionsmedarbejder bliver en robot

Til trods for tabet af 120.000 produktionsarbejdspladser siden årtusindeskiftet er Produktionsdanmark ikke dødt. Men en styrtblødning er i gang, som tapper os for vigtige industrikompetencer. Og skal den standses, skal danske virksomheder satse på vores styrker inden for højteknologisk nicheproduktion og eksport af automatiserede produktionssystemer. Det bliver budskabet fra direktør for Manufacturing Academy of Denmark Nigel Edmondson, når en række af Danmarks førende produktionsforskere og erhvervsledere i dag mødes for at diskutere produktionsindustriens fremtid. Konferencen skal derfor bruges på at diskutere forskningstemaer, og hvordan vi skaber nye arbejdspladser omkring højteknologisk nicheproduktion. “De tusindvis af job, der er tabt i produktionen, får vi ikke tilbage. Men vi har gode forudsætninger for at opkvalificere arbejdskraften til et helt nyt produktionsparadigme, hvor Danmark kan blive førende,” siger Nigel Edmondson.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danske skolebørn kan blive globale it-pionerer

Danske skoleelever skal indstille sig på i højere grad at skifte blyanten ud med computere, tablets og smartphones. Den nye folkeskolereform og forskellige andre  initiativer betyder, at it og digitale løsninger skal tænkes ind i alle fag. DI vil starte en folkebevægelse for at gøre it til en slags fjerde færdighed ved siden af læsning, skrivning og regning. Førende globale tænkere, konsulentfirmaer og investeringsbanker forudser, at e-learning vil eksplodere de kommende år. De nye digitale muligheder vil ændre vores opfattelse af undervisning på en måde, som er svær at overdrive.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Fra tanke til faktura uden at tjene en krone

Under mottoet ”fra tanke til faktura” har de danske universiteter brugt de sidste 10 år på at udvikle et vidtforgrenet erhvervssamarbejde og kommercialisere deres forskningsresultater. Men indsatsen har været spredt fægtning og uden den ønskede effekt. Først nu – efter 10 år – laver universitetsledelserne strategier for erhvervssamarbejdet.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danmark går glip af milliarder fra eksport af uddannelse

Trods gode muligheder og store ambitioner fra politikerne har Danmark endnu ikke formået at få del i det boomende globale marked for eksport af uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne vil gerne, men holdes tilbage af et forældet syn på uddannelser og en utidssvarende lovgivning. Projekter strander på skrivebordet, eller skoler flytter udenlands for at få lov til at eksportere. Både eksperter og uddannelsessektoren efterlyser politisk handling. 

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danmark halter bagud i international talentkamp

Mens Dansk Folkeparti har brugt sit sommerstævne til at kræve nye grænsebomme og sætte fokus på indvandringens omkostninger, tegner en ny rapport et andet billede: Det er den manglende evne til at tiltrække udlændinge, der koster Danmark dyrt. Byer som Stockholm, Dublin og Stuttgart giver København  baghjul i det internationale talentkapløb, viser kortlægningen, som den regionale udviklingsorganisation Reglab offentliggør i denne uge. Uden mere smidighed i Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering kan det blive svært at tiltrække flere af verdens dygtige karrierenomader.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Det globale klasselokale

Millioner af studerende verden over kan nu blive undervist gratis af professorer fra klodens mest prestigefyldte eliteuniversiteter. Online-undervisning breder sig med lynets hast og vil om få år udgøre et globalt marked på over 600 milliarder kr., konkluderer en ny rapport. Eksperter mener, at e-læring bliver den største revolution af undervisningssystemet i over 100 år. De kan sætte danske universiteter under et enormt omstillingspres.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"